Głowica UKF na UL1042 prośba o pomoć w dobraniu elementów .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Głowica UKF na UL1042 prośba o pomoć w dobraniu elementów .
Wita
Buduje nieduży amplituner stereo na układach scalonych i prośbę o pomoc w doborze elementów w głowicy UKF .
Głowica zbudowana jest na układzie UL1042. Układ już zamówiłem na Allegro.
A i Czy ktoś wie jaki diody pojemnościowe zastosowano w głowicy typu Gloria ?
Pozdrawiam
Buduje nieduży amplituner stereo na układach scalonych i prośbę o pomoc w doborze elementów w głowicy UKF .
Głowica zbudowana jest na układzie UL1042. Układ już zamówiłem na Allegro.
A i Czy ktoś wie jaki diody pojemnościowe zastosowano w głowicy typu Gloria ?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Głowica UKF na UL1042 prośba o pomoć w dobraniu elementó
Na elektrodzie, ma stronach producentów kitów, nawet i tu mogą się znaleźć schematy głowic z UL1024. Z mojej strony nie polecam - z racji że obwód LC oscylatora "pływa", czyli jak chcesz mieć z prawdziwego zdarzenia głowicę to strojenie wariometryczne albo kondesator z jedną sekcją izolowaną całkowicie od masy. Naprawdę warto poszperać necie i znaleźć wiele scalaków do głowic UKF zdecydowanie lepiej dopasowanych. Zalet stosowanie UL1024 nie widzę żadnych - dopiero mogą być po znacznym skomplikowaniu samej głowicy. Zrobiłem kilka odbiorników z taką głowicą i osiągi po prostu rozczarowują delikatnie mówiąc.
Powiel nawet prostą, klasyczną dwutranzystorową głowicę - efekt będzie zdecydowanie lepszy.
Powiel nawet prostą, klasyczną dwutranzystorową głowicę - efekt będzie zdecydowanie lepszy.
-
- 6250...9374 posty
viewtopic.php?f=5&t=23808
download/file.php?id=44374&mode=view
W RE 2/92, s.39-40 opisano zmiany w układzie strojenia z powyższego schematu.
W RE 2/92, s.39-40 opisano zmiany w układzie strojenia z powyższego schematu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Ten oporowy wzmacniacz w.cz. na BF214 po prostu powala!Thereminator pisze: download/file.php?id=44374&mode=view

http://www.mt.com.pl/archiwum/75-Nw-07-Tuner_UKF.pdf
ale także o wiele bardziej złożony odbiornik:
http://www.mt.com.pl/archiwum/73-Nw-06- ... za_UKF.pdf
którego podstawową wadą jest (podobnie jak w przypadku odbiorników superreakcyjnych) podwójny odbiór tej samej stacji, z uwagi na bardzo niską p.cz. , mianowicie kilkaset Hz, co przy obecnym natłoku stacji stanowi wadę dyskwalifikującą.
Jakich to karkołomnych konstrukcji nie wymyślono, aby tylko uchronić radioamatorów przez rzekomo niewykonalnym bez specjalistycznego oprzyrządowania strojeniem wzmacniacza p.cz. 10,7MHz oraz detektora stosunkowego! I jak widać - do dziś początkujący wierzą w te brednie, i dają się wpuszczać w maliny, zamiast robić coś co nie tylko zostało dawno temu sprawdzone, ale i wiadomo nie od dziś że da się to bezproblemowo uruchomić, wbrew apokaliptycznym wizjom "panów Wojciechowskich".
-
- 1875...2499 postów
Witam
Czy wartości tych kondensatorów (6,8nF,10nF,6,8nF)będą pasowały. Co diod to znazazlem w necie że,można zastosować BB 519 lub BB 221.
Pozdrawiam
Chodzi mi tu głównie o wartości tych trzech kondensatorów zaznaczonych na czerwono przy samym UL1042 .Czy wartości tych kondensatorów (6,8nF,10nF,6,8nF)będą pasowały. Co diod to znazazlem w necie że,można zastosować BB 519 lub BB 221.
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Nie będąCHOPIN66 pisze:Czy wartości tych kondensatorów (6,8nF,10nF,6,8nF)będą pasowały.

Na schemacie pokazanym przez kolegę Thereminator jest błąd... Zapewne drukarski...
Wszystkie kondensatory w obwodzie heterodyny powinny mieć wartości w piko a nie w nano faradach...
Czyli poprawnie będą pracowały pojemności tego dzielnika 6,8 pF;10 pF;6,8 pF...
A nawet mniejsze 4,7 pF; 6,8pF; 4,7pF...
Zaś równolegle z cewką obwodu rezonansowego warto na początek zastosować trymer o maksymalnej
wartości pojemności 10 pF... ( Lub, jak na schemacie, zwykły kondensator 10 pF - a nie 10 nF )
Czyli niby wszystko jest OK, tyle, że nie nano a piko

Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Witam
A ile zwojów powinna mieć cewa heterodyny ?
Pozdrawiam
A ile zwojów powinna mieć cewa heterodyny ?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt, 15 stycznia 2013, 22:55 przez CHOPIN66, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
NaturalnieCHOPIN66 pisze:A czy cewka heterodyny może być bez odczepu ?

