Pionier z nowym wnętrzem

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

SlawekS
5...9 postów
5...9 postów

Pionier z nowym wnętrzem

Post autor: SlawekS »

Witam
Po wizycie na strychu rodziców wygrzebałem „resztki” (choć to za dużo powiedziane) Pioniera 6161
Stan agonalny
Brak tylnej ścianki, do tego myszy pokochały szmatę i sam głośnik i.. przegryzły się na wylot
Z chassis zostało wspomnienie.

Obrazek

Obrazek

Ojciec jest elektronikiem (choroba genetyczna na którą i ja zapadłem) więc większość elementów została przeszczepiona lub rozdana w czasach "późnego Gomułki lub wczesnego Gierka".

Mi za to narodził się dość szalony pomysł a mianowicie zamontować w środku radio na zakres ukf
Schemat np. taki :
Obrazek

http://www.easy-soft.net.pl/artykuly/ur ... dio-ukf-fm

Nie szukam czegoś bardziej skomplikowanego bo jako „dziecko współczesnych czasów” widok urządzenia bez procesora działa na mnie dziwnie odpychająco, a jako kompletny laik w technice lampowej nie będę rzucał się na głęboką wodę.
Wiem że zaraz będą się bulwersować forumowi idealiści że „niszczenie historii” itp. ale nie mam zdrowia ani pieniędzy żeby kompletować oryginał bo przy tak dużych brakach koszty będą olbrzymie a efekt marny.

Teraz mam kilka pytań bo co jak co ale tu z transformatorami głośnikowymi macie do czynienia na co dzień
Kogo polecilibyście do nawinięcia 2 transformatorów

Pierwszy:
TG2-20
(lub inny dla głośników 4 Ω zapewniający lampom impedancje na poziomie 16 kΩ)
Jeden już kupiłem na Alledrogo i wywaliłem na złom choć podobno był "wymontowany ze sprawnego radia" kolejnego już nie chce więc poszukuje kogoś kto ma nowe lub potrafi je nawinąć.

Drugi:
-uzwojenie pierwotne 230V
-uzwojenie wtórne I : 13V/1A
-uzwojenie wtórne II: 100V/50mA

p.s. Wiem że tg2-20-666 jest dla głośników 8Ω
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Pionier z nowym wnętrzem

Post autor: zagore1 »

SlawekS pisze:Witam
Po wizycie na strychu rodziców wygrzebałem „resztki” (choć to za dużo powiedziane) Pioniera 6161
Stan agonalny
Brak tylnej ścianki, do tego myszy pokochały szmatę i sam głośnik i.. przegryzły się na wylot
Z chassis zostało wspomnienie.

Obrazek

Obrazek

Ojciec jest elektronikiem (choroba genetyczna na którą i ja zapadłem) więc większość elementów została przeszczepiona lub rozdana w czasach "późnego Gomułki lub wczesnego Gierka".

Mi za to narodził się dość szalony pomysł a mianowicie zamontować w środku radio na zakres ukf
Schemat np. taki :
Obrazek

http://www.easy-soft.net.pl/artykuly/ur ... dio-ukf-fm

Nie szukam czegoś bardziej skomplikowanego bo jako „dziecko współczesnych czasów” widok urządzenia bez procesora działa na mnie dziwnie odpychająco, a jako kompletny laik w technice lampowej nie będę rzucał się na głęboką wodę.
Wiem że zaraz będą się bulwersować forumowi idealiści że „niszczenie historii” itp. ale nie mam zdrowia ani pieniędzy żeby kompletować oryginał bo przy tak dużych brakach koszty będą olbrzymie a efekt marny.

Teraz mam kilka pytań bo co jak co ale tu z transformatorami głośnikowymi macie do czynienia na co dzień
Kogo polecilibyście do nawinięcia 2 transformatorów

Pierwszy:
TG2-20
(lub inny dla głośników 4 Ω zapewniający lampom impedancje na poziomie 16 kΩ)
Jeden już kupiłem na Alledrogo i wywaliłem na złom choć podobno był "wymontowany ze sprawnego radia" kolejnego już nie chce więc poszukuje kogoś kto ma nowe lub potrafi je nawinąć.

