i zarazem obwód żarzenia,reguluje więc siłę głosu.Pojemność kondensatorów możesz zmierzyć miernikiem C,biorąc pod uwagę to,że ich rzeczywista pojemność była kiedyś najprawdopodobniej połową tego,co pokaże teraz przyrząd.W starych kondensatorach rośnie pojemnosć znzmionowa,jednocześnie maleje napięcie przebicia.Pozdrawiampablo19666 pisze:Witam .Czy ktoś z kolegów wie do czego służy potencjometr wpięty w obwód katody lampy, jaka może być pojemność kondensatorów?
PTR 1LM PERŁA MINIONEJ EPOKI
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: PTR 1LM PERŁA MINIONEJ EPOKI
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 125...249 postów
Dzięki veturilo za odpowiedź.Co do pięknych kolorowych nasadek na gniazdach słuchawkowych to , rozmawiałem ze znanym wielkim autorytetem w dziedzinie odbiorników - tych najstarszych powiedział mi ,że firma PTR od zawsze stosowała takie kolorowe nakładki w celu łatwiejszego uruchomienia odbiornika przez osoby proste nie znające się na technice .Bananki słuchawek też były kolorowe tak jak nakładki gniazd słuchawkowych więc nie było mowy o pomyłce .Można poszukać pierwszych odbiorników PTR tam też są kolorowe nakładki .Jak widać tworzywo sztuczne - syntetyczne nie jest powojennym wynalazkiem.
-
- 125...249 postów
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia Życzę wszystkim Triodowiczom ,miłośnikom lamp - wiele wiele: zdrowia ,pomyślności ,spełnienia marzeń nie tylko o tych Natawisach i Elektritach i wszystkiego najlepszego.Paweł.
-
- 250...374 postów
Wspaniały odbiornik , wspaniały zabytek.
Myślę ,że zostawiłbym go w stanie jakim jest , bez renowacji , moze delikatnie odczyścić jedynie??
Od dawna poluję na coś z tych lat ale te ceny
plus to ,że kupić można jedynie obce konstrukcje.
Myślę ,że zostawiłbym go w stanie jakim jest , bez renowacji , moze delikatnie odczyścić jedynie??
Od dawna poluję na coś z tych lat ale te ceny

szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 1250...1874 posty
Ciekawe jakie to było tworzywo? Może celuloid, który był znany w tym czasie - polistyren wynaleziono dopiero w 1930 roku, a bakelit nie da się barwić (chyba) na takie jaskrawe kolory. Tak czy inaczej patrząc na powszechnie stosowane w tym czasie czarno-brązowe kolory w sprzęcie radiowym z tamtego okresu, to PTR miało nowatorski pomysł w tym względzie.pablo19666 pisze:Co do pięknych kolorowych nasadek na gniazdach słuchawkowych to , rozmawiałem ze znanym wielkim autorytetem w dziedzinie odbiorników - tych najstarszych powiedział mi ,że firma PTR od zawsze stosowała takie kolorowe nakładki w celu łatwiejszego uruchomienia odbiornika przez osoby proste nie znające się na technice .Bananki słuchawek też były kolorowe tak jak nakładki gniazd słuchawkowych więc nie było mowy o pomyłce .Można poszukać pierwszych odbiorników PTR tam też są kolorowe nakładki .Jak widać tworzywo sztuczne - syntetyczne nie jest powojennym wynalazkiem.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 125...249 postów
Witaj . Może któryś z kolegów przyglądających się temu postowi ma głębszą wiedzę w zakresie stosowanych tworzyw sztucznych w odbiornikach PTR.Wierzchnia płyta czołowa jest zrobiona z tworzywa wytwarzanego z kauczuku .
-
- 375...499 postów
Utwardzony kauczuk to ebonit, dawniejsze "tworzywo sztuczne" często stosowane w radiotechnice, robiono również różne przedmioty n.p. ustniki do fajek. Następne tworzywo które można było barwić to galalit, robiono z niego grzebienie, guziki i kolorowe główki do gniazdek bananowych. Można poczytać na "google". Konstanty.
-
- 125...249 postów
Konstanty -dzięki za odpowiedź.
-
- moderator
Barwic mozna też 'Catalin' (AFAIR tak to sie pisze), taki niedorobiony bakelit.
-
- 50...74 posty
Radio ,,łapie się,, jako zabytek, jeśli dowie się o nim konserwator zabyków to można liczyć na dotacje przy remoncie.Ale może się zdażyć że będzie miał prawo pierwokupu,a Ty obowiązki z utrzymaniem w dobrym stanie technicznym.
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=15779
Kupić jakiś wiekowy TV odbiornik, i może tydzień w roku opłaty rtv ,,da się przeskoczyć,,
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=15779
Kupić jakiś wiekowy TV odbiornik, i może tydzień w roku opłaty rtv ,,da się przeskoczyć,,

-
- 125...249 postów
Witam , Ciekawe wywody na temat konserwatora zabytków.Swoją drogą takich odbiorników w Polsce nie jest tak mało , mam na myśli odbiorniki z tamtych lat -ciekawe czy one są pod kuratelą konserwatora zabytków . Co do Panelu wierzchniego mego odbiornika jest on wykonany prawdopodobnie z dość twardej odmiany kauczuku zwanej trolitem .Mała zmiana tematu .Ostatnio na Czeskim Aukro była wspaniała lampa do mego odbiornika -niestety cena . Gdyby ktoś z Kolegów znał nieźle język Czeski i chciał mi być pomocny -proszę dać znać . Oczywiście jeśli będzie zainteresowanie tym odbiornikiem jest jeszcze jego ciekawa historia no i więcej zdjęć dających czytelny obraz dawnych wspaniałych PTR - owskich wyrobów - w szczegółach tego odbiornika . Myślę , że moim postem nie zanudzam , jak widać staram się nie być namolny by dominować na pierwszej pozycji wśród postów Triody , niech ta Polska perełka sama się broni , cieszy nasze oczy i jednocześnie odkrywa sekrety dawnej Polski lat dwudziestych. Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
Radziłbym trzymać się z dala od Konserwatora Zabytków, a wiem co mówię. Wpis do rejestru zabytku ruchomego następuje na wniosek właściciela i radziłbym o to nie wnioskować. Nie liczyłbym na dotacje od konserwatora, natomiast w przypadku wywozu zabytku za granicę potrzeba zezwolenia ministra kultury i dziedzictwa narodowego.
-
- 125...249 postów
Może dotacje unijne na odbudowę tego odbiornika poprawiłyby humor jego właściciela hehe. Co prawda nie mam ochoty wywozić tego odbiornika za granicę państwa Polskiego ,ale niem mam też ochoty na wynurzenia z konserwatorem zabytków.Oczywiście moim dążeniem jest by ten odb. był jak najbliżej stanu oryginalnego , na pewno nie chciałbym patrzeć na niego jak na nową Chińską podróbkę .