Co byście radzili z taką skrzynką

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Co byście radzili z taką skrzynką

Post autor: Ukaniu »

Dzień dobry,

Zabieram się za renowację takiej skrzynki z OR Amati.
Na załączonych zdjęciach widać w jakim stanie jest powłoka lakiernicza.
Co byście radzili z tym zrobić?
Zdjąć powłokę i nakładać politurę na nowo?
Odnowić tą powłokę?
Skrzynka jest dość skomplikowana i pracy będzie dużo.
Zastanawiam się jak podejść do mosiężnych wkładek. Planowął bym je na koniec oczyścić, wypolerować i polakierować jakimś lakierem poliuretanowym. Część z jednej jest zniszczona, obciąłem pogięty kawałek. Tego jak widze nie ma szans zdemontować a dorobić nie będzie prosto.

Pozdrawiam,
Łukasz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Co byście radzili z taką skrzynką

Post autor: Piotrek J. »

Są szanse - takie listwy ściągasz korzystając z opalarki - klej mięknie i puszcza, tylko trzeba to robić bardzo powoli, aż temperatura przeniknie przez mosiądz i drewno. No i oczywiście musisz uważać, by nie przypalić skrzynki.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Ukaniu pisze:Dzień dobry,

... Część z jednej jest zniszczona, obciąłem pogięty kawałek. Tego jak widze nie ma szans zdemontować a dorobić nie będzie prosto.

Pozdrawiam,
Łukasz
Właśnie przyszło mi do głowy, czy do wykonania takich ozdobnych mosiężnych wkładek nie można by użyć progów do gitary. Sprawdziłem, progi można kupić na merty i z różnymi twardościami. Za kawałek 1,25m cenią około 40 złotych.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam,stosowałem mosiężne rureczki ,wklejane przed lakierowaniem w rowek za pomocą kleju kontaktowego.Materiał kupowałem w OBI.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

ja z mosiądzem robię tak: najpierw drobną gąbką ścierną wyprowadzam "na równa" całą powierzchnię, potem pasta polerska automax na filcu na szlifierce. Myję całość denaturatem albo innym dobrym odtłuszczaczem i nakładam wosk carnauba ale nie taki do samochodów co jest już mięciutki tylko taki "pierwotny" twardy (na alledrogo jest w postaci pokruszonych kawałków). Trochę zabawy z tym woskiem ale przez długi czas z mosiądzem się nic nie dzieje.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam!
Ja bym spróbował usunąć najpierw stary lakier chemią i wówczas okaże się czy istnieje koniecznosć wymiany mosiężnych ozdóbek. Jeżeli to jest napewno mosiadz ?, bo już się spotkałem z mosiądzowanym plastikiem.
Jak mosiadz będzie w dobrym stanie to bym go pozostawił , a politurę kładł na powierzchnię forniru i na mosiądz, równocześnie byłoby to zabezpieczenie mosiądzu przed ciemnieniem.
Pozdrawwiam ed_net.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Piotrek J. pisze:Są szanse - takie listwy ściągasz korzystając z opalarki - klej mięknie i puszcza.
Dziękuję, nie pomyślałem o grzaniu dziś sprawdzę. Do politurowania najlepiej było by je usunąć ale jak się nie uda to zrobię właśnie tak:
ed_net pisze: Jak mosiadz będzie w dobrym stanie to bym go pozostawił , a politurę kładł na powierzchnię forniru i na mosiądz, równocześnie byłoby to zabezpieczenie mosiądzu przed ciemnieniem.
Ozdoby są z blaszki mosiężnej zagiętej w kształcie C na drewnianym T.
Ciekawe z tymi progami - ale to pewnie jakby trzeba wymienić wszystko bo kawałek nie będzie pasował do reszty i mogą być trochę za wąskie.
Mosiądz chciałbym zabezpieczyć raz na dłuższy czas więc chyba zamiast wosku zastosuję jakiś sensowny lakier, pomyślę jeszcze bo potem jak by zlazł/złuszczył się to ciężko znów czyścić i poprawiać.
suma sumarum lakier zdejmę scansolem i zobaczę co dalej :-)
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

A ja bym proponował minimum ingerencji w zabytek.

