Radio Pionier na Allegro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Radio Pionier na Allegro
A co myślicie o tym radiu:
http://allegro.pl/radio-pionier-i2889138052.html
Wygląda na produkcję rzemieślniczą, ale jestem ciekaw czy to prototyp czy była jakaś namiastka serii?
Pozdrawiam
Jarek
http://allegro.pl/radio-pionier-i2889138052.html
Wygląda na produkcję rzemieślniczą, ale jestem ciekaw czy to prototyp czy była jakaś namiastka serii?
Pozdrawiam
Jarek
-
- 3125...6249 postów
Jak dla mnie to zbyt prymitywna robota nawet jak na prototyp.
- tetroda
- 625...1249 postów
Według mnie to stłukła się obudowa bakelitowa a tą dorobiono u stolarza, tak by pasowała do segmentu domowego. Patrząc po kubkach na filtry p.cz. i płytce gniazda antenowego to jeden z najstarszych Pionierów z roku 1949, z czasów gdy produkowano je wyłącznie w obudowach bakelitowych.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Co by nie mówić - ciekawy pomysł, bez względu na nienajlepszy wygląd spoin.tetroda pisze:Według mnie to stłukła się obudowa bakelitowa a tą dorobiono u stolarza, tak by pasowała do segmentu domowego.
??? Przecież to kubek w kubek (filtrów p.cz.) to samo co pokazałem wcześniej. Oba filtry p.cz. w okrągłych ekranach, taka sama płytka gniazd antenowych. A obudowa była nie bakelitowa lecz drewniana DR-2 (przystosowana także do montażu odbiornika "Mazur" - jest wycięcie na wysoką bańkę lampy AZ1). W takiej obudowie znalazł ten egzemplarz w lesie wujek, ja nic nie przekładałem przy naprawie.Patrząc po kubkach na filtry p.cz. i płytce gniazda antenowego to jeden z najstarszych Pionierów z roku 1949, z czasów gdy produkowano je wyłącznie w obudowach bakelitowych
Dla nieco starszych wersji Pioniera charakterystyczny był pierwszy filtr p.cz. bez ekranu, ten zaś zestaw filtrów przetrwał jeszcze w nowszych odbiornikach "Preludium" i "Rondo"; dopiero w "Kaprysie" pojawiłu się filtry w kubkach okrągłych, ale niższych i o współosiowym ustawieniu cewek.
- tetroda
- 625...1249 postów
A ja zgłaszam veto!
Mam na myśli mocowania kubków, ale mam nadzieję zdjęcie wszystko wyjaśni - te starsze są "wywinięte" u dołu, a te nowsze mają mocowanie poprzez wciskany u góry preszpanowy klin.
Jeżeli chodzi o płytkę - zwracam honor - wydawała mi się być dłuższa, ale jest taka sama (być może przez to, że w moim Pionierze jest właśnie taka krótsza).

Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 3125...6249 postów
To i ja dołożę jeszcze parę Pionierów.
Rok 1949. Oba filtry w ekranach zaprasowanych na dole, płytka eliminatora wysoka, dwie żarówki
Rok ok.1950. Nr. 159844 - jak wyżej.
Rok ok. 1951. Nr. 983806. Niska płytka eliminatora, pierwszy filtr "goły" a drugi z ekranem mocowanym klinem. Pojedyńcza żarówka, głośnik z kwadratowym magnesem. No i ta numeracja, czy przez rok natrzepali ponad 800000 sztuk? Z wyjątkiem pierwszego roczniki podałem z +/- roczną tolerancją.
Rok 1949. Oba filtry w ekranach zaprasowanych na dole, płytka eliminatora wysoka, dwie żarówki
Rok ok.1950. Nr. 159844 - jak wyżej.
Rok ok. 1951. Nr. 983806. Niska płytka eliminatora, pierwszy filtr "goły" a drugi z ekranem mocowanym klinem. Pojedyńcza żarówka, głośnik z kwadratowym magnesem. No i ta numeracja, czy przez rok natrzepali ponad 800000 sztuk? Z wyjątkiem pierwszego roczniki podałem z +/- roczną tolerancją.
- Andrew
- 250...374 postów
Przed wielu laty trafił; w moje ręce do naprawy gramofon ze wzmacniaczem produkcji sowieckiej. Pamiętam, że zawierał 6P14P i 6N2P, jako prostownik funkcjonowały jakieś diody germanowe. Jakie było moje zdziwienie, gdy poczułem znajomy szok po dotknięciu masy... Sprawdziłem i okazało się, że zastosowano... autotransformator sieciowy... To był prywatny import z ZSRR znajomej.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Tamten kraj zbytnio nie przejmował się bezpieczeństwem użytkowników. Wystarczy przypomnieć sobie pierwsze żelazka z nawilżaczem zaopatrzone z dwużyłowy sznur. Bez uziemienia metalowej stopy w którą była zatopiona spirala, z bezpośrednim sąsiedztwem wody - były to granaty bez zawleczki. Chyba też eksport prywatny (bazary).
stas2
Sądzę ,na podstawie przebiegu dyskusji w niniejszym wątku i obszernej i ciekawej prezentowanej tu wiedzy n.t Pioniera,że dojrzała sytuacja do utrwalenia być może "tego wszystkiego" w formie ciekawej książki.Ostatni czas,bo za kilka lat produkcja tego rodzaju nośników informacji /książka/ zostanie zapewne zlikwidowana.Byłaby to trzecia kultowa ,tego rodzaju pozycja którą pozostawilibyśmy dla przyszłych pasjonatów Naszej pasji.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Czy to było takie coś?Andrew pisze:Przed wielu laty trafił; w moje ręce do naprawy gramofon ze wzmacniaczem produkcji sowieckiej. Pamiętam, że zawierał 6P14P i 6N2P, jako prostownik funkcjonowały jakieś diody germanowe. Jakie było moje zdziwienie, gdy poczułem znajomy szok po dotknięciu masy... Sprawdziłem i okazało się, że zastosowano... autotransformator sieciowy... To był prywatny import z ZSRR znajomej.

