Melodia 16 - kilka pytań początkującego.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
Melodia 16 - kilka pytań początkującego.
Witam wszystkich.
Dostałem w prezencie radio melodia 16 , po wymianie lamp zagrało, i to ładnie. Niestety mało wiem o tym odbiorniku, szukałem w internecie z marnym skutkiem , wiem ze jest produkcji bułgarskiej,gdyby ktoś chciał by mi coś o nim opowiedzieć to było by super.
Już zacząłem kompletny remont elektroniki, chcę ją doprowadzić do ideału. odnośnie skrzynki gdzieniegdzie odchodzi politura, w zwiazku z tym mam zamiar wybrać się do znajomego stolarza i wykonać remont. Politury nie będe kładł ale mam zamiar położyć lakier na wysoki połysk. kolejne pytanie, czy dużym skrzywdzeniem dla tego odbiornika jeśli położę inny kolor bejcy niż orginał, tzn. coś wpadające w ciemny brąz.
Szukam do tego odbiornika przedniej szyby i gałek ponieważ są zniszczone.
Licze na wasze rady, i wprowadzenie mnie w to hooby.
ps. Dodam że z zawodu jestem elektronikiem i naprawiam gsm, rtv i agd w swoim warsztacie.
Pozdrawiam
Dostałem w prezencie radio melodia 16 , po wymianie lamp zagrało, i to ładnie. Niestety mało wiem o tym odbiorniku, szukałem w internecie z marnym skutkiem , wiem ze jest produkcji bułgarskiej,gdyby ktoś chciał by mi coś o nim opowiedzieć to było by super.
Już zacząłem kompletny remont elektroniki, chcę ją doprowadzić do ideału. odnośnie skrzynki gdzieniegdzie odchodzi politura, w zwiazku z tym mam zamiar wybrać się do znajomego stolarza i wykonać remont. Politury nie będe kładł ale mam zamiar położyć lakier na wysoki połysk. kolejne pytanie, czy dużym skrzywdzeniem dla tego odbiornika jeśli położę inny kolor bejcy niż orginał, tzn. coś wpadające w ciemny brąz.
Szukam do tego odbiornika przedniej szyby i gałek ponieważ są zniszczone.
Licze na wasze rady, i wprowadzenie mnie w to hooby.
ps. Dodam że z zawodu jestem elektronikiem i naprawiam gsm, rtv i agd w swoim warsztacie.
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Re: Melodia 16 - kilka pytań początkującego.
zaglądnij na Radiomuseum.org i na stare posty na Triodzie
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 3125...6249 postów
tu masz zdjęcie Melodii.
viewtopic.php?f=11&t=17268
Radyjko całkiem przyjemny dźwięk miało. Według mnie dzięki w miarę solidnej skrzynce.
viewtopic.php?f=11&t=17268
Radyjko całkiem przyjemny dźwięk miało. Według mnie dzięki w miarę solidnej skrzynce.
-
- 20...24 posty
Kupię chassis do wyżej wymienionego radyjka ponieważ są problemy z trafo , szyba jest zniszczona i mam tam kilka braków, ukf nie działa , dlatego najchętniej kupie chassis a w ostateczności całe radyjko byle by szyba była w bdb stanie i elektronika sprawna .
Dziś już popękana politura została zdjęta wszystkie ubytki uzupełnione . To mój pierwszy projekt i myslę że nie ostatni. Na pewno będzie robota zrobiona starannie ponieważ mam takie zboczenie zawodowe co się nazywa perfekcjonizm. Czasem to dobre a czasem złe , co wyjdzie to będziecie oglądac...
Dziś już popękana politura została zdjęta wszystkie ubytki uzupełnione . To mój pierwszy projekt i myslę że nie ostatni. Na pewno będzie robota zrobiona starannie ponieważ mam takie zboczenie zawodowe co się nazywa perfekcjonizm. Czasem to dobre a czasem złe , co wyjdzie to będziecie oglądac...
-
- 1875...2499 postów
Oj pamiętam ,pamiętam.Za wujka Gierka bratnia Bułgaria zasilała nas w takie cuda.Węgrzy takoż.Tesla jakoś nie za bardzo.Brzmiało nieźle i ładny design.Dostarczano je z polskimi napisami.Mało tego było i ciężko Ci będzie flaki i skalę zdobyć.Raczej poluj na All.Choc niełatwo.Ale trening bezcenny.
Jeszcze DDR dostarczała ładne Remy a my im trafcia.No i jugolska Elekronnaja Industria z Niszu.
O ruskich przez grzecznosc nie wspominam.
Oni za to dostaczali Ceaucescu swe pseudo HiFi wyroby w kosmicznych cenach.Takie to były ciekawe czasy minione.
Aha jeszcze dawało kałachy i czołgi ale te gorsze.Lepsze dostawali prawdziwi patrioci z DDR.
Pozdrawiam T
Jeszcze DDR dostarczała ładne Remy a my im trafcia.No i jugolska Elekronnaja Industria z Niszu.
O ruskich przez grzecznosc nie wspominam.
Oni za to dostaczali Ceaucescu swe pseudo HiFi wyroby w kosmicznych cenach.Takie to były ciekawe czasy minione.
Aha jeszcze dawało kałachy i czołgi ale te gorsze.Lepsze dostawali prawdziwi patrioci z DDR.
Pozdrawiam T
-
- 20...24 posty
a czy ktoś określić jest w stanie w jakich latach były produkowane ?
