generator FM-AM"Radiometer-Copenhagen"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
generator FM-AM"Radiometer-Copenhagen"
Witam
Dostałem od Lwowiaka "starej daty inżyniera" taki oto miernik,oraz oryginalną dokumentację jak i szereg lamp na wymianę, obsadzonych w tym mierniku.Stan jest perfekcyjny,miernik jest zadbany,w środku jak i na zewnątrz.
Proszę was o polemikę na temat zastosowania,możliwości i wogóle,pragnę skorzystać z waszych doświadczeń na w/w temat.
Dostałem od Lwowiaka "starej daty inżyniera" taki oto miernik,oraz oryginalną dokumentację jak i szereg lamp na wymianę, obsadzonych w tym mierniku.Stan jest perfekcyjny,miernik jest zadbany,w środku jak i na zewnątrz.
Proszę was o polemikę na temat zastosowania,możliwości i wogóle,pragnę skorzystać z waszych doświadczeń na w/w temat.
Re: generator FM-AM"Radiometer-Copenhagen"
Piękne urządzenie do strojenia radyjek AM/FM po reanimacji.
- george6
- 1250...1874 posty
Tylko pogratulować pięknego nabytku i zazdrościć...
Stan jak widać idealny....
Zakres chyba pokrywa wszystkie pasma ... modulacja AM i FM i na dodatek jeszcze CW !!
Ciekawe jak jest stabilny...
Najlepiej było by dorobić miernik częstotliwości jako przystawkę.....do precyzyjnego wyboru częstotliwości...
Jaki to jest rok produkcji ???
Stan jak widać idealny....
Zakres chyba pokrywa wszystkie pasma ... modulacja AM i FM i na dodatek jeszcze CW !!
Ciekawe jak jest stabilny...
Najlepiej było by dorobić miernik częstotliwości jako przystawkę.....do precyzyjnego wyboru częstotliwości...
Jaki to jest rok produkcji ???
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Piękny sprzęt.
Szkoda tylko, że nie ma dodatkowych zakresów do dokładnego dostrojenia P.Cz.
Do strojenia lampowców, brakuje mu początku zakresu fal długich 140-300kHz
oraz przy przedwojennych P.cz 128kHz.
Pozdrawiam
Matizz
Szkoda tylko, że nie ma dodatkowych zakresów do dokładnego dostrojenia P.Cz.
Do strojenia lampowców, brakuje mu początku zakresu fal długich 140-300kHz
oraz przy przedwojennych P.cz 128kHz.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 625...1249 postów
Sądząc po nr. seryjnym ,za nim jest data 62rok.Niestety nie otrzymałem kabla sieciowego z nietypową wtyczką od strony urządzenia.Jak poinformował mnie darczyńca brak tylko kwarcu,nie zdążyłem się jeszcze zorientować jakiego.
- george6
- 1250...1874 posty
Pokaż zdjęcie od strony tej wtyczki.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Jest w lewym dolnym rogu zdjęcia nr1. dwa szerokie płaskie bolce równoległe do siebie, w obudowie pewnie sprężyna dla ówczesnego uziemienia.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wtyczki poszukaj na Wolumenie, a jak nie znajdziesz, to ja mogę rozejrzeć się za nią na łódzkiej giełdzie. Być może znajdę. Dobrze by było, gdybyś podał rozstaw bolców, aby nie było wątpliwości
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Ten kwarc potrzebny jest tylko do kalibracji urządzenia, nie jest wymagany do samej pracy generatora lub stabilizacji jego drgań. Kalibrację z tego co widzę przeprowadza się na zasadzie słuchania w podłaczonej słuchawce zdudnień pomocniczego generatora kwarcowego i generatora głównego. Po ustawieniu pokrętłem minimum zdudnień przesuwa się znacznik do pozycji "CRYSTYL CHECK". W zasadzie kalibrację możesz zrobić też dużo dokładniej za pomoca dowolnego cyfrowego miernika częstotliwości. Robisz to tylko raz i po wygrzaniu generatora przez kilka minut. Przy kolejnym włączeniu musisz pamiętać, żeby rozpocząc pracę również po kilkuminutowym wygrzaniu. Myślę, że jeśli kalibrację będziesz robił raz na kilka miesięcy to w zupełności wystarczy do domowych zastosowań.nuncjusz1 pisze:Jak poinformował mnie darczyńca brak tylko kwarcu,nie zdążyłem się jeszcze zorientować jakiego.
Trudno powiedzieć jaka powinna być częstotliwośc tego kwarcu, ale sadząc po ilości miejsca, które zajmował to raczej był konstrukcji prętowej z niską częstotliwością rezonansową z zakresu poniżej 500kHz. Możesz spróbowac ustawiając znacznik u góry w pozycji pionowej (procedura odwrotna do kalibracji) i podłączając jakiś zewnętrzny cyfrowy generator do zacisków kwarcu (najlepiej przez kondensatory separujące rzędu 100pF) ustalić zgrubnie przy jakiej częstotliwości tego zewnętrznego generatora uzyskasz minimum zdudnień w słuchawce.
-
- 625...1249 postów
Dziękuję wam za wszelkie informacje,poszukam na Wolumenie,jeśli nie znajdę poproszę Cię Vault o poszukanie takiej wtyczki.
Dziękuję również za informację o kwarcu,byłem przekonany ,że jest on potrzebny do normalnego funkcjonowania.
pozdrawiam
Dziękuję również za informację o kwarcu,byłem przekonany ,że jest on potrzebny do normalnego funkcjonowania.
pozdrawiam
-
- 250...374 postów
Witam.
Jeżeli typ MS27b - to kwarc 0,3333 MHz.
W póżniejszych odmianach m.in. MS27g (możliwość modulacji zewnętrznej sygn. stereo) - 0,500MHz.
Jeżeli typ MS27b - to kwarc 0,3333 MHz.
W póżniejszych odmianach m.in. MS27g (możliwość modulacji zewnętrznej sygn. stereo) - 0,500MHz.
Elegancki generatorek w.cz do strojenia odbiorników.
SPRZEDAM RADMORA 5102
viewtopic.php?f=38&t=14677
viewtopic.php?f=38&t=14677
-
- 1250...1874 posty
Wykopałem ten generator z przeszłości i postanowiłem uruchomić. Oj, przydałby się schemat itp.
Jest kompletny i nie grzebany. Wiadomo, trzeba się zapoznać z trzewiami by później nie żałować nieprzemyślanych kroków przy jego reinkarnacji.
Czy można nawiązać kontakt z kol. Nuncjuszem?