Witam po raz pierwszy.
Jako, że człowiek ma czasami dosyć taniej i wszechotaczającej chińszczyzny, postanowiłem reanimować stare radyjko lampowe (w małej kolekcji również Bambino lampowe i Magnetofon lampowy ZK 140)
W pierwszej kolejności odnowiłem skrzynkę. wypolerowałem części z mosiądzu, ale mam wielką prośbę. Potrzebuję jednego klawisza, którego brakuje. Brakuje też tylnej ścianki, ale to chyba dorobię na podstawie wzoru.
Cześć elektryczna w dalszej kolejności. Dostałem już od Tomka.J. rozpiskę co i jak pomierzyć. Wzmacniacz na wejściu gramofonowym pracuje, ale radio nie gra
Pozdr....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam !
Niekiedy najpóżniej przychodzą do głowy sprawy najprostsze. Ja bym najpierw sprawdził lampy ECH 21 i EF22 o ile nie były sprawdzane.
Pozdrawiam ed_net
Temat pod koniec zimy odżył za sprawą Tomka. J (dzięki) i sprawy tak się mają:
Radio już gra na falach krótkich. Przy okazji lampa EBL 21 została podmieniona.
Główną jednak usterką są pogryzione prze myszkę cewki.
Moje pytanie, czy ktoś może ma cały zespół wyłącznika, lub cewki na zbyciu.
Dwie na zdjęciu wymagają wymiany, lub nawinięcia reszta na omomierzu wykazuję chęć współpracy
Jeden klawisz też brakuje, ale to szczegół
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kazmir pisze:Pytam z ciekawości? Ile lat może mieć taki kondensator?
Miernik pokazał 45nF.
Około 80-ciu, pochodzi z lat 30-tych. Jak miernik pokazał 45nF to zapewne ma upływ i do zastosowań przy dużym napięciu stałym (sprzęgający we wzmacniaczu m.cz. czy filtracja napięcia na S2) się nie nadaje.
kazmir pisze:Pytam z ciekawości? Ile lat może mieć taki kondensator?
Miernik pokazał 45nF.
Około 80-ciu, pochodzi z lat 30-tych. Jak miernik pokazał 45nF to zapewne ma upływ i do zastosowań przy dużym napięciu stałym (sprzęgający we wzmacniaczu m.cz. czy filtracja napięcia na S2) się nie nadaje.
kazmir pisze:Główną jednak usterką są pogryzione prze myszkę cewki.
Moje pytanie, czy ktoś może ma cały zespół wyłącznika, lub cewki na zbyciu.
Dwie na zdjęciu wymagają wymiany, lub nawinięcia reszta na omomierzu wykazuję chęć współpracy
Jeden klawisz też brakuje, ale to szczegół
Witam
Chyba mam w "magazynku" jakieś wraczysko woli - sprawdzę w tym tygodniu i odezwę się, jeśli cewki bedą w stanie rokującym
Pozdrawiam