STV280/40 vel StR280/40
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
STV280/40 vel StR280/40
Stabilizator, a praktycznie piękne źródło czterech napięć, na przykład do wzmacniacza na pentodach. Można otrzymać Ug2 do lamp mocy (+210V), do lamp wejściowych (+140V) i do podniesienia potencjału grzejników (+70), a przy odrobinie samozaparcia jeszcze ujemne napięcie dla pierwszych siatek lamp mocy (-70V).
Pytanie pierwsze: Skąd wziąć do tego podstawkę?
Pytanie drugie: Na moich widnieje napis "NE PAS UTILISER SUR FUG IOI [101?] AV"
Moja znajomość francuskiej elektroniki pozwala jedynie domyślać się, że nie należy tej lampy używać w jakichś określonych warunkach, ale o co konkretnie chodzi, nie mam pojęcia...
Pytanie pierwsze: Skąd wziąć do tego podstawkę?
Pytanie drugie: Na moich widnieje napis "NE PAS UTILISER SUR FUG IOI [101?] AV"
Moja znajomość francuskiej elektroniki pozwala jedynie domyślać się, że nie należy tej lampy używać w jakichś określonych warunkach, ale o co konkretnie chodzi, nie mam pojęcia...
-
- 2500...3124 posty
Re: STV280/40 vel StR280/40
Podstawki widziałem na ebay'u i kilku zagramanicznych sklepach internetowych. U nas o nie trudno niestety
Nie wiem czego dotyczy napis po francusku, ale do tych lamp są całkiem wyczerpujące karty katalogowe, więc zapewnienie im właściwych warunków pracy nie powinno stwarzać trudności. Muszę w wolnej chwili sprawdzić, czy na moich STV jest coś takiego napisane. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przesadzić z pojemnością kondensatorów równolegle ze stabilitronem.

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 2500...3124 posty
Pod latarnią najciemniej 

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jesteś wielki!Jarosław pisze:Na mój gust będzie pasowało to:
http://www.trioda.com/shop/indexshop.ph ... ductID=364
Mój wzmacniacz-do-słuchania jest zatem coraz bliższy realizacji.
No to czekam na jakieś zdjęcia.
Trochę tych lampek i ja mam.
A lampy tanie jak barszcz (dosłownie)...
Trochę tych lampek i ja mam.
A lampy tanie jak barszcz (dosłownie)...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Właśnie jestem na etapie poławiania takich taniochów, bo to chyba ostatnie.Jarosław pisze:A lampy tanie jak barszcz (dosłownie)...
Swoją drogą, jak w praktyce jest z żywotnością tych lamp?
Jakiś czas temu kupiłem zasilacza z takim stabilivoltem, niedawno użyłem go pierwszy raz. W sieci mam 240V, więc chyba dlatego tam gdzie miało być 280V było 300V (pod obciążeniem).
Podstawowe informacje o stabilitronach są na stronie kolegi jasia http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/index.html
Czy z uwagi na to, że były używane raczej w sprzęcie profesjonalnym można założyć, że są to dość trwałe urządzenia?
poszczególne sekcje mają chyba średnie, jak na wymagania wzmacniaczy, prądy znamionowe - czy dobrze rozumuję?
Lepszy byłby STV 280/80 chyba.
Wesołych!
Podstawowe informacje o stabilitronach są na stronie kolegi jasia http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/index.html
Czy z uwagi na to, że były używane raczej w sprzęcie profesjonalnym można założyć, że są to dość trwałe urządzenia?
poszczególne sekcje mają chyba średnie, jak na wymagania wzmacniaczy, prądy znamionowe - czy dobrze rozumuję?
Lepszy byłby STV 280/80 chyba.
Wesołych!