Witam !
Czy Ktoś z Kolegów bawił się w naprawę -regenerację potencjometrów jak na fotce. Pracują w jakimś wzmacniaczu muzycznym i aktualnie bardzo trzeszczą.
To jest zabawka znajomego , a ja nie dotykałem się nigdy takich potencjometrów.
Czy próbować to rozbierać , bo kontaktem do potencjometrów już były smarowane ?
Pozdrawiam ed_net.
Naprawa potencjometru suwakowego.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Naprawa potencjometru suwakowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Re: Naprawa potencjometru suwakowego.
Za pozytywny efekt nie gwarantuję. Ale jak chcesz to... Odegnij te "wąsiki" przy plytce tekstolitowej. Wyjmij płytkę ze stykami wraz z płytką oporową. Delikatnie odegnij ślizgacz, tak by zwiększyć jego docisk do płytki (tylko bez przesady). Możesz go również spróbować delikatnie "przepchnąć" na bok (małą pincetką), by nie pracował na już zużytej, części ścieżki oporowej. Na koniec bardzo delikatnie(by nie pękła płytka), ściśnij nity mocujące styki do płytki oporowej, aby polepszyć ich kontakt ze ścieżką. Przesmaruj kontaktem do potencjometrów. Złóż w odwrotnej kolejności. Bez gwarancji, ale zdarza się (dość często), że na jakiś czas pomoże. DELIKATNIE I OSTROŻNIE.
-
- 625...1249 postów
Ja bym docisku nie zwiększał tylko jeśli się da przesunął w bok jak już kolega napisał.
Suwaki bez ochraniające jeżdżącej przesłony żyją bardzo krótko.
Suwaki bez ochraniające jeżdżącej przesłony żyją bardzo krótko.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
-
- 3125...6249 postów
Uważam że jest to jedyna metoda. Na ogół warstwa oporowa w tych potencjometrach była jak bibułka + suwak mosiężny i po ścieżce oporowej nie ma śladu. Ewentualnie możesz dobrać "śmieciowy" z Rubina, tam suwaki były węglowe.Ukaniu pisze:Ja bym docisku nie zwiększał tylko jeśli się da przesunął w bok jak już kolega napisał
-
- 625...1249 postów
Witam !
Dzięki Kolegom za zainteresowanie tematem. Odstapiłem od zabawy, znajomy znalazł oryginalne na Ebayu i zdecydował się kupić.
Pozdrawiam ed_net.
Dzięki Kolegom za zainteresowanie tematem. Odstapiłem od zabawy, znajomy znalazł oryginalne na Ebayu i zdecydował się kupić.
Pozdrawiam ed_net.