Eltra Dominika

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Eltra Dominika

Post autor: Harqu »

Otóż radyjko nie daje żadnych znaków życia, napięcia na końcowych tranzystorach odbiegają od schematu o jakieś 0,5 V, głośnik sprawny, wczoraj bardzo cicho odbierało Warszawę I (trzeba było przyłożyć ucho do głośnika) gdzie może być przyczyna usterki? W razie czego mam gdzieś tranzystory na podmianę...
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Eltra Dominika

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Czy wzmacniacz Ci nie pracuje że tam szukasz feleru? 0.5V to jeszcze w granicach tolerancji. Jeżeli w Twojej Dominice są jeszcze kondensatory elektrolityczne w takich czerwonych plastykowych obudowach to zacznij od ich wywalenia.
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Został bodaj jeden albo dwa, ktoś już się do nich dobrał, wymienię i dam znać.

EDIT: Wymieniłem, i radio ruszyło na wszystkich (trzech) zakresach!

Dziękuję kolego za okazaną pomoc!
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Proponuję wywalić te czerwone elektrolity i załozyć nowe, radio zadziała na 90%.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Witam kolegę, naprawiałem 2 Dominiki, jedna swoją, która dział do dziś drugą wuja która także gra, w obu siedziały poczciwe stare czerwone - pomarańczowe elektrolity, często są one popękane przy dole lub wyschnięte, ale w obu przypadkach niestety wymiana nie pomogła, za to w obu ten sam przypadek zwarty T7 typ TG50, radio grało bardzo cicho, sprawdź tranzystory T4, T5, T6, T7 często któryś potrafi ulec uszkodzeniu na skutek złego włożenia baterii. Od razu zaznaczam że są to tranzystory germanowe i nie zastąpisz ich współczesnymi tranzystorami, dostają przebicie na złączu C - E w obu tak było które ja naprawiałem, wuja sam się przyznał że źle włożył baterie w koszyk od baterii, i narzekał że sprężynki mu nie pasowały, wymiana tranzystora i radio gra aż miło, latem często umila mi czas jak na dworze robię remonty jakichś obudów bo baterie w nim naprawdę długo trzymają, bardzo fajna konstrukcja jak na tamte czasy. Schemat tego radia masz tu http://www.oldradio.pl/foto_schematy/sch00306.jpg a tranzystory sprawdź i jak poleciały szukaj na allegro do tanich nie należą patrz tu http://allegro.pl/zabytkowe-tranzystory ... 31259.html , http://allegro.pl/tranzystor-tg5-german ... 73783.html .

Dorzucam zdjęcie wnętrza z miejscem wlutowania T6 i T7 od nich zacznij.

Oj poprawiam się nie doczytałem że radio już gra, ale zemnie gapa :oops: , jednak zostawiam mój wpis dla potomnych, może komuś pomoże w przyszłości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Proponował bym w ramach małego "usprawnienia" wlutować diodę o małym spadku napięcia szeregowo w układ zasilania. Tranzystory się kończą a takie zabezpieczenie prawie nic nie kosztuje.
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Może być dioda germanowa?

EDIT: Wstawiłem germanową, i działa.