Dokładnie i delikatnie doczyścić lakier i listewki naprawić ubytki lakieru (igłą wykałaczką itp. )

Na pewno lepiej będzie wyglądał niż po zdarciu lakieru i pomalowaniu od nowa.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Valdi5 pisze:Na pewno lepiej będzie wyglądał niż po zdarciu lakieru i pomalowaniu od nowa.
Ja go planuje politurować a patrząc na dokonania kolegów to przypuszczam, że będzie wyglądał ładniej niż teraz :-)
Robiłem szelakiem obudowy tylko mniejsze - z zadowalajacym efektem. Tu jest trudniej bo powierzchnia skomplikowana i są te metalowe wstawki.
W tej chwili obudowa wygląda słabo, zabytkowość owszem - problem bo nie zamknę go w szafie a chciałem postawić na widoku.

---
Co do metalowych wstawek - jeśli one puszczają po podgrzaniu to jakim były klejone szuwaksem? Chodzi o możliwość wklejenia w ten sam sposób po wypoliturowaniu.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Były wklejane na klej stolarski.Szerokość szczeliny 2mm.
W moim Amati były zdekompletoane i uszkodzone .Dorobienie w zasadzie niemożliwe.Cienka blaszka mosiężna jest przyklejona do grzybka a końce nieco owinięte.
Nabyłem rureczki mosiężne 2,5 mm w Castoramie.Znacznie taniej niz progi.

Całość do wstawienia to dobre kilka metrów bieżących.Progi wyszłyby b.drogo a nie lepiej.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziś poszedł w ruch scansol i zdjąłem warstwę lakieru. jutro dokończę. Fornir wygląda jak salamandra plamista. Prawy bok jasny, lewy bok ciemny, góra w ciapki. To będzie chyba spore wyzwanie aby zrobić w miarę równomierny kolor ? Widać radio stało jednym bokiem do okna długie lata.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Czy ja wiem... U siebie w Amati też miałem problemy z fornirem - miał jakieś plamki, przetarcia i różnił się odcieniem na płaszczyznach. Bo oryginalnie to było lakierowane czymś w rodzaju lakierobejcy, co tuszowało takie "kwiatki".
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Daj fotki jak już zdejmiesz ostatnią warstwę lakieru. A może to jest wzorzysty orzech kaukaski ?
Myślę że da się wyrównać barwę rozrzedzoną bejcą .
Pozdrawiam ed_net.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Moje jasne jak Twoje Amati musiałem zrobic w czerni .Salamandra nie do zrobienia.
Pozdrawiam Tomasz
PS jak im w fabryce skrzynki nie wyszły w jasnym to sie tłukło trumienki i tez było git a elegantsze przecież i paprotka ładniej sie komponowała z Leninem i Marksem.
Z samochodami inaczej.Najgorsze budy idą pod jasne a najlepsze wychodza jak lakierki ślubne.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Miałem dokładnie takie same problemy ze skrzynką mojego Amati - złuszczony lakier na górze, oderwany kawałek listewki. A po zdjęciu lakieru na górnej powierzchni ciapki jak na krasuli. Z tym poradziłem sobie szorując do bólu wełną stalową z acetonem - ciągle robiła się brązowa maź, ale w końcu ją wytarłem i fornir pojaśniał, a kontrast między ciapkami zmalał. Potem po pierwszych warstwach politury te różnice w ogóle zginęły.
Listewki zdjąłem, bo z nimi to nie robota. Schodziły bez podgrzewania, delikatnie podważałem. Dobrze też jest wyjąć tę poprzeczkę oddzielającą skalę od dechy głośnikowej. I bez tego zakamarków od cholery i trudno się poruszać przy czyszczeniu lub tamponowaniu.
A listewek mosiężnych po wypolerowaniu nie trzeba lakierować, zabezpieczysz je skutecznie politurą.