Wzmacniacz słuchawkowy OTL 6N1P

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Wzmacniacz słuchawkowy OTL 6N1P

Post autor: gsmok »

Witam
Swego czasu zmontowałem wzmacniacz słuchawkowy OTL z zastosowaniem wtórnika White'a, a więc jednej z najpopularniejszych koncepcji układowych. Jest to nie wiem już który układ bazujący na wzmacniaczu opisanym dawno temu przez Morgana Jones'a.
Kilka osób miało okazję posłuchać tego wzmacniacza (u mnie na miejscu lub wypożyczając go). Opinie są pozytywne. Sam miałem okazję posłuchać go ze słuchawkami: AKG K701 oraz Denon AH-D301. Gra znakomicie.
Jednocześnie słyszałem opinie, od osób, które zrobiły ten wzmacniacz, że nie są w stanie wysterować nim praktycznie żadnych słuchawek. Niestety nie udało mi się dobrać do tych konstrukcji, aby stwierdzić co było tego przyczyną.

Z uwagi na tak rozbieżne doświadczenia praktyczne z tą konstrukcją pomyślałem sobie, że warto zebrać w tym wątku jak najwięcej informacji od osób, które go zbudowały lub zamierzają to zrobić.

Aby ułatwić zapoznanie się z całością materiału dotyczącego tej konstrukcji utworzyłem w Galerii TRIODy specjalną stronę. Jest ona dostępna pod adresem:
http://www.trioda.com/index.php/pl/urza ... y-otl-6n1p

Osoby zainteresowane konstrukcją zapraszam do zapoznania się z zawartością i uwagi. To co jest tam obecnie to dopiero początek.
Przygotowuję obecnie wyniki badań symulacyjnych. Z chęcią udostępnię plik, który można "odpalić" w programie MicroCap. Byłoby dobrze aby ktoś sprawdził, czy nie ma tam jakichś błędów. W kolejce czekają również wyniki pomiarów.

Ponieważ parę osób na PW pytało się o płytki drukowane, które swego czasu pokazałem w innym wątku na Forum postanowiłem rozważyć ich zamówienie w profesjonalnej firmie. Jeśli będą chętni na takie płytki to proszą dać znać. Przy "grupowym" zamówieniu zmniejszą się koszty.

Tymczasem nieodmiennie zapraszam do siebie z własnymi słuchawkami (najlepiej innymi niż wymieniłem wcześniej) na odsłuchy.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Wzmacniacz słuchawkowy OTL 6N1P

Post autor: Piotr »

Świetna płytka, rzeczywiście musiałeś włożyć w nią dużo wysiłku.
Nigdy nie miałem cierpliwości do jednostronnych płytek w układach lampowych.
Kiedyś kiedyś, jak będę miał trochę wolnego czasu, spróbuję uruchomić wersję na 6N6P. Może w wakacje :)
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

Właśnie zamówiłem niedrogie HD330 i napęd by się przydał a już kiedyś pisałem do gsmoka o ten projekt.
Bardzo fajny układ, wciąż rozważam poważnie jego budowę.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
madelektronik
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: madelektronik »

Witam, jak byłoby zamówienie na płytki to też bym się chętnie dołączył
Tadeiro
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Tadeiro »

Witam, także chętnie kupię PCB.
grabel
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: grabel »

Chętnie kupię PCB do tego projektu.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Dla uściślenia podaję, że planuję zamówienie płytek wzmacniacza w wersji dwu-płytkowej - chyba,że większość chętnych będzie wolała wersję jedno-płytkową. Domyślam się, że wersja dwu-płytkowa będzie niestety droższa, ale daje większe możliwości co do obudowy wzmacniacza. Jeśli ktoś ma namiary na dobrą firmę robiącą płytki to proszę dać znać - w końcu chodzi o zrobienie ich jak najtaniej.
Druga sprawa to zastosowane elementy. Płytkę projektowałem pod elementy, które sam posiadam. Jest to ważne w przypadku kondensatorów. Ja zastosowałem wiele kondensatorów osiowych - nie są one najpopularniejsze. Jest czas aby wprowadzić jakieś modyfikacje, aby płytki były bardziej uniwersalne. Powinny być jednak one nieznaczne. W chwili obecnej po zmontowaniu wzmacniacz jest pozbawiony zakłóceń - w słuchawkach bez sygnału jest cisza. Jakaś nieprzemyślana modyfikacja może to "popsuć". Ewentualnie wchodzi w grę zrobienie jeszcze jednego prototypu jeśli wymagane zmiany byłyby spore.

Widok płytek jest pokazany we wspomnianym wcześniej artykule. Proszę na nie spojrzeć. Każda ma wymiar 20cmx9cm.

