OTK napis na lampach radzieckich
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- meffistoxiii
- 25...49 postów
OTK napis na lampach radzieckich
Panowie a co powiecie na temat opisów OTK 1 , OTK 13 ..... itd.
Myślę, że to jest bardzo ważna informacja szczególnie jeśli chodzi o to przez które stanowisko kontroli przechodziły lampy. Wydaje mi się że najpoważniejsze kryteria kontroli przeszły lampy z OTK 0(zero) co często zauważyłem w urządzeniach które miały bardzo ważne znaczenie w niezawodności pracy. Co o tym sądzicie i czy może to być jakiś klucz do poszukiwań lamp o najlepszych parametrach choćby partrząc na sam napis.
Myślę, że to jest bardzo ważna informacja szczególnie jeśli chodzi o to przez które stanowisko kontroli przechodziły lampy. Wydaje mi się że najpoważniejsze kryteria kontroli przeszły lampy z OTK 0(zero) co często zauważyłem w urządzeniach które miały bardzo ważne znaczenie w niezawodności pracy. Co o tym sądzicie i czy może to być jakiś klucz do poszukiwań lamp o najlepszych parametrach choćby partrząc na sam napis.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
To rzeczywiście ciekawe. Nie zwracałem dotychczas uwagi na numer przy oznaczeniu OTK. Teraz sprawdziłem i te lampy, które obejrzałem mają wszystkie oznaczenie OTK1. Czy rzeczywiście istnieje tak duży zakres numeracji - jakoś nie mogę sobie skojarzyć ani OTK0 ani OTK10....
Na lampach stanowiących wyposażenie sprzętu wojskwego mam OTK1. Ciekaw jestem co w takim razie może oznaczać OTK0 - lampy wykorzystywane w badaniach kosmicznych?
Na lampach stanowiących wyposażenie sprzętu wojskwego mam OTK1. Ciekaw jestem co w takim razie może oznaczać OTK0 - lampy wykorzystywane w badaniach kosmicznych?

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Temat, na który warto zwrócić uwagę. Jeśli ktoś ma dostęp np. do specyfikacji GOST czy innych radzieckich norm, mógłby poszukać... Ciekawe jak się ma do tego nasze polskie KJ?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Poszperałem trochę wśród swoich lamp i rzeczywiście najwięcej mam z OTK1, ale znalazłem też trochę OTK2, co ciekawe, trzy spośród posiadanych przeze mnie 6S33S z pastylkowym geterem mają oznaczenie OTK6, a jedna OTK8, 6P45S z pastylkowym getterem - OTK9, znalazłem też 6N13S z oznaczeniem OTK71gsmok pisze:To rzeczywiście ciekawe. Nie zwracałem dotychczas uwagi na numer przy oznaczeniu OTK. Teraz sprawdziłem i te lampy, które obejrzałem mają wszystkie oznaczenie OTK1. Czy rzeczywiście istnieje tak duży zakres numeracji - jakoś nie mogę sobie skojarzyć ani OTK0 ani OTK10....

Pozdrawiam
Witam.
W przypadku lamp 6WS-1 numer pod pieczątką kontroli OTK jest chyba przypadkowy. Na moim egzemplarzu tej lampy ma on wartość 137, a w innym wątku naszego Forum widziałem tą samą lampę z numerem 189.
Pozdrawiam,
Romek
W przypadku lamp 6WS-1 numer pod pieczątką kontroli OTK jest chyba przypadkowy. Na moim egzemplarzu tej lampy ma on wartość 137, a w innym wątku naszego Forum widziałem tą samą lampę z numerem 189.
Pozdrawiam,
Romek
- Załączniki
-
- 6BC-1.JPG (76.81 KiB) Przejrzano 2262 razy
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- meffistoxiii
- 25...49 postów
Wydaje mi się jednak, że to zależało od tego gdzie lampy miały być wykorzystane czy w wojsku czy nie. Na niektórych egzemplażach lamp są dodatkowe cyfry w ,, rombie ,, i to też chyba ma znaczenie. Co do jakości lamp to wiemy że lampy cywilne 6p3s są cienkie jak barszcz i napisów OTK nie posiadają przynajmniej starsze egzemplaże ale już w z 1990 roku (mam 10 szt) mają OTK2 i parametry również się w nich pojawiły. Wojskowa wersja 6p3s-e we wszystkich rocznikach posiada napis OTK. Coś w tych oznaczeniach jednak jest.
-
- 500...624 posty
Szkoda, już myślałem że im wyższe OTK, tym lampa zacniejszaPiroman1024 pisze:Nie doszukiwałbym sie jakichś prawidłowości w tych OTK-xxx

Nie ma jakiegoś katalogu z radzieckimi oznaczeniami, żeby to sprawdzić?
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Witam!
Najbliżej prawdy był kolega Alek, ponieważ skrót OTK oznacza Otdieł Techniczeskowo Kontrola, a numerek po skrócie to numer kontrolera.
Natomiast numer w rombie to numer zamówienia na produkcję danej serii
lamp. Był on różny dla różnych wykonań, a zatem i przeznaczeń danego typu lampy.
Pozdrawiam
Darek
Najbliżej prawdy był kolega Alek, ponieważ skrót OTK oznacza Otdieł Techniczeskowo Kontrola, a numerek po skrócie to numer kontrolera.
Natomiast numer w rombie to numer zamówienia na produkcję danej serii
lamp. Był on różny dla różnych wykonań, a zatem i przeznaczeń danego typu lampy.
Pozdrawiam
Darek