W naszych radioodbiornikach przewody są zwykle (poza nielicznymi wyjątkami) w stanie złym (poprzecierane, stwardniałe - pokruszone itd.). Zwykle także zastępujemy je przewodami nie do końca niestety zgodnymi z oryginałem ("od żelazka", ze sztucznych włókien i z przeplotem itd.) bądź trochę mniej zniszczonymi, ale również nie długo już mającymi posłużyć przewodami z epoki. Szukając odpowiedniego przewodu do swojego Elektrita Kadeta (viewtopic.php?f=11&t=23797) znalazłem taką stronę:
http://www.koronaozon.pl/kabel.html
Firma zajmuje się dorabianiem przewodów na oryginalnych maszynach z przed wojny. Oczywiście chciałbym taki zamówić, na przeszkodzie stoi jedynie minimalna wielkość zamówienia - najmniej 100mb (przy podanej cenie 1000 - 1300zł netto), także poprosiłbym, by chętnie na taki zgłosili się tu z wypisaniem koloru i ilości.
Czy zamówienie się powiedzie zależy oczywiście od ilości zamówionych przewodów, także poprosiłbym chętnych o zgłoszenie się tutaj.
Kolejną rzeczą do ustalenia jest jakie przewody były dokładnie w jakich radioodbiornikach stosowane (poprosiłbym, by właściciele odbiorników w oryginalnym stanie tu wypisali (np. PZT Echo 121Z, brązowy), najlepiej ze zdjęciem - nawet jeśli nie celem zamówienia bądź ułatwienia zamówienia innym, to celem stworzenia na ten temat odpowiedniej, rzetelnej wiedzy. Ja ze swojej strony zamieszczam zdjęcie oryginalnego przewodu radioodbiornika Echo 121Z (i wersja z zaokrąglonymi rogami obudowy i kanciasta). Drugie zapożyczone ze strony wcześniej wspominanej firmy.
Także proponuję dwie listy:
I Zamówienie
1. tetroda, czarny, 10m; brązowy 10m
--------------------------------------------------
II Przewody stosowane w radioodbiornikach
ELEKTRIT
PZT
Echo 121Z - brązowy, foto
PHILIPS
4-38A - czarny, dość cienki, zdjęcie dołączę jutro
TELEFUNKEN
(itd.)
Zastanawiałem się, w którym dokładniej dziale ten wątek umieścić, ale stwierdziłem, że tu także będzie pasował, a w "Sprzedam" szybko zaginie. Został także poruszony wątek historyczny, także poproszę o nieusuwanie tego tematu stąd.
Nowy - stary przewód
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Nowy - stary przewód
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 500...624 posty
Re: Nowy - stary przewód
Pozwolę sobie zauważyć ze temat był już poruszany tu: viewtopic.php?f=11&t=21768. W tym też wątku ogłosiłem podobną deklarację zakupu jak obecnie kolega Tetroda. Niestety kompletnie bez odzewu. W międzyczasie znalazłem i zakupiłem na Allegro coś takiego (aukcja cykliczna, jeżeli brak w danej chwili potrzebnego koloru należy się pytać): http://allegro.pl/show_item.php?item=2967688507, zapewniając sobie na kilka lat potrzebne kabelki. Wieczorem dodam dobrej jakości zdjęcia z "rozplecioną" końcówką.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Marek vel HaMar
-
- 625...1249 postów
Re: Nowy - stary przewód
Odnośnie tego co przeczytałem zgodnie z tekstem to bardzo dziękuję za link, już zamówiłem przewody do Elektrita, także tylko czekać, aż przyjdą.
Za to to co pomiędzy wierszami to ten wątek nie był mi wcześniej znany.
Za to to co pomiędzy wierszami to ten wątek nie był mi wcześniej znany.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!