Powiem Wam że nie wierzyłem że lampy tak mnie wciągną.
teraz jak klienci przynosza mi na warsztat radio , jakieś wieże itd... to patrzeć mi się nie chcę
wymieniasz tylko elektrolity i końcówki , elektrolity i końcówki i tak w kółko , nowe radia nie mają duszy.
teraz jak klienci przynosza mi na warsztat radio , jakieś wieże itd... to patrzeć mi się nie chcę
wymieniasz tylko elektrolity i końcówki , elektrolity i końcówki i tak w kółko , nowe radia nie mają duszy.
-
- 3125...6249 postów
Poszukaj daty na elementach. O ile mnie pamięć nie myli były produkowane (sprowadzane) w pierwszej połowie lat 80-tych, równolegle z TV Sport i Diament (Diamant?) ale były to krótkie serie.kamil4737 pisze:a czy ktoś określić jest w stanie w jakich latach były produkowane ?
-
- 2500...3124 posty
Ja Melodię 16 kupiłem w 1970 roku.kamil4737 pisze:a czy ktoś określić jest w stanie w jakich latach były produkowane ?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Wbrew pozorom o radio bywa na Allegro stosunkowo często, tylko szukaj w Kolekcje-Pamiątki PRL. Raz w miesiącu je gdzieś tam widuję. Ustaw sobie powiadomienie jak się pojawi dostaniesz SMS.
Co do skrzynki to ja bym nie zmieniał, bo w tamtym okresie te radia takie były. Jasne, pogodne.. Zobacz Arkona, zawsze była w jasnej okleinie, Ramona też (poza wersją eksportową). Takie były wtedy klimaty. Radio nie jest rarytasem, ale jak zrobisz je "na oryginał" to zobaczysz jaką to da Ci frajdę
Pozmieniane zawsze będzie "skundlone" jak nie przymierzając Warszawa 203 na alufelgach z lakierem perłowy metalic. 
Co do skrzynki to ja bym nie zmieniał, bo w tamtym okresie te radia takie były. Jasne, pogodne.. Zobacz Arkona, zawsze była w jasnej okleinie, Ramona też (poza wersją eksportową). Takie były wtedy klimaty. Radio nie jest rarytasem, ale jak zrobisz je "na oryginał" to zobaczysz jaką to da Ci frajdę

Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Nie mylisz się?? Czy o takiej samej Melodii mówimy? Ta o której mówię była trochę większa jak Jubilat, coś jak klawesyn i na pewno robiłem to w latach 80-tych. W tej chwili już mi się tylko wydaje że były jeszcze na gwarancji. Chociaż tak na logikę lampowe w połowie lat 80 -tych?zagore1 pisze:Ja Melodię 16 kupiłem w 1970 roku.
Cóż, wygląda że masz rację. Pozdrawiam.
-
- 20...24 posty
Radio po perzmyśleniu pozostaje w orginalnym kolorze . prace nad skrzynią już sie posuwają. dzięki za pomoc.
myśle że będzie dobrze... a efekt prac zadowoli mnie , radio będzie miało honorowe miejsce w moim warsztacie w nagrode i na pamiatke pierwszego radia lampowego w życiu.
myśle że będzie dobrze... a efekt prac zadowoli mnie , radio będzie miało honorowe miejsce w moim warsztacie w nagrode i na pamiatke pierwszego radia lampowego w życiu.
-
- 20...24 posty
zagore1 pisze:Ja Melodię 16 kupiłem w 1970 roku.kamil4737 pisze:a czy ktoś określić jest w stanie w jakich latach były produkowane ?
Czy podasz mi numer seryjny swojej melodi. ?
Znalazłem już dwie sztuki u użytkowników triody. Jestem w trakcjie negocjacji , może się orientujecie jaki może by koszt wysyłki na poczcie takiej skrzyni ?
-
- 2500...3124 posty
Koniec 1970 lub najpewniej wiosna 1971. Bo byłem jeszcze w podstawówce. Najpierw kupiłem ( zbierając chyba tonę złomu) magnteofon ZK120 ( była obniżka ceny z 5500 na 3500zł) i nagrywałem na niego przystawiając mikrofon do głośnika Pionierka ( oba te urządzenia posiadam do dzisiaj) a później mama kupiła mi bułgarską Melodię 16 - pełen wypas- miała UKF!TELEWIZOREK52 pisze:Nie mylisz się?? Czy o takiej samej Melodii mówimy? Ta o której mówię była trochę większa jak Jubilat, coś jak klawesyn i na pewno robiłem to w latach 80-tych. W tej chwili już mi się tylko wydaje że były jeszcze na gwarancji. Chociaż tak na logikę lampowe w połowie lat 80 -tych?zagore1 pisze:Ja Melodię 16 kupiłem w 1970 roku.
Cóż, wygląda że masz rację. Pozdrawiam.
A ponieważ to był dolny zakres UKF to Kolega Kamil4737 powinien przestroić głowicę albo dać KONWERTER UKF CCIR /OIRT" .
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 20...24 posty
Właśnie coś tam już znalazłem na allegro... jakie macie opinie odnośnie tych konwerterów ?
-
- 3125...6249 postów
Opinie są podzielone. Według mnie nie ma to jak prawdziwe przestrojenie. Wstawianie konwertera to jest pójście na łatwiznę. Biorąc pod uwagę że jak sam piszesz brak Ci doświadczenia i sam sobie z przestrojeniem nie poradzisz oraz radio z dolnej półki, to jedynym rozwiązaniem jest konwerter.