Radio lampowe "Wola"- proszę o pomoc.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Radio lampowe "Wola"- proszę o pomoc.

Post autor: bartek1025 »

Witam! Jestem nowy na tym forum, więc witam! Znalazłem na strychu to piękne, lecz zniszczone radio. Napis pod magicznym okiem mowi "Wola". Szukałem tego radia w googlach i znalzłem tylko dwa modele "Woli", przy czym ten nie jest żadnym z nich. Tu się odnoszę do Was z prośbą, bo może ktoś z Was miał już z nim styczność. Potrzebuję jego pełnej nazwy, mniej- więcej rocznika produkcji, oraz- co najważniejsze- czy da się je naprawić? Na załącznikach widać, że radio nie posiada części elementów wewn. m.in. głośnika i lamp, oraz szybki ze skalą. Jeżeli jest jeszcze dla niego szansa to poproszę do niego (jeżeli ktoś ma lub wie gdzie znaleźć) schematy, oraz, gdzie można znaleźć części do niego (może ktoś z Was ma takowe, oryginalne części od niego i sprzedałby). Jak ktoś ma taki sam model w dobrym stanie to byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia. Pozdrawiam,
Bartek.
Załączniki
2012-11-10 17.29.05.jpg
2012-11-10 17.29.13.jpg
2012-11-10 17.29.32.jpg
2012-11-10 17.29.41.jpg
2012-11-10 17.34.44.jpg
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Re: Radio lampowe "Wola"- proszę o pomoc.

Post autor: Wacek Z »

Zaglądnij tu !
http://www.oldradio.pl/
captain
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: captain »

Witam Kolegę,

jeśli chodzi o schemat, spokojnie posługiwałbym się tym dla Woli I (http://www.oldradio.pl/foto_schematy/OR_Wola.jpg).
Części szukałbym na portalach aukcyjnych. Odbudowa zapewne jest możliwe, choć może wymagać "odrobiny" wysiłku. Chassis jest chyba mocno "pogrzebane".

Pozdrawiam
captain
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Dziękuję za informacje. Jakby ktoś miał ich więcej m.in. dotyczących historii tego konkretnego modelu woli, byłbym wdzięczny. Zaś co do części- poszukam, za tydzień pójdę na giełdę elektroniczną- może coś będzie...
Pozdrawiam, Bartek.

P.S. Jak będę znów na wsi odczyszczę troszku tego "złomka", porobię mu zdjęcia(więcej niż tym razem) i wrzucę tu.

Edit: Chassis spróbuję jeszcze uratować, zwłaszcza, że strojenie sprawne, nawet płynnie chodzi...
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Znalazłem coś podobnego.
http://oldradio.pl/ilustracja/373452860 ... _3272.html
Sądząc po głośniku będzie to ten model.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Wiem, też to już znalazłem, dzięki linkowi od Wacka :wink: . Co do chassis- czy pokrętła i klawisze od Woli I będą pasować(i jakieś inne elementy- jeszcze dokładnie go-z braku czasu- nie oglądałem, ale czegoś tam z tego co pamiętam jeszcze brakowało)?
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Przyjrzałem sie dokładniej radyjku-naprawa niemożliwa, a przynajmniej zarąbiście trudna(jeżeli chodzi o chassis)- ktoś zrobił sobie od spodu z niego centrum części zapasowych, co do obudowy, to w niezłym stanie(w jednym miejscu obłamany fragmencik drewna), brakuje jednej ozdobnej czarnej deseczki , jedną znalazłem, ale lakier/politura czy co to tam jest odłazi płatami. Odnalazł się też głośnik- ale nic z niego nie będzie(patrz foty, ten po lewej). Jutro wybieram się na giełdę elektroniczną- a nuż ktoś będzie miał chassis woli na sprzedaż(i tu ponawiam pytanie, czy wszystkie części wewn. i pokrętła od woli 1 lub 2 będą pasować...). Nie wiem co tam jeszcze napisać, ale wszystko jest na zdjęciach...

Ech.. zdjęcia wrzucę kiedyś... bo nie chce mi się bawić pół godziny z kompresją... tak to jest jak się używa cyfrówki.

