Koledzy, zupełnie treningowo postanowiłem poskładać wzmacniacz z tego, co mam i mogę na straty przeznaczyć w razie ewentualnej porażki, gugl podpowiedział mi taki projekt na 6n1p i 6p14p (w zamian użyłem EL84)http://www.dmitrynizh.com/6p14p-twzsh-pio.htm. - schemat pierwszy od góry. Udało się. Ale tak gapie się na schemat i dziwi mnie niska wartość rezystora siatkowego w stopniu napięciowym (w porównaniu z max. katalogową 1MOhm). No więc sięgnąłem do książki....... i się dowiedziałem, że:
[p]rąd siatki występujący w zakresie ujemnych napięć Us jest bardzo niepożądany. Ogranicza on maksymalną wartość oporu, jaki może występować w obwodzie siatkowym lampy. Wskutek istnienia prądu siatki powstaje bowiem na tym oporze spadek napięcia, który zmienia się w sposób niekontrolowany, powodując niepożądane przesuwanie się jej punktu pracy. Ze względu na to, że opory spotykane w obwodach siatkowych lamp małej mocy zawierają się zwykle w granicach 0,5 do 10 MO, prąd siatki nie powinien w tych lampach przekraczać wartości rzędu 0,1 – 0,5mikroA. J. Hennel, Lampy elektronowe, wyd. 4, Warszawa 1969, s. 163.
Z karty katalogowej 6n1p wynika, że prąd wsteczny siatki przy Rs mniejszym/równym 1MOhm (a pesymistycznie zakładam, że raczej równym) wynosi aż 1mikroA.
Intencja konstruktorów jest możliwe obniżenie oporu siatkowego celem zmniejszenia spadku napięcia, który powstaje na nim z powodu prądu wstecznego siatki. Zastanawiam się, czy projektujący w tym wypadku nie przesadzili (biorąc najgorsze skrajne wartości prądu z cytatu z Hennela – 0,5mikroA i 500kOhm, analogicznie przy prądzie 1mikroA opór powinien mieć jakieś 250k, a nie 47k). Dobrze kombinuję?
Pytanie: czy są jakieś zasady doboru minimalnej wartości Rs?
Minimalna wartość rezystora siatkowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Re: Minimalna wartość rezystora siatkowego
Ja na tym schemacie widzę 330k, a nie 47k.
Rs obciąża stopień sterujący, jest dołączony równolegle do Ra poprzedniego stopnia i zmniejsza jego efektywną wartość, a zatem i wzmocnienie tego stopnia. Nie ma wartości minimalnej, ale zazwyczaj przyjmuje się 5-10 razy więcej niż Ra stopnia sterującego.
Rs obciąża stopień sterujący, jest dołączony równolegle do Ra poprzedniego stopnia i zmniejsza jego efektywną wartość, a zatem i wzmocnienie tego stopnia. Nie ma wartości minimalnej, ale zazwyczaj przyjmuje się 5-10 razy więcej niż Ra stopnia sterującego.
-
- 6250...9374 posty
Nie ma się czym przejmować. A tak niska wartość Rs służy dopasowaniu czułości i obniżeniu impedancji wejściowej wzmacniacza.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
Dziękuję za odpowiedzi.
Piotr: chodzi mi o R1 w pierwszym stopniu, a nie o R4 w drugim. Chyba, że się mylę w terminologii, pisząc "stopień napięciowy". Może tak być, zielonym jeszcze.
Piotr: chodzi mi o R1 w pierwszym stopniu, a nie o R4 w drugim. Chyba, że się mylę w terminologii, pisząc "stopień napięciowy". Może tak być, zielonym jeszcze.
-
- moderator
Aaaa, chodziło o pierwszy stopień. Tam niższa wartość Rs pomaga w utrzymaniu niskiego poziomu zakłóceń, więc jeżeli źródłu sygnału to nie przeszkadza, to warto. Większość potencjometrów ma wartość 25k, 50k lub 100k, więc one spełniają to zadanie i Rs może być większy.
-
- 250...374 postów