Zamieszczam również plik z modelem wzmacniacza, który analizowałem za pomocą programu Micro-Cap. Polecam np. zbadanie wpływu wartości kondensatorów C2 i C5 na charakterystyki wzmacniacza. Swego czasu ktoś na Forum (chyba to był Piotr) wyraził wątpliwości, czy tak duże wartości pojemności są potrzebne. Postaram się dodać charakterystyki w artykule przewodnim - tymczasem powiem jedynie, że rzeczywiście wartości są mocno przesadzone - chociaż nie przeszkadzają :) . Na płytce jest miejsce na wlutowanie tych 'nadmiarowych' kondensatorów, jest więc sprawą oczywistą, że mniejsze zmieszczą się tym bardziej.
Załączniki

[Rozszerzenie cir zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Pozdrawiam
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja zamawiam w http://www.drukowane.pl/ Nie wiem czy to najtańsza firma, za to jakość jest całkiem dobra. W przypadku wielu firm jest tak, że płytki są tanie, za to połowa do wyrzucenia.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Też korzystam z ich usług. W zasadzie nie mam zastrzeżeń. Jedyny problem jaki miałem to nierównomierna (kolorystycznie) soldermaska w przypadku dużych powierzchni miedzi. To co jest u nich bardzo dobre to ten dostępny na stronie kalkulator kosztów zamówienia. Oni trzymają się tych wyliczonych kosztów. Jest to tym ważniejsze, że każdy może sobie sprawdzić ile wyniosą nas ewentualne koszty wykonania płytek dla określonych parametrów technicznych (np. grubości laminatu).

BTW. Dodałem do opisu wyniki symulacji wpływu kondensatorów C2 i C5 na charakterystyki wzmacniacza.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Tam, gdzie są osiowe kondensatory wystarczy dodać dodatkowe pady, aby można było wlutować w to miejsce stojące, wtedy każdy wlutuje takie jakie będzie miał i obejdzie się bez komplikacji z kilkoma wersjami płytki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Tak, oczywiście myślałem o tym. Chciałbym jednak dodać te dodatkowe "pady" aby w miarę możliwości pasowały do typowych/popularnych i posiadanych w zasobach osób zainteresowanych kondensatorów. Dodatkowym ograniczeniem są istniejące ścieżki prowadzone pomiędzy punktami lutowniczymi tych kondensatorów oraz powstawanie "miniantenek" na takich wiszących padach podłączonych do ścieżek sygnałowych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Ponieważ zainteresowanie "grupowym" zamówieniem płytek jest niewielkie powracam do opcji zajęcia się tym zadaniem indywidualnie. O postępach prac postaram się informować na bieżąco w niniejszym wątku oraz artykule w Galerii TRIODA.
Pozdrawiam
wiwiana
1 post
1 post

Post autor: wiwiana »

Witam,
można spytać jak idą postępy w pracy na wzmacniaczem, kiedy wersja będzie już sfinalizowana? Zaopatrzyłem się już w 3 sparowane lampki i bardzo chętnie zająłbym się wytrawianiem i lutowaniem elementów. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Wzmacniacz jest w zasadzie skończony. Schemat jest dostępny w opisie i w nie widzę problemu abyś go wykonał. Wersja jednopłytkowa jest również zamieszczona na naszym Forum (w innym wątku, chyba w dziale dla początkujących - musisz skorzystać z wyszukiwarki bo nie pamiętam dokładnie gdzie :? ) w formie załącznika gotowego do wykonania termotransferu płytki drukowanej. Oczywiście w razie wątpliwości w niniejszym wątku jestem dostępny w celu przekazania dodatkowych informacji - jeśli takowe kogoś zainteresują. Jeśli masz więc jakieś dodatkowe pytania to zapraszam do dyskusji tutaj lub poprzez forumową Pocztę Prywatną.

Jeśli chodzi o wersję dwupłytkową to zmuszony zostałem aby podejść do tego tematu "komercyjnie" :wink: . Niestety nie udało mi się zebrać "brygady chętnych" na płytki wykonane profesjonalnie w celu zmniejszenia kosztów. Zgłosiło się parę osób, ale liczba potencjalnie zamawianych płytek była zbyt mała aby opłacało się potem zajmować ich rozsyłaniem. Koszty wysyłki i czas nie przekroczyłyby zmniejszone koszty płytek. Będę więc sam zamawiał kilka płytek, ale z uwagi na niewielką ich liczbę i dodatkowe wymagania np. dotyczące większej niż tradycyjne płytki grubości laminatu i miedzi ich koszt jest relatywnie duży. Posłużą one do wykonania paru egzemplarzy tego wzmacniacza.
Pozdrawiam
oskar2905
4 posty
4 posty

Post autor: oskar2905 »

Cześć
Pierwsza rzecz:
Zarejestrowałem się na tym forum dla tego wzamcniacza, gsmok super robota. Układami lampowymi zainteresowałem się kiedyś, ale odstraszała mnie cena transformatorów wyjściowych. Dlatego zainteresowałem się OTL-ami. Wykonałem już kilka wzmacniaczy tranzystorowych ale to będzie moja 1 lampka, i trochę się obawiam napięć panujących w takim układzie :D , no ale co tam najwyżej mnie trzepnie :) , nie no żartuje ale naprawdę się trochę obawiam :? jest się czego bać? Mam parę pytań co do układu (wybaczcie jeśli to będą głupie pytania jestem nowy w lampach): gdzieś ze schematu wcięło wartość napięcia zasilającego, jakie będzie odpowednie, jaki transformator się nadaje do tego projektu? Czy lampy z allegro z tych aukcji się nadadzą http://allegro.pl/wojskowa-lampa-elektr ... 60984.html , http://allegro.pl/lampa-6n1p-ew-test-sp ... 69877.html , http://allegro.pl/lampa-6n1p-wi-test-sp ... 35598.html , http://allegro.pl/lampa-6n1p-wi-wyprzed ... 01766.html . I na koniec pytanie do gsmoka jaką wysokość mają poszczególne wersje płytek (wieża i zwykła), przydało by się wiedzieć bo mam kilka obudów leżących odłogiem i mógłbym je wykorzystać.
ODPOWIEDZ