chciałem się pochwalić pierwszym wykonanym przeze mnie wzmacniaczem lampowym. Jak w temacie jest to VOX AC4, konstrukcja PCB. Większość części z odzysku, w tym tylni panel.
VOX AC4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Mario
- 25...49 postów

VOX AC4
Witam,
chciałem się pochwalić pierwszym wykonanym przeze mnie wzmacniaczem lampowym. Jak w temacie jest to VOX AC4, konstrukcja PCB. Większość części z odzysku, w tym tylni panel.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Razor89
- 500...624 posty

Re: VOX AC4
Całkiem nieźle jak na początek
Mam kilka uwag na przyszłość. Warto dawać gumowe przepust na otwory z przewodami. Końcówkę mocy tego typu łatwiej jest zbudować na podstawce ( kilka przewodów mniej). Płytkę z elementami polecam ustawić wzdłuż linii lamp ( krótsze połączenia pomiędzy płytką, a podstawką).
Nie łatwiej było obrócić transformator sieciowy wyprowadzeniami do środka chassis jeśli wykonałeś już pod niego otwór? Nie musiałbyś wiercić otworu na przewody.
Nie łatwiej było obrócić transformator sieciowy wyprowadzeniami do środka chassis jeśli wykonałeś już pod niego otwór? Nie musiałbyś wiercić otworu na przewody.
-
Mario
- 25...49 postów

O przepustach wiem, ale stwierdziłem że nie ma tutaj potrzeby ich stosować.Razor89 pisze:Całkiem nieźle jak na początekMam kilka uwag na przyszłość. Warto dawać gumowe przepust na otwory z przewodami. Końcówkę mocy tego typu łatwiej jest zbudować na podstawce ( kilka przewodów mniej). Płytkę z elementami polecam ustawić wzdłuż linii lamp ( krótsze połączenia pomiędzy płytką, a podstawką).
Co do końcówki, to może i łatwiej, ale miałem zamysł taki, żeby nie dawać elementów na pająka.
Płytka jest ustawiona w taki sposób jak w tej chwili dlatego, że planuję upchnąć tam jeszcze jeden kanał, więc dojdze jeszcze jedna lampa. Chassis jest wąskie więc mogłoby mi się nie pomieścić, bo sam zastanawiałem się nad takim ustawieniem płytki.
O transformatorze też myślałem, żeby tak zrobić ale jak zaznaczyłem części są z odzysku- w tym chassis, do którego jak widać dorabiałem tylni panel. Samo chassis miało taki otwór już zrobiony, bo leżał tam transformator, a ja stwierdziłem, że łatwiej będzie mi zrobić jeden otwór niż rozpiłowywać wykonany otwór tak, żeby transformator zmieścił się końcówkami do dołu.
Pozdrawiam.
-
Razor89
- 500...624 posty

Jakbyś go odwrócisz to zyskasz trochę cennego miejsca w środku chassis
Teraz w tym miejscu biegną przewody.
-
Mario
- 25...49 postów

W sumie racja, pomyślę nad tym. 
-
painlust
- 9375...12499 postów

Konstrukcja pod względem inżynieryjnym bardzo słaba, ale to typowe dla początkujących...
-
nikin4
- 50...74 posty

Pierwsza konstrukcja, a patrząc na wiele innych tych "pierwszych" wykonana z dużą starannością choć nie do końca zgodnie z lampowym prawidłem. Jeszcze wiele konstrukcji przed tobą i kiedyś uda Ci się zadowolić starych wyjadaczy na tym forum. Pozdrawiam !!!
-
Mario
- 25...49 postów

Co dokładnie masz na myśli?painlust pisze:Konstrukcja pod względem inżynieryjnym bardzo słaba, ale to typowe dla początkujących...
-
Kazimierz
- 625...1249 postów

-
painlust
- 9375...12499 postów

No i jest Kaziu z konpi
Zerzre cie twoja ciekawość...
-
Mario
- 25...49 postów

To wskażesz jakieś konkrety, bo taką ogólną krytykę to każdy o wszystkim może napisać. Ja jednak chciałbym się czegoś dowiedzieć i jeśli faktycznie jest coś nie tak/ niezgodnie ze sztuką, to chętnie się dowiem co i jak powinno być...painlust pisze:No i jest Kaziu z konpiZerzre cie twoja ciekawość...
Pozdrawiam.
-
painlust
- 9375...12499 postów

Przecież koledzy wcześniej wypunktowali co jest nie tak.
-
Mario
- 25...49 postów

To po co był Twój post?
-
painlust
- 9375...12499 postów

nudziło mi się. Nie podoba się zawsze mozesz zgłosić.
-
Kazimierz
- 625...1249 postów

Nie życzę sobie takich chamskich odzywek kol. painlust - to po pierwsze.painlust pisze:No i jest Kaziu z konpiZerzre cie twoja ciekawość...
Po drugie zanim wyślesz post to go przeczytaj i popraw błędy, chyba że nie umiesz dobrze po polsku.
I po trzecie - jeżeli palnąłeś kolejny raz głupotę to miej chociaż odrobinę honoru aby z niej wybrnąć.
Widzę, że po jakimś spokojnym czasie znów zebrało Ci się wiadro jadu, które musisz na kogoś wylać.
pozdrawiam