O analizatorach i rowerach :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Re: O analizatorach i rowerach :)
A może zainteresuje kogoś taki artykuł ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
I przykład zastosowania w układach lampowych - R&S SWOB II.
SQ9KQZ
-
- 2500...3124 posty

Dziękuję serdecznie

Trafiłeś w idealne miejsce i czas z tym załącznikiem

Właśnie kombinuję jak zrobić ramp do tego

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Płynnie przestrajany generator znaczników, do tego jeszcze heterodynowy, mocno komplikuje układ.
Mamy już dwa generatory: jeden wobulowany, drugi przestrajany. Częstotliwość środkową odczytać można ze skali wycechowanej w wartościach częstotliwości po zmieszaniu. Można też tę częstotliwość (po zmieszaniu) dokładnie określić przez pomiar częstościomierzem – na czas pomiaru należy zatrzymać wobulację. Można też uwzględnić offset i mierzyć tylko gen. przestrajany.
Przy okazji otrzymujemy klasyczny generator sygnałowy przestrajany w szerokim zakresie.
No dobrze - a co ze znacznikami?
Już pisałem o mojej koncepcji przy okazji tego tematu:
viewtopic.php?f=8&t=13366 - są tam też informacje, których nie będę tu powtarzał.
40 lat temu otrzymałem temat pracy końcowej w szkole średniej: wobulator ze znacznikami do strojenia obwodów p.cz.- 465 kHz. Długo walczyłem ze znacznikiem. Ciągle był ogromniasty, rozmywał cały przebieg. Prosty, pasywny dolnoprzepustowy filtr RC nie potrafił wypracować precyzyjnego znacznika przy tak niskiej częstotliwości sygnału w.cz. i wąskim zakresie wobulacji. Postanowiłem popracować nad dolnoprzepustowym filtrem LC. Przypadek pomógł, uzyskałem dwa wąziutkie znaczniki równo oddalone od częstotliwości środkowej. Szerokość oglądanego pasma można regulować wybierając odpowiednie wzmocnienie toru X w oscyloskopie. Skalowanie ekranu jest proste. Należy ustawić znaczniki symetrycznie względem środkowej osi Y dobierając właściwą dewiację w generatorze wobulowanym. Po tej czynności znaczniki można wygasić.
Metoda ta pozwala na uzyskanie „krzywej” strojonego obwodu bez jej deformacji znacznikiem a odczytać częstotliwości nas interesujące można z podziałki na ekranie oscyloskopu.
Oryginału dokumentacji, ostatecznego schematu nie mam. Zachowały się jedynie „materiały robocze”.
Co prawda układ jest nielampowy ale koncepcja jest uniwersalna.
Mamy już dwa generatory: jeden wobulowany, drugi przestrajany. Częstotliwość środkową odczytać można ze skali wycechowanej w wartościach częstotliwości po zmieszaniu. Można też tę częstotliwość (po zmieszaniu) dokładnie określić przez pomiar częstościomierzem – na czas pomiaru należy zatrzymać wobulację. Można też uwzględnić offset i mierzyć tylko gen. przestrajany.
Przy okazji otrzymujemy klasyczny generator sygnałowy przestrajany w szerokim zakresie.
No dobrze - a co ze znacznikami?
Już pisałem o mojej koncepcji przy okazji tego tematu:
viewtopic.php?f=8&t=13366 - są tam też informacje, których nie będę tu powtarzał.
40 lat temu otrzymałem temat pracy końcowej w szkole średniej: wobulator ze znacznikami do strojenia obwodów p.cz.- 465 kHz. Długo walczyłem ze znacznikiem. Ciągle był ogromniasty, rozmywał cały przebieg. Prosty, pasywny dolnoprzepustowy filtr RC nie potrafił wypracować precyzyjnego znacznika przy tak niskiej częstotliwości sygnału w.cz. i wąskim zakresie wobulacji. Postanowiłem popracować nad dolnoprzepustowym filtrem LC. Przypadek pomógł, uzyskałem dwa wąziutkie znaczniki równo oddalone od częstotliwości środkowej. Szerokość oglądanego pasma można regulować wybierając odpowiednie wzmocnienie toru X w oscyloskopie. Skalowanie ekranu jest proste. Należy ustawić znaczniki symetrycznie względem środkowej osi Y dobierając właściwą dewiację w generatorze wobulowanym. Po tej czynności znaczniki można wygasić.
Metoda ta pozwala na uzyskanie „krzywej” strojonego obwodu bez jej deformacji znacznikiem a odczytać częstotliwości nas interesujące można z podziałki na ekranie oscyloskopu.
Oryginału dokumentacji, ostatecznego schematu nie mam. Zachowały się jedynie „materiały robocze”.
Co prawda układ jest nielampowy ale koncepcja jest uniwersalna.
Ostatnio zmieniony ndz, 10 marca 2013, 18:41 przez gustaw353, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Właśnie też długo kombinowałem jak oni to sterują, jak generują trójkąt itd. A tu nie ma trójkąta - tylko sinusgachu13
Dziękuję serdecznie
Trafiłeś w idealne miejsce i czas z tym załącznikiem
Właśnie kombinuję jak zrobić ramp do tego

Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 2500...3124 posty

Dziękuję za cenne dla mnie uwagi

W tym wobulatorze po tym filtrze mieszacza znaczników sprawa wygląda dokładnie tak, jak piszesz

Czyli przy 465 kHz znacznik skutecznie rozmazuje całą krzywą filtra

Bardzo więc zainteresowało mnie Twoje rozwiązanie filtra LC po mieszaczu...
Co do skalowania osi to oczywiście używam tej metody w innych wobulatorach...
W fabrycznym texscanie mam znaczniki co 1 - 5 - 10 - 100 MHz plus wejście dla zewnętrznego...
Podobnie we wszystkich analizatorach stosuję dokładnie taką metodę

Co do strojonego heterodynowego generatora znaczników...
Kilka lat temu zrobiłem wobulator do 30 MHz gdzie pracuje własnie dwa
generatory heterodynowe... Takie większe z filtracją i arw...
Jeden pełni rolę wobulowanego a drugi śmiga znaczniki ...
Tylko znacznik pozyskiwany jest ze zdudnienia, ale potem obrazowany jest już
sztucznie wytworzony impuls o regulowanych parametrach...
Unikam w ten sposób kłopotów przy niskich f i małym span

Bardzo wygodne to jest, jak masz cały zakres pod jedną gałą...
Chociaż oczywiście o wiele bardziej ( nieporównywalnie bardziej ) skomplikowane

W tym wobulatorze będę próbował najpierw zastosować Twój filtr...
Żeby nie komplikować samego mieszacza znaczników...
A potem jeszcze będę myślał nad tym...
No, bo jak zrobię generator wobulowanym na tym Vari-L...
To zostanie mi to VCO, które teraz pracuje...
W każdym razie doświadczenie przeprowadzę pewnie jakieś z heterodynowym drugim jeszcze

Ano

Mam jeden na YTO i dorobiłem do niego przystawkę heterodynową...
Wobulator działa 2 - 4 GHz i mieszam to z 2 GHz w dół

Super efekt, jeśli chodzi o stabilność, liniowość i wykorzystanie tych samych
znaczników i pętli ARW ...
Ten wobulator to HP8620C

