Postanowiłem zrobić przedwmacniacz na podstawie schematu ze strony http://www.republika.pl/audioton/preamp-wk.html . Projekt płytki zrobiłem od początku nowy, gdyż chciałem zastosować inne lampy niż te proponowane. Mój wybór padł na 6N8S, bo takie właśnie miałem dwie ; i wyglądają tak, hmmm, "lampowo" Wszystko by było fajnie ale zachciało mi się regulacji barwy tonu. Tylko mi nie mówcie że nie potrzeba bo zawsze potrzeba !!!!
Mam wielką prośbę do doświadczonych, może mi ktoś dorysować ten kawałek schematu z regulacją barwy tonu ??? Próbowałem sam się z tym uporać jak nie daję rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam! Faktycznie barwa tonu to nie jest zbędny człon wzmacniacza, ustala on odpowiednią charakterystykę, ale największy problem jest taki, że to nie jest obojętne, do czego to ma służyć, jeżeli wzmacniacz będzie nagłaśniał np. dyskotekę, gdzie mile widziany jest nadmiar basu, to korektor będzie inny, a jeżeli ma to iść np. pod gitarę, to charakterystyka korektora będzie całkiem inna i w brew pozorom to jest bardzo istotne i podchodząc do budowy urządzenia, musisz wiedzieć, do czego to ma służyć. Ale jeżeli powiesz, że jest też uniwersalne rozwiązanie, to ja powiem, że traktor jest też uniwersalnym pojazdem, bo można nim orać pole i zajechać do kościoła.
Pozdrawiam
Hehehe, bardzo mi się spodobało to porównanie z traktorem . Bardzo pasuje do mojej przaśnej, przenno-buraczanej słowiańskiej duszy.
A teraz zupełnie serio, przedwzmacniacz na być podłączony do scalonej końcówki mocy i bedzie "służył" w domowym zestawie audio. Z tego co się wcześniej dowiadywałem to radzono mi pasywną regulację na wyjściu z przedwzmacniacza. Tak powiedział mi jeden mądry kolega Niestety ja byłem w stanie przytaknąc mu i nic więcej .
Przeglądałem na forum kilka konstrukcji przedwzmacniaczy, ale one zazwyczaj miały regulację barwy w pętli sprzężenia, a w tej kostrukcji to raczej trudno będzie. Dlatego bardzo licze na Waszą pomoc
Przedwzmacniacz aktywny, tzn taki, gdzie używa się sprzężenia zwrotnego-dodatniego do regulacji barwy tonu, może zarówno "podbijać", jak i tłumić basy i soprany. Filtry pasywne mogą "tylko" zwężać szerokość przenoszonego pasma (np eliminować dudnienie albo szum RF). Jeśli masz za dużo sopranów i basów, zastosuj filtry bierne. W przeciwnym wypadku musisz zastosować sprzężenie dodatnie = tzn aktywne.
WL
WL- pleciesz. W układach wzmacniaczy korekcyjnych (np. tzw. aktywny Baxandall, stosowany zresztą powszechnie w układach tranzystorowych i na OA) stosowane jest UJEMNE sprzężenie zwrotne. Na dodatnim by się zrobił generator!
<Do Vault_Dweller>
Być może się pomyliłem. Myślałem dotąd, że ujemne sprzężenie zwrotne podane na wejście zmniejsza siłę sygnału, dlatego podawane jest przeciwfazie z sygnałem (albo do wejścia stopnia pierwszego, które odwraca fazę sygnału).
Pozdrawiam
W.L.
Żeby "podbić" basy osłabia się soprany i na odwrót. Dodatnie sprzężenie zwrotne robi z wzmacniacza generator.
Sposób przyłączenia regulatora powinien wyjaśnić ten projekt ze strony Fonaru: http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... m4/wzm.htm
Wiesław Lipowski pisze:<Do Vault_Dweller>
Być może się pomyliłem. Myślałem dotąd, że ujemne sprzężenie zwrotne podane na wejście zmniejsza siłę sygnału, dlatego podawane jest przeciwfazie z sygnałem (albo do wejścia stopnia pierwszego, które odwraca fazę sygnału).
Owszem, ujemne sprzęzenie zwrotne zmniejsza wzmocnienie całości. Ale jak charakterystyka częstotliwościowa sprzęzenia nie jest pozioma to zmniejsza je różnie dla różnych częstotliwości - w efekcie mamy wpływ charakterystykę na całości.
bardzo_zimny pisze:Czy może ktoś sprawdzić to co dorysowałem ?
To co dorysowałeś to pasywna regulacja barwy dźwięku - typowy James. Do układu należy doprowadzić sygnał ze źródła o jak najmniejszej impedancji, natomiast jego obciążenie powinna stanowić impedancja wysoka. Należy również uwzględnić, że układ James'a, dla potencjometrów ustawionych w środkowych położeniach (potencjometry o charakterystyce logarytmicznej) wprowadza ponad 20db tłumienia sygnału.
Dzięki Romku za podpowiedź
Czy możesz mi powiedzieć czy mam jeszcze inne alternatywy jeśli chodzi o regulację barwy dźwięku ? Oczywiście w odniesieniu do tego konkretnego przedwzmacniacza