Wzmacniacz PP na lampach 2 X QQE03/12 w stopniu mocy.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Wzmacniacz Push Pull,na lampach 2 X QQE03/12 w stopniu m
Też mi się wydaje, że ustawienie by miało większe znaczenie, jeżeli lampy byłyby poddawane wstrząsom w czasie pracy (np. w pojazdach). Wtedy jest większe ryzyko, że podczas przeciążenia elektrody się zetkną.
-
- 1250...1874 posty
Transformatory wyjściowe Push Pull w trybie pentody 2 X QQE03/12 od Haiku Audio.
Raa 5K
Przewidziane pasmo przenoszenia 15 Hz - 52 KHz +0/-3dB
krzem3
Raa 5K
Przewidziane pasmo przenoszenia 15 Hz - 52 KHz +0/-3dB
krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Transformatory wyjściowe zamocowałem na płytkach aluminiowych o grubości 2,0 mm,umieszczone będą pionowo po bokach chassis. Zastosowałem boczne ekranowanie ze względu na bliskie położenie przy płytkach przedwzmacniaczy.Jeżeli ktoś zauważy że listwy montażowe przymocowane są na różnej wysokości,wyjaśniam że z jednej strony chassis wystaje wytłoczenie na wysokość 7,0 mm.
krzem3
krzem3
-
- 250...374 postów
Ekranujesz blachą aluminiową?
-
- 625...1249 postów
Witam !
Mam prawdziwy niemiecki ekran, który siedział na trafie zasilającym dużym (EI130) w pewnym przyrządzie pomiarowym.
Jest to rura prostokątna, zwinięta z 3 warstw blachy żelazo-krzemowej, takiej jaka jest używana na rdzenie, zanitowana na końcu
zwijki, co by sie nie roz...wijała.
I takie toto powinno być, ale skąd blachę ? Pewnie każą kupić 5 ton.
pzdr
Mam prawdziwy niemiecki ekran, który siedział na trafie zasilającym dużym (EI130) w pewnym przyrządzie pomiarowym.
Jest to rura prostokątna, zwinięta z 3 warstw blachy żelazo-krzemowej, takiej jaka jest używana na rdzenie, zanitowana na końcu
zwijki, co by sie nie roz...wijała.
I takie toto powinno być, ale skąd blachę ? Pewnie każą kupić 5 ton.
pzdr
-
- 25...49 postów
Może skanibalizować rdzeń z jakiegoś rubinowego TCA i bawić się w nitowanie takich blach? Z drugiej strony, szkoda dobrego rdzenia...
Sound comes out and smoke stays in. That's a big deal when you build an amp.
-
- 1250...1874 posty
A jak duże zakłócenia sieją TG toroidalne? Przecież to nie sieciowe EI,więc bez przesady i paniki. Właściwie to bocznych blach mogło w ogóle być,stalowego pancernika nie myślę robić
krzem3
krzem3
-
- 25...49 postów
Podejrzewam, że raczej nie za wielkie - natomiast ekrany z aluminium wydają mi się mijać z celem..
Dla ekranowania od pól elektrycznych pewnie wystarczyłoby zawinąć je (oczywiście, "od wierzchu", nie przez środek) w jakąś folię aluminiową, dla ekranowania magnetycznego - może ktoś wyprowadzi mnie z błędu - te 2mm aluminium wniosą bardzo niewiele.
Dla ekranowania od pól elektrycznych pewnie wystarczyłoby zawinąć je (oczywiście, "od wierzchu", nie przez środek) w jakąś folię aluminiową, dla ekranowania magnetycznego - może ktoś wyprowadzi mnie z błędu - te 2mm aluminium wniosą bardzo niewiele.
Sound comes out and smoke stays in. That's a big deal when you build an amp.
-
- 1250...1874 posty
Ekran to szerokie pojęcie i nie służy tylko do likwidowania bardzo minimalnych zakłóceń wnoszonych przez transformatory toroidalne. Transformator sieciowy toroidalny jest wykonany w technologii do audio i nie będzie wnosił zakłóceń magnetycznych.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Witam !
Widzę, ż Kol. krzem potrafi dokładnie drążyć temat. Przypomniało mi się znacka (lub znienacka), że czytałem mądry artykuł o zakłóceniach wnoszonych przez trafa sieciowe. O ile skleroza mi pozwala, to toroidy zwyczajne mają około 10 razy mniejsze rozproszenie pola magnetycznego niż EI. Ponadto, zgodnie z Panem Culombem (nie Kolumbem, tym od jajca na sztorc), maleje z kwadratem odległości. Dlatego bardziej skuteczne jest odsunięcie trafa od czułych wejść, ale zdaje mi się, że w tym projekcie nie ma takowych, wszystkie około 100 mV, prawda ?
