technologia montażu pakietu lampy EF80

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

technologia montażu pakietu lampy EF80

Post autor: Alek »

...znajduje się tutaj. Współczuję monterkom, które wykonywały katorżniczą pracę :(

http://www.tubedevices.com/alek/technol ... z_ef80.rar
roger1pl
75...99 postów
75...99 postów

Re: technologia montażu pakietu lampy EF80

Post autor: roger1pl »

veturilo pisze:...znajduje się tutaj. Współczuję monterkom, które wykonywały katorżniczą pracę :(

http://www.tubedevices.com/alek/technol ... z_ef80.rar
Jak wynika z opisu pakiet - cały czas był trzymany w dłoni :shock: - w innych europejskich wytwórniach ( czytaj w normalnych krajach )
pakiet wiekszości lamp był montowany na odpowiedniej podstawce-uchwycie który ustalał położenie elektrod, ułatwiał montaż podwyższał jakość wykonania.
U nas łatwiej było napisac szczegółową instrukcję ... :(

Czy posiadasz opisy przewodników technologicznych innych operacji,
np. zgrzewanie detali :?:
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Byś może posiadam takie opisy, ale czas dostępu do tych papierów jest bardzo długi. Gdy w marcu ubiegłego roku likwidowałem to, co pozostało z Z W L E (sic!) zabrałem też papiery. Brałem, jak leciało. Nie było czasu segregować, wszystko było szybko, szybko. Czego bym nie wziął już by przepadło, bo po mnie wchodzili już prawdziwi likwidatorzy. Wziąłem tylko trzy duże maszyny, które pojechały w bezpieczne miejsce, gdzie oczekują lepszych czasów. Co do papierów-.były to głównie opisy operacji dotyczących montażu lamp rtęciowych, sodowych itd. Nie zostały one przejrzane gruntownie przeze mnie do dziś dnia. Było też dużo materiałów, w tym getterów, które jak ustaliłem - "wyciekły" i do Ciebie. Przykładowo, samych kółek getterowych jest około 300000 sztuk. Na utworzenie magazynu materiałów i maszyn lampowych przeznaczyłem w rekordowym tempie pół piętra gmachu głównego, tj. około 100 metrów kwadratowych. W ciągu kilku godzin zostały zapełnione ca. 2 kontenery siedmiotonowe, podłoga zamieciona i umyta dwa razy oraz zostało wykonane prowizoryczne oświetlenie. Szczególnie cenne przedmioty zostały złożone w osobnym magazynie, obok warsztatu mechanicznego i kotłowni, by miały choć trochę cieplej.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Pocieszające, że udało Ci się uratować ten sprzęt. Uczestniczyłem kiedyś w podobnej akcji ... z bolącym sercem wybierając co ocalić i na co wystarczy funduszy. Powodzenia w uruchamianiu :)
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
ODPOWIEDZ