Boston 2, DML 301,302 i 351- naprawa odśwież. itp.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Boston 2, DML 301,302 i 351- naprawa odśwież. itp.
Witam!
Jak w temacie- zdobyłem takie radia, 3 kupiłem 1dostałem. I na chwilę obecną mam pytanie co do podarowanego mi DML 301. Czy jest możliwość, że złapał na UKF aż 3 stacje odbite? I czy mogło to być spowodowane nagromadzoną w środku toną puszystego PRL-owskiego i dzisiejszego kurzu?
I co sądzicie o przestrajaniu starych radioodbiorników z OIRTu? Uważacie, że tylko konwerter bo nie narusza oryginalności, czy bezpośrednie zmiany w radiu wam odpowiadają?
To póki co na tyle, pozdrawiam i życzę hucznego Sylwestra!
Jak w temacie- zdobyłem takie radia, 3 kupiłem 1dostałem. I na chwilę obecną mam pytanie co do podarowanego mi DML 301. Czy jest możliwość, że złapał na UKF aż 3 stacje odbite? I czy mogło to być spowodowane nagromadzoną w środku toną puszystego PRL-owskiego i dzisiejszego kurzu?
I co sądzicie o przestrajaniu starych radioodbiorników z OIRTu? Uważacie, że tylko konwerter bo nie narusza oryginalności, czy bezpośrednie zmiany w radiu wam odpowiadają?
To póki co na tyle, pozdrawiam i życzę hucznego Sylwestra!
-
- 3125...6249 postów
Re: Boston 2, DML 301,302 i 351- naprawa odśwież. itp.
Witam
Głowicę UKF Elwro dość trudno przestroić, najlepiej wymienić na zachodnioeuropejską albo samemu zbudować. O przestrajaniu pisano dużo na forum.
Głowicę UKF Elwro dość trudno przestroić, najlepiej wymienić na zachodnioeuropejską albo samemu zbudować. O przestrajaniu pisano dużo na forum.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
http://oldradio.pl/ilustracja/279711099 ... 501_b.html
http://oldradio.pl/ilustracja/347849383 ... 25503.html
O co chodzi z tymi głośnikami? Wstawiano jak leci dwa rodzaje do tych DML-i? Ja mam na odwrót niż na tych zdjęciach. Tak jakby ktoś wstawił ten od 301 do 302 i na odwrót, ten od 302 do 301...
A co do UKF-u to chyba jednak nikt nic nie ruszał i miałem stertę odbitych, bo po odkurzeniu z tej grubej w-wy kurzu dojrzałem oryginalne czerwone plomby z farby na śrubach, oraz napis ELWRO wyryty gdzieś tam za plombami, dodatkowo porównałem wszystko ze zdjęciami, więc jeżeli nikt nie dłubał gdzie indziej to wszystko oryginalne.
http://oldradio.pl/ilustracja/347849383 ... 25503.html
O co chodzi z tymi głośnikami? Wstawiano jak leci dwa rodzaje do tych DML-i? Ja mam na odwrót niż na tych zdjęciach. Tak jakby ktoś wstawił ten od 301 do 302 i na odwrót, ten od 302 do 301...