I tu właśnie widać feler stosowania gotowych chassis: wprawdzie wychodzi dużo taniej i często ładniej,, ale wymiary i wewnętrzny
design jest narzucony, a nie do zmiany, gdy projektujesz chassis samemu. Fabryczne mają różne sztuczki służące usztywnieniu
całości wykonanej zazwyczaj z cienizny 0,5 mm (nie mówię o wyrobach audiofilskich Audio Note, Accuphase, Wadia itp.) oraz umocowaniu dziwnych gabarytowo części (vide transformator głośnikowy TG53 z wydłużonym karkasem, żeby pasował do chassis TV).
Ja jestem zwolennikiem prostoty (jak naucza Einstein), co sprowadza się do stosowania grubych (5-10 mm) płatów AL, egzotycznego drewna parkietowego (16-25 mm), a jak trzeba, to wykrępuję blachę AL 1,5-2 mm lub stal 0,5-1 mm, ale do drobnych detali.
Żeby tylko zdrowie się poprawiło, bo teraz tzw. wydajność pracy mizerna.
Sztywne chassis odpłaci się szczególnie z lampami DHT, dlaczego, zgadnij...
pzdr
Szykujmy się już do Międzynarodowego Święta Ludzi Pracy (to my...). Może jakiś ampik na tę okoliczność ?
Wymyślone gdzie ? W AMERYCE !
Widzę, ż Kol. krzem potrafi dokładnie drążyć temat. Przypomniało mi się znacka (lub znienacka), że czytałem mądry artykuł o zakłóceniach wnoszonych przez trafa sieciowe. O ile skleroza mi pozwala, to toroidy zwyczajne mają około 10 razy mniejsze rozproszenie pola magnetycznego niż EI. Ponadto, zgodnie z Panem Culombem (nie Kolumbem, tym od jajca na sztorc), maleje z kwadratem odległości. Dlatego bardziej skuteczne jest odsunięcie trafa od czułych wejść, ale zdaje mi się, że w tym projekcie nie ma takowych, wszystkie około 100 mV, prawda ?
I tu właśnie widać feler stosowania gotowych chassis: wprawdzie wychodzi dużo taniej i często ładniej,, ale wymiary i wewnętrzny
design jest narzucony, a nie do zmiany, gdy projektujesz chassis samemu. Fabryczne mają różne sztuczki służące usztywnieniu
całości wykonanej zazwyczaj z cienizny 0,5 mm (nie mówię o wyrobach audiofilskich Audio Note, Accuphase, Wadia itp.) oraz umocowaniu dziwnych gabarytowo części (vide transformator głośnikowy TG53 z wydłużonym karkasem, żeby pasował do chassis TV).
Ja jestem zwolennikiem prostoty (jak naucza Einstein), co sprowadza się do stosowania grubych (5-10 mm) płatów AL, egzotycznego drewna parkietowego (16-25 mm), a jak trzeba, to wykrępuję blachę AL 1,5-2 mm lub stal 0,5-1 mm, ale do drobnych detali.
Żeby tylko zdrowie się poprawiło, bo teraz tzw. wydajność pracy mizerna.
Sztywne chassis odpłaci się szczególnie z lampami DHT, dlaczego, zgadnij...
pzdr
Szykujmy się już do Międzynarodowego Święta Ludzi Pracy (to my...). Może jakiś ampik na tę okoliczność ?
Wymyślone gdzie ? W AMERYCE !
-
- 1250...1874 posty
Właściwie kolega pasio sam napisał odpowiedź co do Święta Pracy. Jestem za,jako że mam poglądy socjalistyczne,nie mylić z komunistycznymi.Wychowany w trudnych powojennych czasach PRL-u,obecnie mam na myśli większą opiekę socjalną państwa.Teraz nie widzę specjalnego zadowolenia i uśmiechu na twarzy ludzi pracy i bez pracy po transformacji. Na niekorzyść jest nawet porównanie co do osiągnięć sportowych,kulturalnych w PRL-u,a obecnie.
