Prośba o pomoc w identyfikacji lamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OneTruePoll
4 posty
4 posty

Prośba o pomoc w identyfikacji lamp

Post autor: OneTruePoll »

Hej,

Chcialbym prosic o rzucenie okiem na ponizsze lampki i pomoc w ich nazwaniu. Z gory dzieki.

Na mniejszej nie ma zadnych napisow, za to na wiekszej jest w wiekszym kole:

CO
193
III-40

a w mniejszym bardzo zamazane cos... chyba duza litera G.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mniejsza to...

Post autor: ZoltAn »

...EY lub DY86. Telewizyjna dioda wysokonapięciowa.

Większa (sądząc z niezbyt szczególowej fotografii) to może jakaś amerykańska tetroda lub pentoda - typ trudny o ustalenia.

Drugi załącznik się nie otwiera (0kB).

ZoltAn
Ostatnio zmieniony ndz, 18 września 2005, 14:53 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Hugo
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Hugo »

Plik lampy2.jpg jest pusty :(

Heh - ZoltAn był pierwszy.
OTLamp

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji lamp

Post autor: OTLamp »

OneTruePoll pisze:
CO
193
III-40
a w mniejszym bardzo zamazane cos... chyba duza litera G.
Prawie na pewno jest to coś rosyjskiego, ale żadnych danych nie znalazłem:( Jak Ci ona niepotrzebna, to mogę się na coś zamienić:)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji lamp

Post autor: tszczesn »

OneTruePoll pisze:Hej,

Chcialbym prosic o rzucenie okiem na ponizsze lampki i pomoc w ich nazwaniu. Z gory dzieki.

CO
193
III-40
To ruuski wynalazek z końca lat 30-tych, kopia niemieckiej RENS1254. Jak jest sprawna i nie masz co z nią zrobić to z chęcią się wymienię/odkupię, bo takiej w kolekcji jeszcze nie mam.
OneTruePoll
4 posty
4 posty

Post autor: OneTruePoll »

Przepraszam za pusty zalacznik, nawet nie zauwazylem ze sie tak szuja wyslal :) To byly tylko cokoly lamp, tym razem sie chyba zdjecie zalaczylo...
Jezeli istnieje zapotrzebowanie, moge ja lepiej obfotografowac, wiem ze te zdjecia sa marne.

Jezeli tylko mialbym dwie, to chetnie bym ja na cos wymienil, ale znalazlem tylko jeden taki rodzynek. Na pewno zazenie ma nieuszkodzone, moze nawet jest cala sprawna...?

Pytalem goscia, i mowil ze moze sie cos jeszcze znajdzie. Jezeli bede mial druga, a bedzie ona miala tylko wartosc kolekcjonerska, to nie widze powodu dla jakiego mialbym sie nie wymienic.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OneTruePoll pisze: Pytalem goscia, i mowil ze moze sie cos jeszcze znajdzie. Jezeli bede mial druga, a bedzie ona miala tylko wartosc kolekcjonerska, to nie widze powodu dla jakiego mialbym sie nie wymienic.
Fajnie by było. Ta lampa ma tylko wartość kolekcjonerską - jes to typowa lampa radiowa (diody detekcyjne + tetroda o zmiennym nachyleniu), do tego nietypowa, pasuje tylko do ruskich radyj, których się u nas w ogole nie spotyka.

A jakby ten człowiek miał więcej takich antyków to ja jestem chętny na uzupelnienie kolekcji.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:
do tego nietypowa, pasuje tylko do ruskich radyj, których się u nas w ogole nie spotyka.
Co ona ma w końcu u góry wyprowadzone, S1 ? Philips robił też taką wersję E444.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze: do tego nietypowa, pasuje tylko do ruskich radyj, których się u nas w ogole nie spotyka.
Co ona ma w końcu u góry wyprowadzone, S1 ? Philips robił też taką wersję E444.
[/quote]

Owszem, S1. A E444 to jest to samo co wspomniana przeze mnie RENS1254. Jedyna różnica (pomiędzy tymi lampami a tą ruską) to to, że RENS1254 miała tylko jedną diodą, a ruska ma dwie, oraz to, że ruska jest pentodą, a E444 to tetroda.