Melodia 16 - kilka pytań początkującego.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
Re: Melodia 16 - kilka pytań początkującego.
Dziękuję, zdecyduje sie na konwerter
-
- 2500...3124 posty
Melodii już nie mam poszła w rodzinę. Ale mam oryginalny schemat gwarancję ( z lipca 1972r) i instrukcję obsługi.kamil4737 pisze:zagore1 pisze:Ja Melodię 16 kupiłem w 1970 roku.kamil4737 pisze:a czy ktoś określić jest w stanie w jakich latach były produkowane ?
Powiem Wam że nie wierzyłem że lampy tak mnie wciągną.
teraz jak klienci przynosza mi na warsztat radio , jakieś wieże itd... to patrzeć mi się nie chcę
wymieniasz tylko elektrolity i końcówki , elektrolity i końcówki i tak w kółko , nowe radia nie mają duszy.
Czy podasz mi numer seryjny swojej melodi. ?
Znalazłem już dwie sztuki u użytkowników triody. Jestem w trakcjie negocjacji , może się orientujecie jaki może by koszt wysyłki na poczcie takiej skrzyni ?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 20...24 posty
zalegają Ci ? chętnie przyjmę do kompletu , a schemat też mi się bardzo przyda
-
- 2500...3124 posty
Mogę zrobić kopiekamil4737 pisze:zalegają Ci ? chętnie przyjmę do kompletu , a schemat też mi się bardzo przyda

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 20...24 posty
Bardzo proszę abyś wykonał mi jakieś ładne wyraźne kopie...
chassis już kupione , gałeczki i szyba jest w super stanie także już mam pełnie szczęscia....
Jak to mówią szukasz daleko a koło siebie nie sprawdzasz. nawiązałem kontakt z kolegą z częstochowy z naszego forum , dziś podjechałem i wszystko załatwione.
chassis już kupione , gałeczki i szyba jest w super stanie także już mam pełnie szczęscia....
Jak to mówią szukasz daleko a koło siebie nie sprawdzasz. nawiązałem kontakt z kolegą z częstochowy z naszego forum , dziś podjechałem i wszystko załatwione.
-
- 20...24 posty
No i dziś wpadło do mnie kolejne radyjko .... irys.
Bardzo fajne , ładnie zachowane, będzie remontowane do ideału.
wymiana bezpiecznika i żarówki przywróciła mu życie.
Co sądzicie o tym odbiorniku z lat 60 ?
Bardzo fajne , ładnie zachowane, będzie remontowane do ideału.
wymiana bezpiecznika i żarówki przywróciła mu życie.
Co sądzicie o tym odbiorniku z lat 60 ?
-
- 3125...6249 postów
Prosty, przyjemny odbiorniczek. Takie nowsze spłaszczone Figarko.
-
- 1250...1874 posty
WitamTELEWIZOREK52 pisze:Nie mylisz się?? Czy o takiej samej Melodii mówimy? Ta o której mówię była trochę większazagore1 pisze:Ja Melodię 16 kupiłem w 1970 roku.
była jeszcze inna Melodia,czyli Tesla 527A,superheterodyna na 7 lampach noval,także sprowadzana do PRL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 20...24 posty
ładne radyjko ta melodia , mojej odebrałem skrzynie, i jestem mega zadowolony , teraz jeszcze kilka poprawek w radyjku , montaż, i się cieszyc.. a do kolekcji chetnie bym przygarnal ta melodie co mi pokazales ...
-
- 20...24 posty
Oto prace nad tym radiem zakonczone, na dzis tylko kilka zdjec .
Niestety nie zostalo w orginalnym kolorze, poniewaz musialo spelnic kilka wymogow plci przeciwnej (znacie to )
na zdjeciach wychodzi prawie ze czarne ale takie nie jest, jest to ciemny braz i lakier na wysoki polysk, zrobienie wysokiego polysku kosztowalo mnie duuuzoooo pracy ale warto bylo. radio przestrojone przez konwerter na nowy ukf, wymienione elektrolity, magiczne oko, glowica ukf, agregat strojeniowy, lampa el84. teraz radio gra i stroi idealnie.

Niestety nie zostalo w orginalnym kolorze, poniewaz musialo spelnic kilka wymogow plci przeciwnej (znacie to )
na zdjeciach wychodzi prawie ze czarne ale takie nie jest, jest to ciemny braz i lakier na wysoki polysk, zrobienie wysokiego polysku kosztowalo mnie duuuzoooo pracy ale warto bylo. radio przestrojone przez konwerter na nowy ukf, wymienione elektrolity, magiczne oko, glowica ukf, agregat strojeniowy, lampa el84. teraz radio gra i stroi idealnie.

Ostatnio zmieniony czw, 6 grudnia 2012, 22:05 przez kamil4737, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Bardzo ładnie. Czym lakierowałeś? Gładką powierzchnię nie tak łatwo uzyskać, a tu widzę, że dobrze się prezentuje.
A na marginesie, przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji.
A na marginesie, przed znakami interpunkcyjnymi nie ma spacji.
-
- 1250...1874 posty
Myślałem, że poszedłeś na całość i kol. małżonce zafundowałeś pilota do tego radia - druga fotografia. Po dokładnym rozszyfrowaniu załącznika widzę jednak, że to nie pilot.
-
- 20...24 posty
skrzynia wyczyszczona maszynowo u wuja stolarza, zabejcowalem równiez u niego, w domu miejsce przygotowalem pistolet i kompresor mam, troche cwiczen i cierpliwosci, malowanie tej skrzynki trwalo okolo 4 dni, po jedej warstwie na dzien, oczywiscie matowienie i koejna warstwa, po 4 dniach przerwa, musial pożadnie lakier zwiazac, nastepnie szlifierka oscylacyjna, papier wodny usuwamy niedokonałości, bo idealnie sie nie da pomalowac, a teraz naj wiecej zabawy bylo - pasta polerska i lakier doprowadzamy do lustra, tu trzeba cierpliwosci, na koniec czyszczenie, na szlifierke filc nakladam i doprowadzamy do "idealnego ideału" i juz gotowe. heh
-
- 1875...2499 postów
To się będą muchi ślizgały.Radio z początku lat 70-ych.Bardzo ładne wzorniczo i doskonale wyszło.Gratulacje.
T
T