Czy warto eksperymentować z uzyciem lamp vfd do wzmacniania sygnałów wiem ze normalnie vfd słuzy do swiecenia a nie wzmacnienia ale ma anode katode siatke .
w lampach nie mam doswiadczenia praktycznego ale rozważajac teoretycznie doszedłem do takich wniosków.
Zalety :
- Duże nachylenie (funkcja swiecenia od napiecia dość stroma)
- Małe napiecie anodowe
- Mała moc żarzenia
- Dość mała rezystancja wewnetrzna (jak na lampe)
Wady :
- Mikrofonowanie
Prosze o opinie i poprawienie błędów .
Czy vfd mozna w taki nietypowy sposób wykorzystac
Pewnie i tak prawdy w moim poscie jest tyle ile złota w żółtku jajka ale mozna poeksperymentowac .
Z jakimi rezystancjami obciazenia powinienem startowac z jakimi napieciami polaryzacji siatki
Dzieki z góry . Pozdro wszystkich
Ostatnio zmieniony pn, 24 października 2005, 10:35 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Widziałem gdzieś przedwzmacniacz na VFD ale niestety nie pamiętam linka .
Za to tu http://www.electronicpeasant.com/projec ... trmod.html
masz ciekawostkę, która wykorzystuje poniekąd mikrofonowanie VFD - modulator dźwięku gitary lub syntezatora (pseudo modulator pieścieniowy - nazwa raczej ze względu na charakter dźwięku niż zasadę działania).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
...:::SQL:::... pisze:Czy warto eksperymentować z uzyciem lamp vfd do wzmacniania sygnałów :?: :?: wiem ze normalnie vfd słuzy do swiecenia a nie wzmacnienia ale ma anode katode siatke .
w lampach nie mam doswiadczenia praktycznego ale rozważajac teoretycznie doszedłem do takich cech wniosków.
Oczywiście że można, kiedyś tak się bawiłem. Na kineskopie też zrobiłem wzmacniacz :)
A dlaczego nie? To w końcu jest pentoda :) Z tym, że używałem krótko - brak odchylania, lampa błyskawicznie by wypaliła sobie dziurę w luminoforze. Ale działał, z tym, że napięcie anodowe obniżyłem do AFAIR 1kV (taki mały czarnobiały ruski kineskopik 9").
Anoda pisze:Jestem ciekaw co też było widac na ekranie kineskopu...czyżby słynne parzyste harmoniczne?... :lol: :wink:
Widać było świecącą kropkę na środku ekranu. Ciekawy jestem jak by weszły na wyjście częstotliwości odchylające, ale nie miałem do niego cewek i nie miałem jak sprawdzić.
Może to jest jakiś sposób, by przerzucić się na język niemiecki, skoro polski sprawia takie trudności. Wracając jednak do tematu wątku, jestem ciekaw jak chcesz wycisnąć 5-10W z lampki VFD, pracującej przy napięciu 30V i prądzie 5mA. Takie założenia przedstawiłeś, pytając o konstrukcję transformatora wyjściowego PP w dziale "Transformatory".