Wybitnie nie retro

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wybitnie nie retro

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Mam pytanie do Kolegów z Wawy i okolic. Jak jest u Was z odbiorem cyfrówki w ostatnich dwóch dniach? Do 19 marca miałem wszystkie programy ( TV + dekodery) natomiast od dwóch dni wyparowała "Polonia" "Historia" i "Kultura". Co prawda zapowiadali że przez 48 godzin mogą być problemy ale trwa to już trochę dłużej. Problem dotyczy Mokotów-Piaseczno.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wybitnie nie retro

Post autor: painlust »

Przeszukaj jeszcze raz eter.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dekoder sam wyszukuje i na wspomnianych stacjach pojawia sie napis brak sygnału. To samo mam na wszystkich TV, w dwóch domach i u znajomych mieszkających w okolicy. Anteny nie ruszane, do 19 marca odbiór dobry. Czy to możliwe że na tych stacjach zmniejszono moc nadajników?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Ja przeszukałem eter i znalazłem te stacje ale na innych kanałach. Sprawdziłem częstotliwości ze strony Emitela i wyszło, że co prawda dekoder znajduje też tego nieistniejącego MUXa na którym nic nie ma, ale ma on częstotliwość która nie jest przypisana do nadajnika w Raszynie. Nie jest też przypisana do nadajników w Łodzi skąd też ze 2 Muxy odbieram dodatkowo. Cholera wie jak to działało do tej pory. Nigdy tych częstotliwości nie sprawdzałem. W każdym razie znalazłem wszystkie Muxy z Raszyna po ponownym przeszukaniu eteru. Co dziwne to u brata u którego były zaprogramowane stacje w czasach gdy nadajniki z Łodzi jeszcze nie działały przypadku zaniku wspomnianego Muxa nie było.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

U mnie 19-go jakość siadła, część programów zniknęła, wszedłem w ustawienia i TV przeszukał eter, obraz (ilość kanałów ta sama) jest super a nawet lepszy ale nie rozumiem jednego, sąsiad za ścianą (ale obaj anteny mamy na zewnątrz, prawie obok siebie) ma kilka programów więcej...
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Kanałów jest tyle ile na 3 Muxach. Można tak jak ja ciągnąć kanały z dwóch nadajników (Raszyn i Łódź), ale nadal są to te same kanały - zdublowane. U mnie dodatkowo można odebrać TVNHD z PKiN przy dobrej pogodzie. Nic dodatkowo nie ma bo nie może być. Ktoś jak mieszka blisko granicy państwowej to może ciągnąć kanały sąsiada... w centralnej Polsce nic z tego.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Ja mam telewizor trochę dalej -5 km za Warką ;po wyłączeniu analogów zaprogramowałem automatycznie i mam wszystkie kanały jakie miałem wcześniej z tym że jakość niektórych się poprawiła np doszedł TVN HD
Wcześniej miałem i analogowe i cyfrowe.
Antenę mam zewnętrzą siatkową na wysokości około 7m.
W sumie jestem zadowolony z przejścia na cyfrę nie licząc drobnego faktu że jeden mały telewizor muszę wymienić - pewnie na monitor z TV.
A wogóle to niemalże nie korzystam z TV szkoda czasu i oczu.
Pozdrawiam
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dekoder Manta - szt. kilka.
Przed chwilą zakończyłem automatyczne wyszukiwanie. Nadal brakuje 4 programów - TVP info, Historia, Kultura i Polonia. Do tej pory były w "jadłospisie" tylko pojawiał się napis "Brak sygnału"
. W tej chwili po automatycznym przeszukaniu nie ma ich nawet w "jadłospisie" czyli nie ma sygnału więc nie zostały wpisane.
ed_net pisze: mam wszystkie kanały jakie miałem wcześnie
Wszystkie to znaczy jakie? Gdybyś mógł podać czy masz TVP info, Historię, Kulturę i Polonię. Co ciekawe jest TV info Łódź. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Ja (Babice/Izabelin) mam tak:

1 – TVP 1
2 – TVP 2
3 – TVP INFO
4 – TVP KULURA
5 – TVP HISTORIA
6 – TVP POLONIA
30 – POLSAT
31 – TVN
32 – TV4
33 – PLUS
34 – TVN 7
35 – PLUS
36 – TV 6
37 – POLS. SPORT
38 – TVN HD
39 – TVP 1 HD
40 – TVP INF ŁÓDŹ
41 – ESKA TV
42 – TTV
43 – POLO TV
44 – ROZRYWKA
45 – TVP 2