Tak. Jest mało miejsca w obudowie,ale to ze względu na zastosowanie montażu mieszanego,przy płycie drukowanej układy wzmacniacza zajmują o wiele mniej miejsca. Ja wolę jednak tak zastosowany montaż,nie ograniczam się tylko do wkładania elementów wcześniej zaplanowanych przez projektującego,samodzielnie myślę i cała zabawa trwa dłużej. Chassis jest dość sztywne,a panele wykonałem z blachy stalowej o grubości 1,5 mm,co usztywniło bardziej konstrukcję. Wracając do ekranowanie TG,to zasadnicze znaczenie miał ekran w celu zabezpieczenia TG przed uszkodzeniem mechanicznym uzwojenia podczas wkładania i wyciągania z chassis. Po za tym blachę aluminiową w warunkach domowych łatwiej i wygodniej się obrabia. Mając na uwadze,że zakłócenia magnetyczne są minimalne w TG toroidalnych,nie ma sensu tematu dalej drążyć o wyższości zastosowania ekranu z blachy stalowej nad aluminiową.
Pozdrawiam
krzem3
Tak. Jest mało miejsca w obudowie,ale to ze względu na zastosowanie montażu mieszanego,przy płycie drukowanej układy wzmacniacza zajmują o wiele mniej miejsca. Ja wolę jednak tak zastosowany montaż,nie ograniczam się tylko do wkładania elementów wcześniej zaplanowanych przez projektującego,samodzielnie myślę i cała zabawa trwa dłużej. Chassis jest dość sztywne,a panele wykonałem z blachy stalowej o grubości 1,5 mm,co usztywniło bardziej konstrukcję. Wracając do ekranowanie TG,to zasadnicze znaczenie miał ekran w celu zabezpieczenia TG przed uszkodzeniem mechanicznym uzwojenia podczas wkładania i wyciągania z chassis. Po za tym blachę aluminiową w warunkach domowych łatwiej i wygodniej się obrabia. Mając na uwadze,że zakłócenia magnetyczne są minimalne w TG toroidalnych,nie ma sensu tematu dalej drążyć o wyższości zastosowania ekranu z blachy stalowej nad aluminiową.
Pozdrawiam
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Zamontowałem po bokach chassis transformatory wyjściowe. Kolego pasio. Zaadoptowana i zmodyfikowana obudowa o wymiarach 440 X 360 X 160 mm,akurat spełnia warunki dla tego typu konstrukcji,w kryzysie każdy szuka oszczędności.Typowe chassis jest przewidziane do lamp i transformatorów umieszczonych na zewnątrz,ja realizuję własny pomysł z lampami oraz transformatorami schowanymi wewnątrz obudowy. Pod płytkę z lampami mocy przeznaczyłem więcej miejsca,aby zapewnić wydajniejsze chłodzenie,wentylator nie jest przewidziany. Panele przód i tył,pokrywa górna są w trakcie nakładania koloru,zbliża się ostatni etap montażu elementów.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Witam !
Bardzo mi się to wnętrze podoba, z poprzednich opisów nie wynikało, że takie gitne bedzie.
Upakowanie dość mocne, ale zgodne z zasadami, jeśli będzie brum, w co wątpię, to wedy zaekranujesz, co trzeba, myślę, że jak zwykle Ci się uda (niektórzy mają oprócz wiedzy jeszcze fart).
czego Ci , jak zwykle życzę...
pzdr
Bardzo mi się to wnętrze podoba, z poprzednich opisów nie wynikało, że takie gitne bedzie.
Upakowanie dość mocne, ale zgodne z zasadami, jeśli będzie brum, w co wątpię, to wedy zaekranujesz, co trzeba, myślę, że jak zwykle Ci się uda (niektórzy mają oprócz wiedzy jeszcze fart).
czego Ci , jak zwykle życzę...
pzdr
-
- 625...1249 postów
Witam !
Zdaje się, że Picasso powiedział, że symetria, to estetyka idiotów, ale, on chyba nie był elektronikiem,
ani budowniczym/konstruktorem wzmacniaczy lampowych...
pzdr
Zdaje się, że Picasso powiedział, że symetria, to estetyka idiotów, ale, on chyba nie był elektronikiem,
ani budowniczym/konstruktorem wzmacniaczy lampowych...
pzdr
-
- 1250...1874 posty
Panel tylny po zamontowaniu elementów,gniazda wejściowe analogowe oraz cyfrowe optyczne,coaxial. Na otworki wentylacyjne widocznie miał wpływ Picasso. Kolor mniej więcej podobny do starszego sprzętu marki Dual. Składniki: Baza (akryl),specjalny rozpuszczalnik, utwardzacz,lakier,glazura.
krzem3
krzem3