A co do UKF-u to chyba jednak nikt nic nie ruszał i miałem stertę odbitych, bo po odkurzeniu z tej grubej w-wy kurzu dojrzałem oryginalne czerwone plomby z farby na śrubach, oraz napis ELWRO wyryty gdzieś tam za plombami, dodatkowo porównałem wszystko ze zdjęciami, więc jeżeli nikt nie dłubał gdzie indziej to wszystko oryginalne.
-
- 500...624 posty
trafił mi się model 301ki z cieniowaną obudową. Częste były czy jednak rzadsze od tych bez cieniowania?
-
- 3125...6249 postów
Wstawiano oba typy, jugosłowiańskie i oba dobrze chodziły.bartek1025 pisze:O co chodzi z tymi głośnikami? Wstawiano jak leci dwa rodzaje do tych DML-i?
Nbartek1025 pisze: co sądzicie o przestrajaniu starych radioodbiorników z OIRTu? Uważacie, że tylko konwerter bo nie narusza oryginalności, czy bezpośrednie zmiany w radiu wam odpowiadają?
Nie znoszę żadnych konwerterów. Jest to najprostsza forma ożywienia odbionika godna laika. W zależności od kwalifikacji/ chęci/ umiejętności, można bez problemu przestroić w zakresie ok.7MHz w górę, lub przy wyższych kwalifikacjach (patrz Tomek Janiszewski) uzyskać całe pasmo 88 - 108MHz. Osobiście wolę nawet zawężone pasmo niż jakiekolwiek konwertery.
-
- 500...624 posty
Witam w roku 2013tym!
W DML 351 mam taki problem, że jak włączę radio do prądu to zaczyna się kręcić talerz gramofonu i nic poza tym, lampy się nie świecą... Naprawę muszę zacząć od wyczyszczenia i ew. naprawienia klawiszy- wszystkie co do jednego wciskają się ale od razu odskakują. Albo nawalają sprężyny albo jest tak brudny że nie łapie. Odkryłem też dopiero później że jeden kabelek się oderwał. Będę musiał ze schematem poszukać miejsca gdzie był przylutowany, i dolutować, kabel od głośnika również, bo niechcący oderwałem już poźniej. Muszę też zdobyć potencjometry bo zarówno w 302ce i 351ce są nieoryginalne i nie mają wyłącznika. Od razu mówię, że chodzi tu o potencjometry barwy tonu bo to tam jest wyłącznik. W 351ce może i był oryginalny ale się rozsypał(swoboda kręcenia więc i może miałby wyłącznik gdyby nie kiepski stan) i wątpię żeby cokolwiek z niego było, ale może będę się bawił...
Tak, wiem, nie powinienem włączać do prądu bez sprawdzenia tego, co sprawdziłem dopiero później, ale nie chciało mi się
.
Pozdrawiam!
PS.-Taaak, podłączałem w szereg z żarówką.
PPS.- DML 301 działa cudownie na DF i SF, UKF nie przestrojony, a KF milczą
ma też delikatnie ale wkurzająco oderwany kawałeczek pierwszego od lewej szczebelka głośnika
. Spróbuję zdobyć taki, może nawet kawałek który ktoś zastąpił całym szczebelkiem, i wytnę odpowiedni fragment żeby pasował i przykleję.
W DML 351 mam taki problem, że jak włączę radio do prądu to zaczyna się kręcić talerz gramofonu i nic poza tym, lampy się nie świecą... Naprawę muszę zacząć od wyczyszczenia i ew. naprawienia klawiszy- wszystkie co do jednego wciskają się ale od razu odskakują. Albo nawalają sprężyny albo jest tak brudny że nie łapie. Odkryłem też dopiero później że jeden kabelek się oderwał. Będę musiał ze schematem poszukać miejsca gdzie był przylutowany, i dolutować, kabel od głośnika również, bo niechcący oderwałem już poźniej. Muszę też zdobyć potencjometry bo zarówno w 302ce i 351ce są nieoryginalne i nie mają wyłącznika. Od razu mówię, że chodzi tu o potencjometry barwy tonu bo to tam jest wyłącznik. W 351ce może i był oryginalny ale się rozsypał(swoboda kręcenia więc i może miałby wyłącznik gdyby nie kiepski stan) i wątpię żeby cokolwiek z niego było, ale może będę się bawił...
Tak, wiem, nie powinienem włączać do prądu bez sprawdzenia tego, co sprawdziłem dopiero później, ale nie chciało mi się

Pozdrawiam!
PS.-Taaak, podłączałem w szereg z żarówką.
PPS.- DML 301 działa cudownie na DF i SF, UKF nie przestrojony, a KF milczą

-
- 500...624 posty
Takie pytanko nielampowe- czy silnik od MK232P nada się do MK232 Automatic? Bo zdobyłem kolejny magnetofon i znów walnięte obroty silnika
A mam silnik wymontowany z rozwalonego przeze mnie już dawno temu 232P(wcinał taśmy)...
Pozdrawiam!

A mam silnik wymontowany z rozwalonego przeze mnie już dawno temu 232P(wcinał taśmy)...
Pozdrawiam!
Obroty jak obroty, ale walnięty potencjometr regulacji obrotów lub scalak. Da się to podmienić.
-
- 500...624 posty
Jasne, ale wolę póki co wymienić silnik. To jak, będzie pasował? Wygląda identycznie ale jest na nim chyba dodatkowo kondensator czy coś. Nie pamiętam, bo musiałbym go najpierw znaleźć...
Ten sam mechanizm. Odpowiedź prosta i oczywista.bartek1025 pisze:Jasne, ale wolę póki co wymienić silnik. To jak, będzie pasował? Wygląda identycznie ale jest na nim chyba dodatkowo kondensator czy coś. Nie pamiętam, bo musiałbym go najpierw znaleźć...
-
- 500...624 posty
Dobrze, ale wlutować w miejsce tamtego ot, tak, czy odlutować ten kondensator?
-
- 625...1249 postów
Ten kondensator (najpewniej 10-20 nF) to tylko filtruje zasilanie. Zostaw go jak jest.
F.
F.
Robert SP5RF
-
- 500...624 posty
Dzięki. Magnetofon gra jak ta lala (jeżeli stoi pionowo, bo ma luźny pasek
)
Będę próbował rozłożyć stary silnik- spróbuję znaleźć usterkę w elektronicznym sterowaniu obrotami, jak bym go naprawił byłoby bosko. Jak na razie jednak nie ma dobrej prognozy- silnik jest zagnieciony i zalutowany, lub przynajmniej zalutowany.
A, tam. Ważne, że gra. Pójdę jutro po cynę do elektronika to kupię też i pasek.

Będę próbował rozłożyć stary silnik- spróbuję znaleźć usterkę w elektronicznym sterowaniu obrotami, jak bym go naprawił byłoby bosko. Jak na razie jednak nie ma dobrej prognozy- silnik jest zagnieciony i zalutowany, lub przynajmniej zalutowany.
A, tam. Ważne, że gra. Pójdę jutro po cynę do elektronika to kupię też i pasek.
-
- 500...624 posty
Kolejne pytanie- jak założyć nowy pasek? Niestety to nie Kasprzak i jest sporo zabawy...
-
- 500...624 posty
Jaka wkładka gramofonowa była w DML 351? Nie mogę znaleźć nic oprócz tego, że wkładka jak w Bambino a i tego pewny nie jestem.