Mam nie lada kłopot-otrzymałem komplet radiotelefonów Echo 4, ale niestety ktoś pokręci filtry i w efekcie łączność jest bardzo słaba i głos słaby i skrzeczy. Szukam instrukcji serwisowej lub może ktoś z kolegów ma opis strojenia. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu strojenia.
Pozdrawiam i czekam na pomoc.
Radiotelefon Echo 4-rozstrojon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
-
- 1250...1874 posty
-
- 10...14 postów
Re: Radiotelefon Echo 4-rozstrojon
Niestety na tym linku jest tylko płytka drukowana i dane techniczne. O strojeniu nic nie ma. Ale przyda mi sie wygląd płytki drukowanej.
Na razie dzięki.
Będę starał się dotrzeć do książki "Radiotelefony"- może tam coś będzie.
Na razie dzięki.
Będę starał się dotrzeć do książki "Radiotelefony"- może tam coś będzie.
-
- 125...249 postów
Re: Radiotelefon Echo 4-rozstrojon
Witam.
Radiotelefon posiada filtr ceramiczny FCD-465-7-36 który określa częstotliwość pośredniej jak i pasmo przenoszenia. Powinien dać się dostroić na maksimum sygnału cewkami p.cz. L4 i L6, a potem L2 i L3 obwodu wejściowego. Dobrze byłoby mieć drugi radiotelefon pracujący na tym samym kanale.Chociasz ja kiedyś dostroiłem ECHO 4 na maksimum szumu z pasma, co prawda po sprawdzeniu z drugim radiotelefonem okazało się że trzeba poprawić dostrojenie L2 i L3.
Radiotelefon posiada filtr ceramiczny FCD-465-7-36 który określa częstotliwość pośredniej jak i pasmo przenoszenia. Powinien dać się dostroić na maksimum sygnału cewkami p.cz. L4 i L6, a potem L2 i L3 obwodu wejściowego. Dobrze byłoby mieć drugi radiotelefon pracujący na tym samym kanale.Chociasz ja kiedyś dostroiłem ECHO 4 na maksimum szumu z pasma, co prawda po sprawdzeniu z drugim radiotelefonem okazało się że trzeba poprawić dostrojenie L2 i L3.