CENTRUM RADJO - polskie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
CENTRUM RADJO - polskie
Witam. Udało mi się nabyc ciekawe, polskie radyjko. I jest problem: nie ma żadnych materiałów na jego temat w żadnym ze znanych mi źródeł. Radyjko jest kompletne, brak tylnej ścianki, obudowa mocno nadgryziona przez drewnojady, ale układ nie ruszony i elementy w 95% oryginalne. Pełna nazwa: CENTRUM RADJO, trafo: POLTON, kondensatory obrotowe i wył. sieciowy: WABO, kondensator blokowy: FILTRAD, kondensatory stałe: AH, ESKA, rezystory: AH, lampy: REN 914, C 443, 506, trioda w.cz. nieznana. Polskie napisy na szyldzie i na skali, wtyczka sieciowa porcelanowa. Może ktoś wie chociaż, gdzie mieściła ta wytwórnia? A może ktoś posiada coś podobnego? Pozdrawiam
Re: CENTRUM RADJO - polskie
Witam,
Gratuluje zakupu.
Informacje są trzeba jednak trochę poszperać.
Zakłady Radiotechniczne Centrum
Wilno ul.Wileńska 20
Firma założona w 1932r
Pozdrawiam Maciek
Gratuluje zakupu.
Informacje są trzeba jednak trochę poszperać.
Zakłady Radiotechniczne Centrum
Wilno ul.Wileńska 20
Firma założona w 1932r
Pozdrawiam Maciek
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
-
- 125...249 postów
Wspaniały piękny odbiornik gratuluję .
Witam i dziękuję za uznanie dla radyjka, jeszcze większe dzięki za informację o producencie. Radyjko jest w trakcie reanimacji. Obudowa została pozbawiona (mam nadzieję) drewnożerców, z uwagi na spory stopień nadgryzienia, otworki są kołkowane od frontu mahoniowymi kołeczkami (prawie nie widac śladów). Sprawdzone - niezawodne. Po weryfikacji części stwierdzam, że nieoryginalne są cewki (od DKE) i ktoś dorobił przełącznik zakresów z zespołem cewek dla fal krótkich. Cewki na razie zostają wraz z regulacją sprzężenia, a przełącznik zakresów usunąłem i uruchomiłem stary hebelek (to ten języczek pod gałką strojenia). Na razie odtwarzam kondensator blokowy, myślę, że w przyszłym tygodniu Radjo Centrum zagra. Obudowa jeszcze minimum 3 tygodnie. Pozdrawiam