Diora Taraban- problemy z odbieraniem fal D, S i K
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Diora Taraban- problemy z odbieraniem fal D, S i K
Witam! Mam ładnego tarabana, ale oprócz (przestrojonego) UKF-u nie oodbiera innych zakresów- D, S ani K. Coś jest zepsute, ale nie wiem co- ma ktoś jakiś pomysł, spotkał się z czymś takim? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Bartek.
Wątek z żadnej strony nie dotyka tematyki audiofilskiej, wobec czego przenoszę go do działu radiowego i pozostawiam do dyspozycji tutejszych moderatorów. [P.]
Pozdrawiam, Bartek.
Wątek z żadnej strony nie dotyka tematyki audiofilskiej, wobec czego przenoszę go do działu radiowego i pozostawiam do dyspozycji tutejszych moderatorów. [P.]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 100...124 posty
Re: Diora Taraban- problemy z odbieraniem fal D, S i K
Sprawdź czy nie są przerwane zwoje na antenie ferrytowej (taki czarny walec z cewkami) oraz sprawdź styki w przełączniku (czy nie są zaśniedziałe) ogólnie słychać coś na tych zakresach (szum, pisk) czy cisza absolutna?
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
-
- 500...624 posty
Antenę sprawdzałem, nic nie jest przerwane, zaś co do dźwięku to buczy, szumi(bardzo głośno)... dość charakterystyczne dźwięki fal długich, z tą różnicą, że nic nie odbiera, no i tylko gdy chwycę antenę ferrytową za jedną z cewek... tak poza tym to nie trzymając za antenę jednostajne buczenie, tylko na bardzo dużej głośności(ale podejrzewam, że to po prostu głośnik
). To samo na wszystkich trzech zakresach.
Pozdrawiam.
Edit:(do mod-a)- ale o radiu lampowym to też nie jest
(a w dodatku w opisie kącika jest o nielampowym sprzęcie
, no i w ostateczności wątek najbardziej pasuje chyba do działu retrotechnicznego.. ) Ale mnie to nie przeszkadza 

Pozdrawiam.
Edit:(do mod-a)- ale o radiu lampowym to też nie jest

-
- 625...1249 postów
Zobacz pośrednią, bo jak nie odbiera ogólnie AM, to może coś nie kontaktuje w pośredniej. Stawiam na jakiś styk, kabelek urwany... Ktoś wyciągał do przestrojenia UKF i coś tam się odłączyło. Włącz np długie, w okolicach 225 KHZ zrób głośniej i poruszaj delikatnie kubkami filtrów, elementami dyskretnymi, delikatnie wyginaj płytkę w jedną i drugą stronę (delikatnie! na milimetr!bartek1025 pisze:/../ ale oprócz (przestrojonego) UKF-u nie odbiera innych zakresów- D, S ani K. /.../

Potem zobaczymy..
Robert SP5RF
-
- 500...624 posty
Sprawdź kondensatory-b.często dostawały zwarcia.
-
- 500...624 posty
Dzięki, sprawdzę w wolnej chwili, może jutro, ale najprawdopodobniej pojutrze, bo na razie mam próbne egzaminy... Zaś co do anteny ferrytowej to może być problem z tym nieruszaniem- "farbka"(że tak to nazwę bo nie wiem dokładnie co to
) się obkruszyła i cewki latają luźno po antenie
Od razu dodam, że już sprawdzałem czy działa przy odpowiednim ułożeniu cewek(farbka pokazuje nadal stare ich położenie), i nic to nie zmienia.

-
- 1250...1874 posty
Sprawdź też czy kubeczki filtrów mają kontakt z pcb.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 500...624 posty
Eemm... jestem początkującym radiofilem więc... bardziej po Polsku proszę
bo nie we wszystkim jeszcze łapię...

-
- 625...1249 postów
To te miedziane.disaster pisze:Sprawdź też czy kubeczki filtrów mają kontakt z pcb.
Robert SP5RF
-
- 500...624 posty
A, to te... Dzięki, teraz łapię.
. A tak przy okazji tego tarabana, to ma wyłamane(albo coś w tym stylu) gniazdo do podłączenia magnetofonu, w ten sposób, że luty są całe(wiem bo sam robiłem i jeszcze 2 razy sprawdzałem), styk jest, ale cała część plastikowa z wejściem się luźno buja... Macie na to jakiś sposób, nie wiem... podlać to może klejem, co?

-
- 3125...6249 postów
Kolego, napięcia, napięcia i jeszcze raz napięcia się kłaniają. Tak to możemy sobie gdybać.
-
- 50...74 posty
Sprawdź peerek obok UL1211- pamiętam, że jak go ruszyłem to przestało odbierać (zaśniedziały)
-
- 500...624 posty
Hejka, frycz-sprawdziłem wszystko(obstukałem powyginałem[delikatnie]poruszałem kabelkami...). I nic. Kubeczki też sprawdziłem, są ok(tak na 85%), może jeżeli będzie mi się chciało, to sprawdzę je jeszzce miernikiem elektronicznym... Co do postu punkers- ja nie wiem co to peerek
, oraz gdzie ten ul1211, bo nie wiem czy toto obstukałem... Co do kondensatorów, to zabawa raczej na kiedy indziej, bo najpierw muszę obczaić które luty od spodu to od nich... Co do załącznika frycza- mój taraban jest troszku inaczej zbudowany w środku, co raczej nie ma wpływu na zabawę z dłubaniem...

-
- 75...99 postów
Peerek - potencjometr montażowy; UL1211 to układ scalony, znajdziesz po oznaczeniu na jego obudowie.
Możesz sprawdzić jeszcze isostaty (przełączniki) - styki po tylu latach mogą już nie przewodzić.
Możesz sprawdzić jeszcze isostaty (przełączniki) - styki po tylu latach mogą już nie przewodzić.
-
- 1250...1874 posty
Pierwsze co bym poradził to przeczytać kilka książek w tematyce radiowej, trochę poznać budowę i zasadę działania odbiorników. Bo jak na razie widzę że błądzisz w temacie, a po omacku raczej dosyć ciężko osiągnąć sensowne wyniki.