Radia i lampy w Gdańsku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Radia i lampy w Gdańsku
Na początku października robię sobie krótkie wakacje w Gdańsku. Gdzie najlepiej pójść, aby sobie coś radiowo-lampowego obejrzeć czy zakupić?
-
- 250...374 postów
Re: Radia i lampy w Gdańsku
Witam.tszczesn pisze:Na początku października robię sobie krótkie wakacje w Gdańsku. Gdzie najlepiej pójść, aby sobie coś radiowo-lampowego obejrzeć czy zakupić?
Na samym początku ul. Szerokiej po lewej stronie (idąc od pomnika Sobieskiego) jest taki mały sklepik. Jednak siedzący w środku osobnik jest delikatnie mówiąc "nieprzyjemny". Doszedł do wniosku że jak weszliśmy do unii do powinien zarabiać kokosy, i to w euro. Miał kiedyś jedno radyjko które mi się spodobało, stwierdził że mnie nie stać i zaczął dalej czytać gazetę. A takie samo radyjko trafiłem jakiść czas później na Allegro za 50PLN. Tak więc na jakieś zakupy to bym nie liczył.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dzięki. Fajne podejście do klienta, dziwne, że ten sklep działał dłużej niż tydzieńTomasz.W pisze:Na samym początku ul. Szerokiej po lewej stronie (idąc od pomnika Sobieskiego) jest taki mały sklepik. Jednak siedzący w środku osobnik jest delikatnie mówiąc "nieprzyjemny". Doszedł do wniosku że jak weszliśmy do unii do powinien zarabiać kokosy, i to w euro. Miał kiedyś jedno radyjko które mi się spodobało, stwierdził że mnie nie stać i zaczął dalej czytać gazetę. A takie samo radyjko trafiłem jakiść czas później na Allegro za 50PLN. Tak więc na jakieś zakupy to bym nie liczył.

Witam, w Gdańsku-Oliwie obok marketu Leroy jest sklep z antykami, tam miewają ciekawe odbiorniki- m.in. od długiego czasu usiłują na A.. sprzedać odb. Schneider, początkowa cena wynosiła chyba 1700 zł, obecna to 500. Andrzej B. z tego forum wspominał jeszcze o jakimś komisie meblowym na ul. Marynarki Polskiej, ale nigdy tam nie trafiłem. Generalnie w Trójmieście jest ciężko cokolwiek lampowego dostać, na rynkach jeszcze nigdy nic nie widziałem. Nawet na tak reklamowanym Jarmarku Dominikańskim nic lampowego nie napotkałem (może spóźniłem się?) Pozdrawiam J.Szatkowski
Trójmiejski rynek wygląda dość słabo pod tym względem, osobiście nie znam żadnych miejsc godnych polecenia (oprócz piwnicy kolegi abohdziewicz, mam nadzieję, że nie będzie mieć za złe że go wspominam, wielokrotnie pisał tutaj o potrzebie redukcji swoich zbiorów). Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku nad morzem.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 250...374 postów
Oj, było tego troszkę. Lecz sprzedawcy liczyli jak za złote sztabki. A co ciekawe, nieważny był stan zachowania, cena i tak była idiotyczna.JasiuSz pisze:.....Nawet na tak reklamowanym Jarmarku Dominikańskim nic lampowego nie napotkałem....
Zgadza się, znam ten komis.JasiuSz pisze:Andrzej B. z tego forum wspominał jeszcze o jakimś komisie meblowym na ul. Marynarki Polskiej, ale nigdy tam nie trafiłem
Jego właściciel miał niezła kolekcję starych odbiorników, po wielu latach ekspozycji (tylko ekspozycji) zdecydował się na uszczuplenie swych zbiorów i wyprzedaje je.
Sam kupiłem u niego "Paganiniego" - jest w trakcie restauracji.
Zajrzyj na http://www.komismeblowy-gdansk.pl/
stas2
-
- 3125...6249 postów
Witam uprzejmie.
Nie byłem dawno tam,bo to daleko ode mnie,ale ponoć egzystuje jeszcze.
W Gdańsku, boczna od Kartuskiej, tramwajem spod dworca głównego i trzeba sie nim trochę pobujać
aż prawie pod Emaus.Tubylcy powiedzą dalej, jak wysiąść przy pasażu po prawej stronie obok sklepu rybnego ,dalej
przez podwórze,stromymi schodami i przejść przez ul.bodaj Zakopiańską i lekko na skos w prawo przez podwórze obok sklepiku po lewej, jakieś 50 m i tam już na rogu powinien być BOMIS na ul.Wieniawskiego.Miewali lampy,może i jeszcze mają i powinni mieć ciekawe podzespoły do rekonstrukcji. Prosze sie upewnić przez internet, czy oni do czasu Pana przyjazdu tam jeszcze będą bo teraz nic nigdy nie wiadomo.No i w niedziele ponoć jeszcze bywają pchle targi na Zaspie,proponuję Panu sprawdzić z powyższego powodu u znanych Panu tubylców. Nie jestem z Gdańska.W Gdyni w BOMISIE na Abrahama (zaplecze górnej Świętojańskiej za Polonią i Władysława IV) podzespoły można dobrać na napięcia lampowe,ale lamp w tej chwili nie ma.
Pozdrawiam Pana.
Nie byłem dawno tam,bo to daleko ode mnie,ale ponoć egzystuje jeszcze.
W Gdańsku, boczna od Kartuskiej, tramwajem spod dworca głównego i trzeba sie nim trochę pobujać
aż prawie pod Emaus.Tubylcy powiedzą dalej, jak wysiąść przy pasażu po prawej stronie obok sklepu rybnego ,dalej
przez podwórze,stromymi schodami i przejść przez ul.bodaj Zakopiańską i lekko na skos w prawo przez podwórze obok sklepiku po lewej, jakieś 50 m i tam już na rogu powinien być BOMIS na ul.Wieniawskiego.Miewali lampy,może i jeszcze mają i powinni mieć ciekawe podzespoły do rekonstrukcji. Prosze sie upewnić przez internet, czy oni do czasu Pana przyjazdu tam jeszcze będą bo teraz nic nigdy nie wiadomo.No i w niedziele ponoć jeszcze bywają pchle targi na Zaspie,proponuję Panu sprawdzić z powyższego powodu u znanych Panu tubylców. Nie jestem z Gdańska.W Gdyni w BOMISIE na Abrahama (zaplecze górnej Świętojańskiej za Polonią i Władysława IV) podzespoły można dobrać na napięcia lampowe,ale lamp w tej chwili nie ma.
Pozdrawiam Pana.
Witam
zachodziłem tam często, ale jeszcze w latach 80 i początek 90. Ostatnio zaglądałem tam z 10 lat temu, ale był zlikwidowany. Zajadę tam w najbliższych dniach, dam znać. J.Szatkowskiballasttube pisze:BOMIS na ul.Wieniawskiego
-
- 250...374 postów
Uszanowanie.
Kol. Wicker " wywołał mnie do tablicy". Chętnie poznam osobiście tak wytrawnego kolekcjonera oraz pokażę owo magiczne miejsce i inne miejsca (łącznie z moją piwnicą) .
Pozdrawiam.
Andrzej
Kol. Wicker " wywołał mnie do tablicy". Chętnie poznam osobiście tak wytrawnego kolekcjonera oraz pokażę owo magiczne miejsce i inne miejsca (łącznie z moją piwnicą) .
Pozdrawiam.
Andrzej
-
- 250...374 postów
Miewa się całkiem dobrze.ballasttube pisze:....Nie byłem dawno tam,bo to daleko ode mnie,ale ponoć egzystuje jeszcze....
No to byś Kolegę wysłałballasttube pisze:....aż prawie pod Emaus.Tubylcy powiedzą dalej, jak wysiąść przy pasażu po prawej stronie obok sklepu rybnego.....