Drugi:
-uzwojenie pierwotne 230V
-uzwojenie wtórne I : 13V/1A
-uzwojenie wtórne II: 100V/50mA

p.s. Wiem że tg2-20-666 jest dla głośników 8Ω
Takie chybrydy nie są mile widziane na tym forum- więc nie spodziewaj się pochwał :? Radio lampowe ma być "lampowe". Ale... Twoja piaskownica - Twoje zabawki.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
Jedyną ciekawą informacją byłaby ta,w jakim celu wsadzono kiedyś podstawki novalowe do tego radia.Serdeczna prośba! nie "wałkujmy" takich i podobnych tematów w dziale staroradiowym,albo wcale nie "wałkujmy"Kochani Moderatorzy,chyba nie tylko ja mam dość różnych ble-ble pseudoradiowych powtarzanych przez 30 wątków.To naprawdę zniechęca i drastycznie obniża poziom dyskusji na forum(przynajmniej ja tak uważam).Szanowny Kolego,nie wiem co masz do Allegro,dzięki któremu wielu Kolegów z naszego grona posiada wspaniałe odbiorniki lampowe,ale -bez urazy !"alledrogo" to głupawe określenie( nie jestem tu advocatus diaboli? :) ).Na Platformie Handlowej Allegro kupujemy/licytujemy za tyle,za ile sami chcemy,walcząc nieraz zawzięcie w swojskim gronie o radiowe rarytasy.Nie tylko Ty jeden używasz niepotrzebnie tego określenia.Ciekaw jestem opinii o dziale staroradiowym innych, zwłaszcza starszych wiekiem/stażem Sz. Kolegów,których posty czyta się z prawdziwą przyjemnością,prywatne opinie co niektórych znam.Pozdrawiam wsystkich Roman.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Tak, dział "Radio retro" powinien zostać "okrojony" tematycznie.

Wniosek !

Dział "Radio retro" powinien obejmować lata od początku do np. 1960r.

Nowy dział "Radia nowożytne" lampowe polskie popionierowskie i inne zachodnie

Nowy dział "Wariacje radiowe" tu by można opisywać jakieś dziwne konstrukcje z elementami staroradiowymi. Bo jak są chętni w to się bawić to niech mają się gdzie podzielić.

Odnośnie "Alledrogo"

to nazwa ta wywodzi się nie z tego że drogo kupujemy na tej platformie handlowej, tylko że platforma ta pobiera wysokie opłaty za transakcje
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Valdi5 .Czy według Ciebie,radia pow.1960r,czyli 50-60 letnie takie jak np.
Rondo,Rumba,Wirtuoz,Światowid i wiele innych lampowych,to już nie jest stare radio czyli"radio retro" :?: :D
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

romanradio pisze:Jedyną ciekawą informacją byłaby ta,w jakim celu wsadzono kiedyś podstawki novalowe do tego radia
Gdyby chodziło o Mazura - sprawa byłaby bardziej jednoznaczna. Zamiast 2 X ECH21 + EBL21 - ECH81 + EBF89 + ECL82, zamiast AZ1 - EZ80. Może gdzieś i kiedyś występowały problemy z nabyciem lamp loktalowych, więc pomysłowy użytkownik radia zastąpił je novalowymi? Z Pioniem wygląda to mniej prawdopodobnie: chyba novalowe lampy serii "U" były u nas prawie nie do zdobycia? Więc może użyto lamp na 0,3A (ECH81 + EBF89 + PCL82 + PY82 żarzonych przez kondensator? A może oglądamy efekt niedokończonej przeróbki radia na jakiś wzmacniacz, np http://www.mt.com.pl/archiwum/65-MT-03- ... cniacz.pdf
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wacek Z pisze:Valdi5 .Czy według Ciebie,radia pow.1960r,czyli 50-60 letnie takie jak np.
Rondo,Rumba,Wirtuoz,Światowid i wiele innych lampowych,to już nie jest stare radio czyli"radio retro" :?: :D
No nie czepiajmy się nazwy , można nazwać inaczej:

Radio Retro:
-do 1940r.,
-od 1941 do 1960,
-po 1960r.

