Imperial Strassfurt 60WK

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Imperial Strassfurt 60WK

Post autor: brys »

PZL P-11c pisze:Witam,pomiar g1 robiłem na cokole lampy w miejscu wpięcia rezystora 10k i masy,pomiar na rezystorze katodowym 200 ohm wykonałem również względem masy ale pomiar pokazuje wartość dodatnią.Wartości ujemne pomiarów podałem w nawiasie.Dokładam zdjęcia środka po wyczyszczeniu.Pozdrawiam Darek.
Mierząc w ten sposób napięcie na g1 dowiesz się jaką upływność ma kondensator między nią a anodą poprzedniego stopnia. Pamiętaj że siatka "widzi" napięcie względem katody. Jeśli katoda ma względem masy +9,42 V, a siatka +0,03V to siatka względem katody będzie miała -9,39 V. Jest to już logiczna wartość chociaż patrząc na charakterystyki EL84 mam wrażenie że to trochę zbyt mało jak do tego napięcia anodowego.

Zrobiłem zdjęcia cewek. Przepraszam że tyle to trwało oraz za ich rozmiar. Nie zmniejszałem bo chciałem aby były wyraźne. O tych cewkach wiem tyle ile widać na zdjęciach. W obwodzie wejściowym drut w zielonym oplocie jest cewką antenową, a w oscylatorze jest on cewką siatkową.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

Witam ,dziękuję za zdjęcia są bardzo wyraźne i można policzyć ilość zwojów.Mam uszkodzone właśnie te ceweczki nawinięte zielonym drucikiem ,czy zdjęcie pierwsze to cewka nad przełącznikiem zakresów czy nad przełącznikiem z zespołem cewek oscylatora?. Widzę że różnią się ilością zwojów,czy w karkasach są rdzenie ?,schemat pokazuje że jedna z cewek jest strojona ,ja nie mam u siebie.Nawinięte są na wspólnym karkasie z przekładką preszpanową,jak rozumiem z opisu kolegi to drucik zielony jest uzwojeniem pierwotnym transformatora powietrznego ?. Czy napięcie na lampach mogą pozostać?,mój odbiornik lepiej odbiera po podpięciu uziemienia , z samą antena sygnał jest słabszy i łapie więcej zakłóceń. Pozdrawiam Darek.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

To normalne.Po coś te uziomy dawano.
T
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

W karkasach nie ma rdzeni - na pewno nie było w obwodzie wejściowym, w oscylator nie patrzyłem. Wklejam zdjęcie z podpisanym rozmieszczeniem. Nie mam lepszego a odbiornik już poskręcałem i przygotowuję do sprzedaży.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam i dziękuję za odpowiedź.Spróbuję przewinąć ceweczki i zobaczymy czy to coś zmieni.Jeżeli sie nie uda to pozostanę na etapie dwóch zakresów.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów ,korzystając z zdjęć cewek fal krótkich nawinąłem nowe cewki licą ,niestety efekt pozostał bez zmian .Nadal nie mogę odebrać nic na zakresie fal krótkich ,nie słychać nawet trzasków ani szumu.Proszę o pomoc w diagnozowaniu usterki.Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Heterodyna pracuje na tym zakresie? Bo od tego trzeba by zacząć, tzn. uruchomić heterodynę i doprowadzić do stabilnej pracy w całym zakresie.

Może lampa ECH 11 ma już słabą emisję i nie podtrzyma drgań na tym zakresie? Można by na próbę zastosować ECH 21 lub nawet ECH 81 w przejściówce.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

jacekk pisze:Heterodyna pracuje na tym zakresie? Bo od tego trzeba by zacząć, tzn. uruchomić heterodynę i doprowadzić do stabilnej pracy w całym zakresie.

Może lampa ECH 11 ma już słabą emisję i nie podtrzyma drgań na tym zakresie? Można by na próbę zastosować ECH 21 lub nawet ECH 81 w przejściówce.
Witam,wymieniłem lampę ECH11 na pracującą w innym odbiorniku,niestety działanie zakresu fal krótkich nie uległo zmianie,nadal nic nie słychać.Zmierzyłem multimetrem cyfrowym napięcie na siatce triody lampy ECH11 i tak na zakresie fal długich wynosi -16,3V na średnich -14,9V natomiast na krótkich reakcja jest dopiero na zakresie 200mV i pokazuje 3,4mV.Czy to oznacza ,ze heterodyna na tym zakresie nie pracuje ?,jeżeli tak to co może być tego przyczyną.Pozdrawiam i życzę Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.Darek.
geguś

Post autor: geguś »

Popatrz na schemat i rozpiskę przełącznika. Stykiem pracującym tylko na K jest styk 3; 5 i 8. Jeżeli jak podakesz L i M pracują prawidłowo, to styki " wspólne" dla tych zakresów powinny być ok. Trzeba szukać słabego styku na przełączniku (bardzo często zaśniedziałe są), lub elementu połączonego w gałęzi. Kondensatory ceramiczne choć wyglądają na sprawne mogą być uszkodzone.
Czasami po kilku grzebaniach jakiś element jub jego końcówka przylgnie do masy dociśnięta niechcący.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

I jeszcze jako ewentualność może trzeba odwrotnie podłączyć którąś z cewek obwodu heterodyny. Kiedyś się sporo namęczyłem z takim podstawowym błędem...
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

jacekk pisze:I jeszcze jako ewentualność może trzeba odwrotnie podłączyć którąś z cewek obwodu heterodyny. Kiedyś się sporo namęczyłem z takim podstawowym błędem...
Witam dziękuję za odpowiedź.Wiem że ważne jest podłączenie początku i końca cewek i patrzyłem na to nie widząc swojego błędu.Miałem zamieniony początek z końcem drugiej cewki heterodyny, po poprawnym zmontowaniu radio ruszyło na zakresie fal krótkich.Teraz pracuje na całym zakresie odbieranych fal.Jeszcze mam prośbę do kolegów o sprawdzenie poprawności napięć jakie występują w radiu.Zastosowałem transformator zasilający z Stolicy oraz lampę prostowniczą AZ1.Radio nie posiadało fabrycznego transformatora i prostownika a nie posiadam obecnie podstawki pod lampę AZ11 i samej lampy.
Napięcie zasilające na pierwszym kondensatorze filtra 32mikro wynosi325V na drugim 32mikro -299v,żarzenie AZ1-4,22V,żarzenie reszty lamp 6,09v.Napięcia na lampach mierzyłem przy załączonym zakresie fal długich.Lampa ECH11-g1-(-1,13V);
g2-115V
g3-(-15V)
a 1-301V
a2-137V
Lampa EBF11
g1-(-1,12V)
g2-115V
a-301V
d1-(-0,25V)
d2-(-1,42V)
Lampa EF11
g1-(-0,95V)
g2-33,2V
a-8,2V
Lampa EL84 wstawiona zamiast el11
g1-0,04V
g2-301V
a-292V
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.Darek