A tak na poważnie, sklepik istnieje cały czas, lamp niema, radyjek lampowych też nie ma. Ale jeżeli ktoś potrzebuje np. radiatory to i owszem, ostatnio kupowałem radiatory pod 500A tyrystory w cenie baaaardzo przystępnej. A tak po zatym wszystkiego po trochu, miewają jakieś monitory z demobilu, półprzewodniki i to takie troszkę rzadko spotykane. No co ja będę pisał trzeba zajrzeć i zobaczyć.
-
- 250...374 postów
Re: Radia i lampy w Gdańsku.-Epilog.
Witam.
Wczoraj byłem w pobliżu tego komisu,no i oczywiście tam zaszedłem.I co? Po radiach zostało tylko wspomnienie.Porozmawiałem chwilę z właścicielem sklepu.Okazało się,że kolekcja trafiła hurtem w dobre ręce.
Widziałem tylko 2 szt. Bambino.
Pozdrawiam.
Andrzej.
Wczoraj byłem w pobliżu tego komisu,no i oczywiście tam zaszedłem.I co? Po radiach zostało tylko wspomnienie.Porozmawiałem chwilę z właścicielem sklepu.Okazało się,że kolekcja trafiła hurtem w dobre ręce.
Widziałem tylko 2 szt. Bambino.
Pozdrawiam.
Andrzej.
Może to Tomek Szcześniak?abohdziewicz pisze:Okazało się,że kolekcja trafiła hurtem w dobre ręce

J.Szatkowski
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zupełnie niestety nie. Z powodu czasowych i towarzyskich nie miałem szans na nic radiowego, nawet zwiedzanie "Błyskawicy" było powitane niechętnie jako nadmiar technikiJasiuSz pisze:Może to Tomek Szcześniak?abohdziewicz pisze:Okazało się,że kolekcja trafiła hurtem w dobre ręce![]()

Muzeum w Gdańsku: http://unitra-fan.pl/viewtopic.php?t=4343
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.