Odbiór lepszy niż był. Spis zrobiłem dla domowników i rozwiesiłem koło TV. ( Dekoder - jakiś tani z Wolumenu. Nie polecam, bo zasilacz sieje takie zakłócenia że aż boli)
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

frycz pisze:3 – TVP INFO
4 – TVP KULURA
5 – TVP HISTORIA
6 – TVP POLONIA
Czyli jak rozumiem te stacje odbierasz czyli program jest nadawany. Czyżby za słaby był sygnał? O tyle dziwne bo do 19 marca wszystkie programy były odbierane. Ponowne automatyczne przeszukiwanie nie przyniosło rezultatu, po prostu tych programów NIE MA. Problem dotyczy mnie i paru znajomych w okolicy. Chyba że nadają te programy z innych nadajników. Chwilowo (mam nadzieję) zgłupiałem.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jaki masz dekoder? Moja teściowa (bo o jej a nie o moim dekoderze pisałem) posługuje się Cabletechem w dodatku nie supportującym HD (programy HD łapie, ale jest tylko dźwięk). Ten model URZ0089 ma jedną z najlepszych głowic jakie widziałem. Nie dał sobie tylko rady gdy padł elektrolit w zasilaczu wzmacniacza antenowego i zasilacz dawał 8V - pojawiała się pixelioza, ale po wymianie zasilacza (miałem zapasowy) hula ze hej. Mieszkam w Łowiczu, a więc jakieś 80 -90km od nadajnika w Raszynie w linii prostej. Dekoder współpracuje ze zwykłą anteną siatkową, ale zaopatrzoną w nowoczesny ekranowany wzmacniacz antenowy. U wujka mojej żony instalowałem Wiwe HD-50 na połatanej instalacji antenowej (nie ma możliwości wymiany bo częściowo jest zatynkowana) i już tak dobrze nie chodzi, ale daje radę. Co do sygnału to z Raszyna 2 muxy są nadawane z mocą 100kW a jeden z mocą 130kW. Sygnał też może być za mocny. W przypadku dekoderów może się okazać że działają tak jakby był za słaby (następuje przesterowanie). Warto kupić zasilacz antenowy regulowany i zmniejszyć napięcie.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Mam teraz te same programy co kolega frycz, jakość idealna, Praga Północ/Zacisze.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Wywołany do tablicy odpowiadam jakie mam kanały cyfrowe w kolejności jak się ustawiły po automatycznym wyszukiwaniu od 1 po zmianie 19 marca:
ATM
ESKA
POLO
POLSAT
POLSAT SPORT
PULS 2
TTV
PULS
TV4
TV6
TVN
TVN HD -NIERAZ UCIEKA
TVN 7
TVP HISTORIA
INFO ŁÓDŻ
INFO WARSZAWA
KULTURA
POLONIA
TVP1
TVP1 HD
TVP2
TVP2 HD
I to by było na tyle .
Trochę leżę grypowo w łóżku i stwiedzam ,że niby dużo programów, a oglądać nie ma co.
Pozdrawiam ed_net.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

ed_net pisze:Trochę leżę grypowo w łóżku i stwiedzam ,że niby dużo programów, a oglądać nie ma co
Witam i na dzień dobry zdrowia Ci życzę. A może na grypkę pomógłby jakiś program dla "dorosłych +" ?
Wracając do tematu. Jak już pisałem dekoder "Manta" szt.6
Anteny zwykłe siatkowe ze wzmacniaczem.
Ustawienie na Raszyn.
W tej chwili TVP1 HD a TVP2 zwykła. Wczoraj było odwrotnie.
Wyszukiwanie automatyczne - nie znajduje wspomnianych 4 programów.
Przed chwilą dzwoniłem do "telewizorni" i jakaś miła sierotka Marysia która sama nie bardzo wiedziała o czym mówi, zasugerowała mi na koniec rozmowy przekierowanie anteny na PKiN. A nie tak dawno wyrzucono nadajniki z PKIN do Raszyna.
cirrostrato pisze:Mam teraz te same programy co kolega frycz, jakość idealna, Praga Północ/Zacisze
Antena na Pradze "widzi" jednakowo PKiN jak i Raszyn. W moim przypadku w grę wchodzi przestawienie anteny o jakieś 45 stopni. No cóż, spróbuję i poinformuje. Mam nadzieję że Wasze informacje mogą być innym pomocne. Dzięki.
tedikruk111

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Kolego Telweizorku52.
Zajrzyj może tutaj http://satkurier.pl/news/83862/wykaz-zm ... marca.html.
Pozdrawiam
tedi.
Ps; 52 to plazma, czy LCD Led?