Zibi> najpierw sciagnij program, zobacz a nie wprowadzaj w bład, tam jest nie tylko do gitary, jest kilka róznych w tym i do audio (James) ponadto moze podstawiac dowolne wartosci i przeprowadzic symulacje
> Boguś: Czyli nie kilka, a tylko jeden i w dodatku pasywny, czyli najbardziej opatrzony. Gdybyś dostarczył programik do symulacji regulacji barwy dźwięku w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego, bylibyśmy wdzięczni.
Nie podam układów w petli sprzęzenia. Powód? nie pasuja mnie, mam przykre doswiadczenia przy ich zastosowaniu, być może ze względu na mój słuch być może z innego powodu, ale też nie widzę nic specjalnego w ich działaniu poza skomplikowaniem. A układ podany przezemnie włączony pomiędzy dwoma stopniami spełnia swoje zadanie, jest prosty i nie sprawia żadnych niespodzianek.
Nie jestem leniwy, tylko brak mi doświadczenia. Mimo wszystko dzięki za wskazówkę, Ściągnołem ten program i posprawdzałem różne warinaty i chyba zrezygnuje z tego układu który zrobiłem.
Chyba będzie lepiej zrobić układ wg schematu ze strony http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... altung.gif wszystko jest tam w komplecie łącznie z magicznym oczkiem.
Przeciez to jest typowy układ barwy tonu (james) który podałem w linku do programu symulacyjnego, porównaj oba układy sa identyczne .Wartosci elementów sa inne , ale przeciez mozesz je podstawic i zasymulować układ i zobaczysz jaką bedzie miał charaktrystykę. A skąd wiesz czy te wartosci beda akurat Tobie pasowały?
a magiczne oko udziału w w korecji barwy tonu nie bierze
Pamiętaj, że obecnie mogą być nie lada problemy ze znalezieniem potencjometrów 1M. Dlatego lepiej IMHO szukać korektorów aktywnych (chociaż może pasywne też się znajdą) z potencjometrami np. 100k- jakby się przyjrzeć dobrze i w necie poszukać, to nie powinno być problemu ze znalezieniem. Szczególnie trudno dostępne są potencjometry 2x1M (a jeśli już, to duże- np. typu SP, bo jakoś tych miniaturowych nie widziałem)
Boguś pisze:a teraz ja zadam pytanie , co bedzie jesli beda liniowe? czym się bedzie to róznić odsłuchowo?
Boguś, w tego typu regulatorach potencjometry logarytmiczne zapewniają, w subiektywnym odczuciu liniowy charakter zmian barwy podczas kręcenia ośką potencjometru, z neutralnym ustawieniem (brak podbicia i tłumienia góry i dołu pasma) w środkowym położeniu potencjometrów. Po zamianie potencjometrów na "liniowe" uzyskasz, dla środkowego ich ustawienia znaczne podbicie góry i dołu pasma akustycznego, gdyż punkt neutralny przesunie się wówczas w okolice początkowego odcinka (10-20%) ustawienia potencjometrów. Oczywiście całkowity zakres regulacji barwy, w skrajnych ustawieniach potencjometrów nie ulegnie zmianie.