Dalsze losy kolekcji

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Dalsze losy kolekcji

Post autor: cirrostrato »

http://allegro.pl/listing/user.php/run?us_id=28669965 ,,wiem natomiast, że poprzedni właściciel miał świra na ich punkcie, dbał o nie, zawijał, układał... ale już mu się nie przydadzą'' I to by było na tyle...........................
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam .Należę do grupy Tych Starszych.Temat "co dalej.." dotyka "bez znieczulenia" tych kwestii które na co dzień oddalamy od siebie /zapominamy o nich /.I w tym "oddalaniu" /to jest moja refleksja/ pomaga mi właśnie m.in ta Nasza pasja . A to co będzie potem /wnuki, gratis,złotówka,złom ...../ nie boli mnie o to głowa.Planuję,już raczej ,krótkoterminowo i w ramach tych planów pojutrze wybieram się na Spotkanie TRIODY.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Kwestia dalszych losów kolekcji i zbiorów jest naprawdę bardzo poważna. Ja postanowiłem i realizuję to sukcesywnie, aby lampowe urządzenia, które posiadam lub które trafiają choćby na krótki czas w moje ręce zdokumentować i opis umieścić w internecie. Nawet, gdy opracowana oryginalna strona zniknie z serwera to prawdopodobnie jej kopie w internetowej "chmurze" bedą funkcjonowały długo po mojej deaktywacji na tym świecie. To mi poprawia humor i zmniejsza stres związany z myśleniem co się stanie z tym wszystkim co zgromadziłem i zgromadzę w przyszłości :) .

Uważam, że również posty i załączniki na Forum TRIODA mają szansę przetrwać ich Autorów (przepraszam, jeśli zabrzmiało to brutalnie, ale przecież też jestem aktywnym i do tego starszym uczestnikiem tego Forum). To dlatego nawet nieaktualne ogłoszenia z ciekawymi fotografiami urządzeń są archiwizowane na serwerze. Od czasu do czasu "zapuszczam" jakąś kwerendę na Google i z zadowoleniem obserwuję np. fotografie naszych urzadzeń pojawiające się w różnych miejscach w sieci. One mogą być, mimo pozornej ulotności informacji cyfrowej bardziej trwałe niż niejeden granitowy monument :) .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W nawiązaniu do mego poprzedniego postu,to przyznam ,że pomimo tego ,że w zasadzie ,nie boli mnie głowa "co potem ",to do kilku pojedyńczych okazów "odrobinę sentymentu" mam .Jest jeszcze jedna kwestia która powiązana jest pośrednio z tematem.To szeroko rozumiana historia /literatura techniczna,literatura faktów,dokumenty .../.Rozumiem że internet,nośniki informacji..... ..ale dla mnie ten materialny historyczny retro-okaz w postaci książki,reklamy,dokumentu ma też swój osobliwy" urok " i działa na mą wyobrażnię równie mocno jak "rasowe retro -dobra"
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jako małolat dopiero po sześćdziesiątce nie dorobiłem się jakiejś znaczącej kolekcji, po prostu całe życie naprawiałem a nie kolekcjonowałem. Zawsze miałem głupi zwyczaj pisania gdzieś na obudowie lub na kartce umieszczonej np. w filtrze, kto, co i kiedy robił. Ostatnio trafiło mi się radyjko które trafiło do mnie okrężną drogą a które robiłem w 1970r. Jak to przyjemnie po latach przyjemnie poczytać pożółkłe notatki. Druga strona medalu, o czym rzadziej się mówi to wyposażenie warsztatu. Przez lata nazbierane wszelkie dobra, aparatura która kosztowała kiedyś pół samochodu, często dziś już bezużyteczna a za parę lat pójdzie - wiadomo gdzie. Na obrazy, pierścionki, złote zegarki, zawsze znajdą się chętni spadkobiercy ale na "kupę złomu"?? Za następne 60 lat przekonam się czy miałem rację o czym oczywiście napiszę. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Zawsze miałem głupi zwyczaj pisania gdzieś na obudowie lub na kartce umieszczonej np. w filtrze, kto, co i kiedy robił. Ostatnio trafiło mi się radyjko które trafiło do mnie okrężną drogą a które robiłem w 1970r.

Ja też robię znaczek szczególnie kiedy wymieniam scalak (od momentu kiedy oskarzono mnie że go nie wymieniłem)po wylutowaniu starego na płytce robię znak z datą ,jak mógł się tam znależć pod scalakiem jak go nie rusałem?!Kolekcja może wnuk, syn napewno nie, już córka bardziej interesuje się moimi pionierkami ostatnio "wycyganiła"Siemensa z1936 r do nowego mieszkania,"bo jest ładny i komponuje się z wystrojem"
JACEK
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dalsze losy kolekcji......? vide.... Oddam /Sprzedam - Rarytas ....
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Szczerze mówiąc i tak jest to jedno z lepszych wyjść, o niebo lepsze od np. ogniska...
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

bartek1025 pisze:Szczerze mówiąc i tak jest to jedno z lepszych wyjść, o niebo lepsze od np. ogniska...
To nie jest jedno z lepszych wyjść. To jest wyjście najlepsze z możliwych.Wszyscy ,zainteresowani ,w tym Sz.Dziadek /jeżeli istnieje to o czym przekonana jest formalnie znakomita większość polskiego Społeczeństwa / będą usatysfakcjonowani .A i materialne "ślady" historii gospodarczej zostaną na kolejne dzieści lat zachowane.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Dla mnie osobiście najlepszym byłoby oddanie za free, to jest drugie z rzędu :wink:
ODPOWIEDZ