"OSCYLOGRAF KATODOWY typ OK9-U"

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

adam-art
5...9 postów
5...9 postów

"OSCYLOGRAF KATODOWY typ OK9-U"

Post autor: adam-art »

Witam,

W czasie gruntownych porządków natknąłem się na spore ilości elektronicznych gratów z czasów mojej fascynacji elektroniką. W śród nich było kilka wartościowych (wydaje mi się) "okazów" w tym przedstawiony poniżej "OSCYLOGRAF KATODOWY typ OK9-U" produkcji rodzimej. Ponieważ nie zajmuję się już aktywnie elektroniką, a i tak posiadam oscyloskop o lepszych parametrach, chciałbym pozbyć się przedstawionego urządzenia.
IMG_6266.JPG
Lampa katodowa firmy Tungsram, oznaczenie "DG 7-113A" i poniżej "3KP1"
Po stronie odchylania poziomego znajdują się dwie EF80:
IMG_6258.JPG
Po stronie odchylania pionowego mamy trzy lampki (od lewej): EF80, E180F (ma złocone nóżki) i EL84:
IMG_6260.JPG
Dioda prostownicza w zasilaczu to EZ80 na samym transformatorze jest jeszcze malutka EY51.

Kiedyś nawet zacząłem rozrysowywać schemat elektryczny, jednak to zadanie szybko mnie przerosło. To, co udało mi się zapisać (pewnie z błędami), zamieszczam:
Oscyloskop OK9U.jpg

No i najlepsze na koniec: "działa"!
IMG_6269.JPG
Poprzez działanie należy tu rozumieć jedynie zdolność do wyświetlania przebiegów świetlnych względnie odpowiadających przebiegom elektrycznym. Oscyloskop ma tendencje do wzbudzania się, ma duże szumy własne, ustawione raz parametry przesuwania obrazu w pionie i poziome dryfują wraz z nagrzewaniem się urządzenia.

Jeżeli bylibyście uprzejmi podpowiedzieć co mam najlepiej zrobić z tym oscyloskopem, byłbym wdzięczny. Czy w ogóle ktoś byłby zainteresowany jego kupnem? Czy lepiej sprzedać na części, czy raczej należy uszanować zabytkową naturę tego sprzętu i sprzedać w całości?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
raczek3
25...49 postów
25...49 postów

Re: "OSCYLOGRAF KATODOWY typ OK9-U"

Post autor: raczek3 »

Witam, może byłbym zainteresowany zakupem, napisałem Ci kolego na PW.
"Energia elektryczna jest wszech obecna w nieograniczonych ilościach i może zasilać maszynerię świata bez potrzeby węgla, gazu czy innych paliw..." - Nikola Tesla
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Ja mam z wyglądu podobny oscyloskop, ale o oznaczeniu OK-14. Bez skutku szukam schematu do niego, a chciałbym go naprawić, by mieć sprawny w swojej kolekcji.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Też mam jedną OK-ę w kolekcji. Gdyby autor tematu chciał się ze swoją rozstać (nie wiem czy ona jest coś warta w sensie finansowym) to mogę po nią podjechać. Takie urządzenie i do tego sprawne raczej nadaje się na eksponat muzealny - ze względu na niemal zerowy potencjał użytkowy.
Mogę też wymienić to na coś bardziej użytecznego.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
adam-art
5...9 postów
5...9 postów

Dzięki za zdjęcie OK-14 veturilo! Ciekawe, że urządzenie które posiadasz nosi nazwę OSCYLOSKOP i posiada podziałkę na ekranie, a moje nazywa się OSCYLOGRAF i podziałki nie posiada. Wygląda na to, że OK-14 jest pomyślany o zastosowaniach technicznych, a OK9-U dydaktycznych :)

KaKa, raczek3 i inni! Ponieważ otrzymałem od Was (i nie tylko) kilka propozycji wymiany/kupna OSCYLOGRAFU, chyba najlepiej będzie jeśli wystawię go na sprzedaż na "znanym serwisie aukcyjnym". Przyznam jednak, że szkoda mi będzie rozstawać się z tym pięknym urządzeniem. Konstrukcja obudowy jest świetna, bardzo sztywna. Pod każdą śrubką mocującą blachy do stelażu jest podkładeczka, dziś nikt już o takie detale już nie dba. Ech.. No i te bakelitowe gałki potencjometrów/przełączników!

Jak tylko zrobię aukcję, dam tutaj znać. Jeżeli regulamin nie pozwala na linkowanie własnych aukcji w tym dziale, prosiłbym o przeniesienie całego wątku do działu ogłoszeń.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

adam-art pisze:chyba najlepiej będzie jeśli wystawię go na sprzedaż na "znanym serwisie aukcyjnym".
I nasŧpny pójdzie na przemiał. Szkoda tylko, że nikt nie ratuje zabytków kultury technicznej.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
adam-art
5...9 postów
5...9 postów

KaKa pisze:I nasŧpny pójdzie na przemiał. Szkoda tylko, że nikt nie ratuje zabytków kultury technicznej.
A jakie lepsze rozwiązanie proponujesz? Gdybym go wydał za darmo komuś z tego forum, też nie mogę mieć pewności, że ta osoba nie rozmontuje go na części. Wydaje mi się, że już lepiej wystawić na aukcji. Kupi go chociaż osoba, która będzie najbardziej zdeterminowana by go zdobyć, miejmy nadzieję że zechce zachować go w całości. (?) Jestem otwarty na sugestie. Przecież właśnie po to napisałem ten wątek.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

:arrow: Kaka

Jeśli możesz, zrób zdjęcie. Ten twój to chyba był OK12, ja już dobrze nie pamiętam. Pamiętam, że miał ustrój pomiarowy z przodu i że nie byłem w stanie naprawić tego urządzenia. Podejrzewałem transformator... :(
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

veturilo pisze::arrow: Kaka
(...) Ten twój to chyba był OK12, ja już dobrze nie pamiętam. (...)(
Obrazek
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Znaczy to, że Kaka ma chyba starszy model. Nie pamiętam symbolu.
adam-art
5...9 postów
5...9 postów

Jak zapowiadałem wcześniej, zdecydowałem się wystawić OSCYLOGRAF na sprzedaż.
Oto link do aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=2969966436

Jeżeli regulamin tego wymaga, proszę o przeniesienie wątku do działu ogłoszeń
adam-art
5...9 postów
5...9 postów

Jeżeli ktoś jest ciekaw dalszych losów OSCYLOGRAFU, to został on kupiony przez osobę podającą się za prywatnego kolekcjonera oscyloskopów lampowych. Okazuje się, że na allegro są też osoby zainteresowane wartością historyczną a nie tylko szukające "dawcy części".

Pozdrawiam, temat uważam za zamknięty.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Szkoda ze nie zauważyłem tego wcześniej, bo chętnie bym go kupił :)
Awatar użytkownika
raczek3
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: raczek3 »

Ja go licytowałem... Ale takiej ceny się nie spodziewałem. Trochę szkoda, niemniej jednak gratuluje zakupu... Pozdrawiam
"Energia elektryczna jest wszech obecna w nieograniczonych ilościach i może zasilać maszynerię świata bez potrzeby węgla, gazu czy innych paliw..." - Nikola Tesla
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Fakt, cena niezła.