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Kol. MarkuSCO, snujesz ambitne plany. Ja życzę Ci powodzenia. Obserwując Twoje "dzieła" to wszystko wydaje się możliwe. Uruchomienie wersji testowej jest już sukcesem. Wiem z własnego doświadczenia, że zamknąć to potem w jakiejś akuratnej formie i do tego w jeszcze bardziej akuratnej obudowie to ... nie zawsze czasu starcza.
Moje propozycje układowe są prostymi rozwiązaniami, by nie powiedzieć - prymitywnymi. Zawsze mnie fascynuje osiąganie rezultatów właśnie takimi minimalistycznymi rozwiązaniami, takimi mini-max'ami.
Budowanie układów pracujących wysoko, sięgając GHz'ów trzeba mieć dobrze opanowaną "hydraulikę precyzyjną".
Może by tak na kilku (może raptem dwóch) bańkach coś stworzyć - coś co inni mogliby powtórzyć.
Najbardziej interesujące częstotliwości to - p.cz. dla AM i FM - więc wąsko przestrajane generatory.
Oczywiście bardziej zawzięci mogliby i więcej wydusić z konstrukcji "wyjściowej".
Ostatnio wszedłem w posiadanie ECH200 i coś mnie korci by je trochę rozruszać - w sumie w jednej bańce są min. trzy systemy.
Wąsko strojone/wobulowane generatory nie potrzebują ARW. Tak jak w tym moim „dziwnym układowo” szkolnym generatorze nawet nie stosowałem wzmacniacza separującego na wyjściu. Dawał dość dużą amplitudę sygnału i to sinus i nie fałszował częstotliwości pod wpływem obciążenia.
Moje propozycje układowe są prostymi rozwiązaniami, by nie powiedzieć - prymitywnymi. Zawsze mnie fascynuje osiąganie rezultatów właśnie takimi minimalistycznymi rozwiązaniami, takimi mini-max'ami.
Budowanie układów pracujących wysoko, sięgając GHz'ów trzeba mieć dobrze opanowaną "hydraulikę precyzyjną".
Może by tak na kilku (może raptem dwóch) bańkach coś stworzyć - coś co inni mogliby powtórzyć.
Najbardziej interesujące częstotliwości to - p.cz. dla AM i FM - więc wąsko przestrajane generatory.
Oczywiście bardziej zawzięci mogliby i więcej wydusić z konstrukcji "wyjściowej".
Ostatnio wszedłem w posiadanie ECH200 i coś mnie korci by je trochę rozruszać - w sumie w jednej bańce są min. trzy systemy.
Wąsko strojone/wobulowane generatory nie potrzebują ARW. Tak jak w tym moim „dziwnym układowo” szkolnym generatorze nawet nie stosowałem wzmacniacza separującego na wyjściu. Dawał dość dużą amplitudę sygnału i to sinus i nie fałszował częstotliwości pod wpływem obciążenia.
-
- 500...624 posty
Szukając przejściówki do 8350 prawie kupiłem wkładkę na pasmo 75-110GHz, żałuję, 250usd i była by moja.MarekSCO pisze: Jest jeszcze zabawniej...
ciasteczkowypotwór napisał, że może współpracować z wkładkami
do 18 GHz...
To prawda, ale tylko w odniesieniu do wkładek produkowanych przez Hp
Obecnie te , nie produkowane już od jakiegoś czasu, wobulatory są
są wyposażane przez pewną firmę we wkładki na o wiele wiele większe częstotliwości.
Ta firma to wiodący producent aparatury radiowej do zastosowań w lotnictwie![]()
Gratuluje wobulatora lampowego

Zapraszam po serwisówki:
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie
http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
-
- 375...499 postów
Hughes Aircraft Company produkuje oprócz wspomnianych (nowocześniejszych bo na YIG) wkładek jeszcze mnóstwo innego wyposażenia do tego wobulatora, ale to historyjki szeleszczące mnóstwem zielonych papierków. Wątpię by cokolwiek z tego trafiło na rynek amatorski, prędzej sprzeda się tak jak CEMI w Malezji czy innym Singapurze
Wracając do tematu, ja również się przysłuchuję uważnie

Wracając do tematu, ja również się przysłuchuję uważnie

Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
-
- 1250...1874 posty
Stosując "moją" metodę tworzenia znaczników można w prosty sposób wykorzystać wejście w oscyloskopie do modulacji jaskrawością plamki (gdy takowe jest). Znaczniki wówczas są w postaci jasnych kropek na oglądanym przebiegu.
-
- 2500...3124 posty
O rowerach...
Wiosna wreszcie pokazała się na dobre. Zatem pora na inaugurację sezonu rowerowego
Właśnie trwa u mnie "finałowe odliczanie" przed wystrzeleniem na orbitę wokół Ulanowa
( u ujścia Tanwi do Sanu ) takiego oto pojazdu kosmicznego
Gdyby ktoś z kolegów przebywał dzisiaj w tej lokalizacji - zapraszam na wycieczkę
Wiosna wreszcie pokazała się na dobre. Zatem pora na inaugurację sezonu rowerowego

Właśnie trwa u mnie "finałowe odliczanie" przed wystrzeleniem na orbitę wokół Ulanowa
( u ujścia Tanwi do Sanu ) takiego oto pojazdu kosmicznego

Gdyby ktoś z kolegów przebywał dzisiaj w tej lokalizacji - zapraszam na wycieczkę

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Sezon zainaugurowałem 11 kwietnia tego roku, leżało jeszcze trochę śniegu na polach i elektrośmieci w rowach.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Taki oto wynalazek 

Zapraszam po serwisówki:
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
∞πωΦεΩβλ°±Δφ
-
- 2500...3124 posty
Ładne cacko 
Co tam pracuje jako podsatwowy generator ?
Kwarc w termostacie ? na jakiej częstotliwości ?

Co tam pracuje jako podsatwowy generator ?
Kwarc w termostacie ? na jakiej częstotliwości ?
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
Jest goły kwarc 1MHz.
Zapraszam po serwisówki:
∞πωΦεΩβλ°±Δφ