ZK 140 - problem z głosem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
ZK 140 - problem z głosem
Mam następujący problem:
http://www.youtube.com/watch?v=X4ETKbwKToA
Przewijanie to wiem i pierwsza ścieżka (odlutowany kabel), ale gdy podłącze też pierwszą ścieżkę to to samo się dzieje.
Listwa zapis-odczyt?
http://www.youtube.com/watch?v=X4ETKbwKToA
Przewijanie to wiem i pierwsza ścieżka (odlutowany kabel), ale gdy podłącze też pierwszą ścieżkę to to samo się dzieje.
Listwa zapis-odczyt?
-
- 3125...6249 postów
Re: ZK 140 - problem z głosem
Czy ja dobrze widzę na filmie że taśma Ci "żabką" (skokowo) idzie?
Czyli? Wcześniej normalnie odtwarzał, od jakiegoś czasu tak się dzieje.
-
- 3125...6249 postów
Masz nierównomierny przesuw taśmy.Alan.Z pisze:Czyli?
Problem występuje też na pozycji Pauza. Gdy włączam zapis bez sygnału to listki prawie się schodzą (mogę regulować ich rozchylenie potencjometrem głośności nawet bez sygnału).
https://www.youtube.com/watch?v=txkNLha8UBc
https://www.youtube.com/watch?v=txkNLha8UBc
-
- 3125...6249 postów
Czyli uszkodzenie w części elektrycznej. Kiedyś było to charakterystyczne uszkodzenie w zetkach. Sprawdź elektrolity. O tyle dziwne że charakteryzowało się nie buczeniem tylko takim pompowaniem. Jak nie pomoże sięgnę do schematu, po latach wyleciało trochę z głowy. Zobacz jeszcze lutowanie potencjometrów (siła głosu) do druku.
Dalej to samo. Zauważyłem, że jedno z mocowań blaszki na końcu listwy zapis-odczyt (blaszka nad listwą) jest wygięte zamiast przylutowane. Czyżby tu leżał problem?
-
- 3125...6249 postów
Pisz trochę jaśniej, co sprawdziłeś/zmierzyłeś. A jak wygięte to dognij i się przekonasz.
Nowe wiadomości: poprawiłem luty przy potencjometrze głośności. Przy zapisie listki cały czas się schodzą, nie rozchodzą ani nie ruszają się. Problem nie zniknął. Zauważyłem też, że po włączeniu magnetofonu i puszczeniu taśmy dźwięk prze chwilę jest normalny, a zaraz po tym zaczyna się to pulsowanie. Jakieś pomysły? Bo mi już ich brak.
- gachu13
- 1250...1874 posty
Znajomy ostatnio miał bardzo podobny problem z "Zetką".
Wydaje mi się, że efekt ten spowodowany jest wzbudzeniem wzmacniacz akustycznego na bardzo niskich częstotliwościach. Wzbudzenie jest spowodowane wyschnięciem elektrolitów blokujących zasilanie poszczególnych stopni wzmacniaczy. Niestety, nie wiem jeszcze czy moje rady mu pomogły, ale sam też możesz spróbować te kondensatory wymienić.
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że efekt ten spowodowany jest wzbudzeniem wzmacniacz akustycznego na bardzo niskich częstotliwościach. Wzbudzenie jest spowodowane wyschnięciem elektrolitów blokujących zasilanie poszczególnych stopni wzmacniaczy. Niestety, nie wiem jeszcze czy moje rady mu pomogły, ale sam też możesz spróbować te kondensatory wymienić.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Mógłby ktoś podesłać fotografie chassis z zaznaczonymi kondensatorami, które muszę wymienić? Czy duży kondensator filtrujący też może być przyczyną? Pozdrawiam.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Wypadało by zmierzyć napięcie tętnień na tym kondensatorze.
Ratujmy stare tranzystory!
Nowe wiadomości. Wylutowałem wpierw ten największy kondensator na płytce-dalej pulsowało. Ale gdy wylutowałem ten duży, przymocowany poza płytką, kondensator filtrujący-przestało pulsować. Czyżby on był wyschnięty? Proszę o szybkie sugestie.
- columb1492
- 75...99 postów
Podstaw w jego miejsce dobry kondensator i jeżeli problem ustąpi, to ten stary kondensator jest uszkodzony.
No to chyba logiczne nie?
Po prostu nie byłem pewien czy nie rozłączyłem tylko jakiegoś obwodu.