Wariacje Staroradiowe
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Valdi5 pisze:owy dział "Wariacje radiowe" tu by można opisywać jakieś dziwne konstrukcje z elementami staroradiowymi. Bo jak są chętni w to się bawić to niech mają się gdzie podzielić.
Dobry pomysł. Pomimo że ja już mam "wariacje radiowe" za sobą to popieram. Młode głowy, pełne pomysłów mądrych i głupich ale chyba każdy przez to przechodził. Żeby czegoś się nauczyć trzeba od czegoś zacząć, najpierw coś popsuć. Jestem za.
Valdi5 pisze:nie czepiajmy się nazwy , można nazwać inaczej:

Radio Retro:
-do 1940r.,
-od 1941 do 1960,
-po 1960r.
Wrzuciłbym to do jednego wora. Jakie by nie było to i tak retro. Przecież lampowych nie produkuje się od 40 (chyba) lat. To więcej niż niektórzy koledzy żyją na tym świecie. Jak w przypadku samochodów można podzielić na stare retro i młode(?) retro.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Taki podział nie ma sensu. Ogólnie radia retro traktuje o radioodbiornikach lampowych tych starszych i tych nowszych (czyli do roku ok. 1972) + własnych kontrukcjach bazujących na starych rozwiązaniach technicznych. Dla nowszych wynalazków i dziwnych pomysłów są adekwatne działy: Uiu, dział dla początkujących i obydwa działy o nazwie "Inne". Utrzymanie porządku w dziale staroradiowym zależy wyłącznie od rozgarnięcia użytkowników i konsekwentnych działań moderatorów.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Thereminator pisze:Taki podział nie ma sensu. Ogólnie radia retro traktuje o radioodbiornikach lampowych tych starszych i tych nowszych (czyli do roku ok. 1972) + własnych kontrukcjach bazujących na starych rozwiązaniach technicznych. Dla nowszych wynalazków i dziwnych pomysłów są adekwatne działy: Uiu, dział dla początkujących i obydwa działy o nazwie "Inne". Utrzymanie porządku w dziale staroradiowym zależy wyłącznie od rozgarnięcia użytkowników i konsekwentnych działań moderatorów.

Nieświadomie Kolega dokonał podziału na starsze lampowe i młodsze lampowe oraz własne konstrukcje bazujące na staroradiowych.

To tak jakby zbieracze monet "wsypali do jednego wora" monetę z wizerunkiem Juliusza Cezara z roku 60 p.n.e oraz "Górala" z epoki Gomółki. T to stare i to.
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
SlawekS
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: SlawekS »

No to może ja wypowiem się na koniec

Dziękuje za rzeczowe podejście do spraw
dyskusja najpierw rozpoczęła się tradycyjną zje..

potem przeszliśmy do tego co autor zwłok chassis miał na myśli

-podpunkt 3 czyli dlaczego alledrogo a nie allegro
i jakże rzeczowa riposta

a na sam koniec wypowiedzi zeszły na sprawy organizacyjne działu i tworzenie nowych poddziałów forum.

A ja chciałem tylko wiedzieć kto zajmuje się się nawijaniem trafo żeby nie sparzyć się po raz kolejny i nie zamawiać każdego w innej firmie zwłaszcza że transformatory głośnikowe to dla mnie "terra incognita".

zanim dojdziemy do dywagacji typu dlaczego Tusk musi odejść albo co było pierwsze ciapy czy papucie proszę admina o zamknięcie tematu lub wywalenie go do kosza.

Przepraszam że marnował czas szanownych forumowiczów.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Panowie - nie ilość działów ale merytoryczność.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Thereminator pisze:........ Utrzymanie porządku w dziale staroradiowym zależy wyłącznie od rozgarnięcia użytkowników i konsekwentnych działań moderatorów.
A jednostkowe "nietypowe przypadki" z reguły są autorstwa "nowicjuszy".
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Mnie by się podobał dział o własnych konstrukcjach radiowych :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Valdi5 pisze:Nieświadomie Kolega dokonał podziału na starsze lampowe i młodsze lampowe oraz własne konstrukcje bazujące na staroradiowych.
Raczej świadomie zaproponowałem urztymanie ich w jednym dziale jak dotychczas. Radia lampowe, to z czysto technicznego punktu widzenia przeżytek, którym zajmują się wyłącznie hobbyści. W zasadzie każdy lampowy odbiornik to już retro - ostatnie seryjne modele to początek lat 70. Idąc tropem propozycji podziału na 3 działy - a dlaczegóż nie np. na 50 kolejnych: radia przedwojenne, powojenne, przenośne, bateryjne, na loktalach, na kołkowych, krajowe, francuskie, niemieckie, polskiej konstrukcji, licencyjne itp.?
anka pisze:A jednostkowe "nietypowe przypadki" z reguły są autorstwa "nowicjuszy".
Dokładnie. Po co tworzyć osobny dział, skoro mogą być one umieszczone w dziale dla początkujących?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.