Szybciej edytujesz niż ja nadążam odpowiadać

Nawiń ze trzy,cztery zwoje na średnicy 6 do 8 mm najwygodniej srebrzanką...
Jak dasz średnicę drutu jakieś 0,8 mm to wykonaj to jako cewkę samonośną...
A indukcyjność będziesz mógł zmieniać przez rozciąganie lub ściskanie zwojów ( zmieniając długość cewki )

Do uruchomienia heterodyny przyda ci się jeszcze jakiś prosty detektor ( sonda w.cz. - jak to nazywają )
podłączona do zwykłego miernika uniwersalnego

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
Srebrzankę akurat mam 0,7mm. A po ilu zwojach powinien być ewentualna odczep?
Ostatnio zmieniony wt, 15 stycznia 2013, 23:15 przez CHOPIN66, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
przeczytaj jeszcze raz post powyżej 

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
A po ilu zwojach dać najlepiej odczep?
-
- 2500...3124 posty

A co osiągniesz dając odczep na cewce heterodyny w tym układzie ?
Obejrzyj jeszcze raz schemat podany przez Thereminatora

I proszę nie edytuj ciągle postów bo odbierasz mi chęć do odpowiadania na Twoje pytania

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
A czy wie ktoś gdzie można kupić diody BB104?
A i jaki poziom szumów ma może BF180 a jaki AF 335 ?
A i jaki poziom szumów ma może BF180 a jaki AF 335 ?
-
- 2500...3124 posty

Właśnie przeczytałem Wasze "światłe komentarze" w tym wątku ( i tutaj viewtopic.php?f=5&t=23808 )
i powiem Wam, że... Nie wiem co powiedzieć

Rozumiem, że fajnie się "przejechać" po takim potworku:
Ale trochę ambicji Panowie

I może minimum refleksji przy publikowaniu wniosków

Tomku - wieszasz psy na Wojciechowski, a czy nie robisz dokładnie tego samego ?
Radiotechnika widziana z jedynie słusznej perspektywy...
Sam oceń, czy aby nie za bardzo krótkowzrocznej

Zapraszam do skomentowania takich pomysłów

Projekty z lat 70 - A więc jak najbardziej retro

Oto jak się wtedy robiło mieszacze na S042

Teraz, jak widzę, to już niestety historia

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Niestety nijak się nie otwiera: mógłbyś doprecyzować osso chodzi?MarekSCO pisze:Rozumiem, że fajnie się "przejechać" po takim potworku:
Nie twierdzą że jedynie słusznej, sam wszak wskazałem kilka sensownych możliwości budowy głowicy UKF, w tym także z wykorzystaniem układu UL1042. Krytyka Wojciechowskiego (ale to samo może dotyczyć innych autorów z lat 60-70) dotyczyła rzekomego niedasizmu samodzielnej budowy i zestrojenia bez skomplikowanych przyrządów odbiornika UKF FM w klasycznym układzie z detektorem stosunkowym. Powtarzano to z lubością w każdej praktycznie publikacji, a remedium miały być już to odbiorniki superreakcyjne, już to varikapy w głowicy. Podobnie na przełomie lat 50-tych i 50 tych autorytatywnie twierdzono że budowa superheterodynowych odbiorników AM leży poza zasięgiem możliwości radioamatorów, wciskano im natomiast nieraz bardzo rozbudowane odbiorniki reflexowe, które wskutek powyższego szczególnie łatwo się wzbudzały. Także lansowane tranzystorowe odbiorniki reakcyjne okazały się ślepą uliczką, w przeciwieństwie do odbiorników lampowych z których je żywcem zerżnięto. Z przyczyn mających solidne naukowe podstawy: lampowe detektory siatkowe cechowały się wzmocnieniem malejącym wraz ze wzrostem amplitudy sygnału, tym samym były mało podatne na samowzbudzenie, w przeciwieństwie do detektorów tranzystorowych (odpowiadających lampowym detektorom anodowym, których w układach reakcyjnych nie stosowano) gdzie wzmocnieie rosło wraz z siłą sygnału.Tomku - wieszasz psy na Wojciechowski, a czy nie robisz dokładnie tego samego ?
Radiotechnika widziana z jedynie słusznej perspektywy...
To nawet 3ma się qpy, wejściowy wzmacniacz w.cz. w układzie WB z obowdami rezonansowymi (a nie oporowy w układzie WE jak w projekcie z "RE") lub też wzmacniacz na dwubramkowym MOSFET świadczy o tym że Autor miał pojęcie o tym co tworzy. Tylko byłoby dobrze podkreślić jakie to wymagania na sprzężenie cewek musi spełniać złożony obwód heterodyny, gdzie po jednej stronie mamy pojemnościowy dzielnik przeciwsobnego generatora Colpittsa, a po drugiej - kondensator przestrajający. Jeśli nie ma pewności czy uda się wykonać taki obwód heterodyny wolny od pasożytniczych oscylacji na częstotliwości zupełnie innych niż zamierzona, lub czy bezproblemowo pokryjemy cały zakres UKF CCIR (a nie zawężone aż do nieprzyzwoitości pasmo amatorskie) - pewniejsza będzie heterodyna na osobnym tranzystorze, sprzężona z układem SO42P indukcyjnie lub autotransformatorowo, co i proponowałem.Zapraszam do skomentowania takich pomysłów
Projekty z lat 70 - A więc jak najbardziej retro
Oto jak się wtedy robiło mieszacze na S042