radio do małego mieszkania,czyli jak to robiono w USA

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

radio do małego mieszkania,czyli jak to robiono w USA

Post autor: romanradio »

Witam!
To radyjko(teraz w trakcie remontu) wyprodukowano w 1940r,przez firmę RCA Victor w N.Jorku.Model K 19.Na lampach 6SK7x2/6SA7/6H6/6SF5x2/6F6x2/5Y3.Klawiatura to tzw. pamięć mechaniczną.Głośnik elektromagnetyczny średnicy 12 inch=305mm,Na nim pięknie ekranowane trafo głośnikowe pod lampy 6F6.Piękna antena,z tyłu ma trymer ceramiczny.Zakresy,jak to w USA-broadcasting,czyli średnie i krótkie.Popatrzmy na dolne pasmo Kr,co tam można odebrać.Radyjko już działa,wymaga jeszcze strojenia,mały problem ze skalą,w oryginale była przyklejona,czymś,co było nie wulkanizowaną gumą,po 70-ciu latach stało się skałą,wydłubaną z dużą dawką stresu.Myślę,że sprawę mocowania szyby skali załatwi pianka samoprzylepna do uszczelniania okien,przycięta na paseczki,w celu jej pozyskania odwiedzę kolegę i pomajstruję przy oknach :)
341 (Kopiowanie).JPG
Załączniki
340 (Kopiowanie).JPG
339 (Kopiowanie).JPG
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: radio do małego mieszkania,czyli jak to robiono w USA

Post autor: Marcin K. »

Śliczny odbiornik, od zawsze chciałem (chcę) mieć takie cudo, wielkie, drewniane, duża świecąca skala i cichutki odbiór stacji siedząc na wygodnym fotelu :)
Cudeńko... Ile dałeś i gdzie kupiłeś (nieskromny jestem ale bezpośredni) :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
roban
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: roban »

Piekne, naprawde te radia robia wrazenie i ten glosniczek 12 calowy. Zaciekawila mnie ta antena, mozna cos blizej o niej sie dowiedziec? Sam odnawiales skrzynke? Ja sie przymierzam ale boje sie utraty napisow.

Co do zakupu to moze takie cos:
http://www.ebay.com/itm/E-H-Scott-Philh ... 51a37be450
ma nawet wiekszy glosnik, 15 calowy i dwa 5,5 calowe wysokotonowe, ech.... pomazyc fajna rzecz.
pablo19666
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pablo19666 »

Witam serdecznie.Czy wiele jest problemu z przesyłką takiego radyjka z USA?Jak wygląda taka procedura i ile to kosztuje .Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

pablo19666 pisze:Witam serdecznie.Czy wiele jest problemu z przesyłką takiego radyjka z USA?Jak wygląda taka procedura i ile to kosztuje .Pozdrawiam.
Witam wszystkich
Cieszę się z zainteresowania czymś tak nietypowym.
I po kolei na temat: radio niestety nie jest moje,pewien kolekcjoner z USA, zresztą brat,zleca mi renowacje różnych śliczności,ale ponieważ jest naszym rodakiem :) ,poluje na okazje na E-b.i tzw sprzedażach garażowych.Poza tym ma to szczęście,że mieszka w Pennsylwanii,a tam 2x w roku są jarmarki staroci w maju i wrześniu,coś jak Wolumen x10,
na które przyjeżdżają zainteresowani niemal z całych Stanów.Taki przyziemny przykład-lampy(odpowiedniki różniące się tylko Iż) do bateryjnych radyjek typu Juhas/Szarotka po 1USD/szt.To radyjko kosztowało około 80.
Antena do rozszyfrowania,ma wyprowadzeń aż 4,nawinięta licą wcz nie spotykaną u nas,coś jak współczesne płaskie przewody instalacyjne,w miniaturze,ten drugi obok licy jest pusty ,robi tylko odstęp m/ zwojami.
To radio wysłano przesyłką morską (firma Polonez parcel) w 2 częściach,aby uniknąć problemów w Gdyni :) Skrzynia niestety uszkodzona w transporcie (skądś to znamy :mrgreen: ) wymagała klejenia rozlatujących się elementów.Gdyby było w niej chassis ze skalą??
Przesyłka ze skrzynką kosztowała 90USD-zamiast 100,tam można się targować :)
Pozdrawiam!.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Jakieś 3 lata temu miałem podobny problem transportowy - Atwater Kent typ 70 zza oceanu. Radio zostało wysłane w dwóch paczkach (chasis + głośnik a skrzynia osobno). Ile dokładnie kosztowała wysyłka nie wiem, bo sprzedający napisał w aukcji że za wysyłkę kupujący zapłaci 250zł a jeśliby wyszła drożej on to pokryje. W praktyce wyszło na to że facet musiał coś tam dołożyć więc szacowałbym że wysyłka musiała kosztować ze 300-400zł. Oczywiście radio szło drogą morską ponad miesiąc. Nie wiem jak to będzie obecnie, ale trzeba pamiętać że w tamtym okresie dolar był wyjątkowo tani.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
roban
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: roban »

Czasami faktycznie mozna cos tanio trafic ale niestety trzeba byc tam na miejscu. Ja usilnie poszukuje chasiss zasilacza do Philharmonic (taki sam jest chyba a Phantomie), ale nie pojawia sie to czesto na ebayu niestety.

Mozna poprosic o lepsze zdjecia tej anteny?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

[quote=

Mozna poprosic o lepsze zdjecia tej anteny?[/quote]
Witam,można,z obu stron,w lepszej rozdzielczości,podaj E-mail na pw
ODPOWIEDZ