Edit- właśnie prubuję wrzucić te zdjęcia(chciało mi się, zmniejszyłem), ale ciągle mi wyświetla "http 500 wewnętrzny błąd [...]wystąpił błąd programistyczny na stronie lub jest ona w trakcie konsewacji"(albo coś w tym stylu). Nie wiem czy cos konserwujecie, czy to błąd, ale poczekam z wrzutką do jutra.
Pozdrówka, Bartek.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

No to tak. Byłem wczoraj na tej giełdzie, no i jakiś sprzedawca części radiowych, radioodbiorników, i pilotów do TV( :P ) dał mi wizytówkę i powiedział, że ma taki głośnik i jak do niego zadzwonię na dzień przed przyjściem na giełdę to go przyniesie i sprzeda mi za 15zł. Teraz pochłaniam "ABC radioamatora", a potem dobiję to książką "Jak czytać schematy radiowe", więc jak skończę i budowa radia nie będzie dla mnie taką czarną magią, to pomyślę... pomyślę... I jeżeli postanowię, że spróbuję odratować to chassis i naprawić to radio, to walnę facetowi takie zamówienie na części że będzie miał na browar przez miesiąc... choć mam oczywiście nadzieję że nie. Nie wiem po ile chodzą części, ale będzie tego sporo, a np. elektronowe wskaźniki dostrojenia ponoć kosztują często gęsto grubo ponad sto zyla(info od sprzedawcy spod hali), zaś w tym radiu nie ma lampki ni jednej... Zresztą, zobaczycie o czym mówię gdy wrzucę zdjęcia...

No i tu prośba do Was - nie wie ktoś może czemu zdjęcia z komórki wchodzą mi na stronę normalnie, zaś te z aparatu mimo zmniejszenia rozmiaru od razu bugują mi przeglądarkę i pokazuje się błąd http 500.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

No to sobie Kolega spore wyzwanie na początek zalożył.Restauracja tego egzemplarza jest b.kosztowna ,czasochłonna i wymaga wiele czasu ,pieniędzy i zaparcia.Oraz wiedzy która przyjdzie z czasem wraz z doświadczeniami a te bezcenne.

Ale warto bo piekne to hobby.
Pozdrawiam Tomasz
PS Koszt odbudowy szacuję na poziomie 200-250 zl (same czesci i materiały) .Warto?Będzie jeszcze wiele niespodzianek podczas remontu.
Ale jak pisałem satysfakcja bezcenna i zajęcie na dłuuuugie zimowe wieczorki jak znalazł.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A gdyby tak jeszcze jakieś zdjęcie od spodu??
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Z przyjemnością wrzuciłbym te zdjęcia, ale jeżeli nikt mi nie poradzi jak usunąć/naprawić/obejść błędu wewnętrznego serwera http 500 to zdjęć nie będzie i koniec. Na internecie jest masa o tym błędzie ale mało sensownych rzeczy o jego usuwaniu. To co znalazłem sprawdziłem i nic, nadal nie wchodzą mi zdjęcia z cyfrówki.
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Wyślij disaster[at]toya[kropka]net[kropka]pl. Wrzucę na forum.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

dane głośnika Wola
GD 29-15,5/3W/7,5om.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Na Twoim miejscu poszukałbym na Allegro Woli w przyzwoitym stanie, a ten egzemplarz przeznaczył na części. Nie jest to na tyle rzadkie ani rozbudowane radio, by tyle kombinować... Sam mówisz, że jest rozgrzebane całkowicie.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

bartek1025 pisze:Przyjrzałem sie dokładniej radyjku-naprawa niemożliwa, a przynajmniej zarąbiście trudna(jeżeli chodzi o chassis)- ktoś zrobił sobie od spodu z niego centrum części
Witam
Mam nadzieję,że jeszcze do końca nie obrzydziliśmy początkującemu koledze odbudowę radyjka.Ma ,jak na razie szczerą chęć nauczenia się radiotechniki (zaczął od książek) i metodą prób i błędów coś z tego będzie.To radio,o prostej konstrukcji,świetnie się nadaje do nauki. Teraz wygląda nieciekawie,ze wzgl. na brak skali.Ta odmiana Woli,z trzech,jest najrzadziej spotykana.Na chassis widać,że ktoś sobie "pożyczył" 2 szt. kondensatorów KEN 50uF/450V,podstawkę lampy EBL21,i wszystkie lampy,odkręcając przy okazji kubek ekranujący pcz.Pod spodem,wnioskując po tym co napisał kolega,brak jest niektórych elementów R C.Nawet gdyby brakowało płytek z obwodami heterodyny i wejściowymi,podobnie jak skala,głośnik,lampy,są dostępne,choćby na Allegro.Ceny lamp-(oczek magicznych) nie są aż tak wysokie.Kupując skalę na Allegro,nauczony przykrymi doświadczeniami,polecam zrobienie pudełeczka (futerału) z grubszej sklejki na wymiar skali,wyścielonego np.pianką,jeśli wyślemy sprzedawcy takie coś do zapakowania skali,dostaniemy skalę w całości,nawet ,jak będzie to firma kurierska "spółka bez żadnej odpowiedzialności" :mrgreen:
Końcowy wniosek-"naprawa możliwa,a przynajmniej zarąbiście!? -cytuję ,normalna.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
ODPOWIEDZ