Poszukuję 1R5T.
- juju
- 100...124 posty
Ponieważ różnie ciekawe Pioniery pojawiają się na Allegro, może warto ten wątek pociągnąć?
Miałem dylemat, czy to Allegrowe znalezisko umieścić w wątku "Radiowe kurioza", czy w tym. Ponieważ nie wiem, czy Sulisław8 nie jest Triodowiczem, uznałem, że bezpieczniej będzie w wątku Allegrowo-Pionierkowym
Otóż:
http://allegro.pl/radio-pionier-piekne- ... 59305.html
Czy piękne - oczywiście rzecz gustu. Jak dla mnie - skrzyneczka baaardzo ładna. Czy sprawne? Z opisu wygląda, że aż zanadto
Jak Wam się podoba Pionier z anteną ferrytową? O ile pamiętam, to nie jest jedyny przypadek takiego "upgrade'u" w Allegrowo-Pionierkowej historii ostatnich trzech lat...
Miałem dylemat, czy to Allegrowe znalezisko umieścić w wątku "Radiowe kurioza", czy w tym. Ponieważ nie wiem, czy Sulisław8 nie jest Triodowiczem, uznałem, że bezpieczniej będzie w wątku Allegrowo-Pionierkowym

Otóż:
http://allegro.pl/radio-pionier-piekne- ... 59305.html
Czy piękne - oczywiście rzecz gustu. Jak dla mnie - skrzyneczka baaardzo ładna. Czy sprawne? Z opisu wygląda, że aż zanadto

Jak Wam się podoba Pionier z anteną ferrytową? O ile pamiętam, to nie jest jedyny przypadek takiego "upgrade'u" w Allegrowo-Pionierkowej historii ostatnich trzech lat...
- jacekk
- 1250...1874 posty
Kuriozalna to była cena za jaką ten Pionier się sprzedał
Stan nie rewelacyjny, ani to żaden unikat. A antena ferrytowa to całkiem dobry pomysł. Z racji że jest wybitnie kierunkowa to często udaje się w miejscu ze sporymi zakłóceniami uzyskać poprawny, w miarę czysty odbiór.

-
- 625...1249 postów
Dla mnie ta obudowa jest okropna - po pierwsze za jasna, po drugie ma ten okropny "paskowany" fornir. A już cena, to jakiś absurd.
- zagore1
- 2500...3124 posty
A tu rewelacyjna aukcja. Pionier o nr 69tyś sprzedawany jako rarytas. Mądrych inaczej nie sieją - sami rosną.
http://allegro.pl/pionier-uii-niski-num ... 56656.html
355zł! To chyba nowy rekod za zwykłego pionierka ( i to jeszcze niesprawnego)
http://allegro.pl/pionier-uii-niski-num ... 56656.html
355zł! To chyba nowy rekod za zwykłego pionierka ( i to jeszcze niesprawnego)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- jacekk
- 1250...1874 posty
Z 1953 raczej nie jest, na jednym ze zdjęć z eliminatorem p.cz wystaje sobie kondensator z datą 1949. Płytka eliminatora też wysoka, czyli wcześniejsza. Ale stan jak na taką cenę... mizerny. Na dodatek ktoś obciął kubek pierwszego filtra p.cz. Owalny otwór w chassis między UBL a UY1N, kolorowa skala, dosyć charakterystyczne podstawki, zawalcowane filtry p.cz... Obstawiam że jest to maksymalnie 1951 rok.
Z ciekawszych rzeczy które zauważyłem to lampa UY1N. Ma wewnątrz jakiś mikowy (?) prostokątny element którego normalnie nie ma. A przynajmniej w tych lampach które mam (9 sztuk) tego nie ma.
Z ciekawszych rzeczy które zauważyłem to lampa UY1N. Ma wewnątrz jakiś mikowy (?) prostokątny element którego normalnie nie ma. A przynajmniej w tych lampach które mam (9 sztuk) tego nie ma.