PROSIACZEK X10D - POMOCY !!!!!!

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cygan
50...74 posty
50...74 posty

PROSIACZEK X10D - POMOCY !!!!!!

Post autor: cygan »

Wiatam
Szukam dokładnych danych na temat Prosiaczka X10D - schemat, opis budowy, pułapki w czasie budowy(jeżeli istnieja) a zwłaszcza zdjęcia.
Czy jest ktoś kto wykonał jego kopie z zadowalającym wynikiem?????????

Znalazłem schemat ale nie wiem czy jest prawidłowy, poniewaz jest na necie podobny z innymi wartościami niektórych elementów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sebba
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Sebba »

"Prosiaczek" ten nic nie wnosi poza znieksztalceniami i niewielkiego ograniczenia pasma (filtrowanie 1-go rzedu) od dolu i gory.
Z tego co wiem to wlacza sie go pomiedzy CD a wzmacniacz. Nie wiem tylko co on ma buforowac. Prawie wszystkie odtwarzcze Cd maja wewnetrzne "bufory" i wystarczajace filtrowanie.
Sebba
cygan
50...74 posty
50...74 posty

Nie wierze w magiczna moc buforów cudownie zmieniających na lepsze dźwięk toru audio.
Seeba ja tylko prosze o dokładne dane konstrukcyjne.
cygan
50...74 posty
50...74 posty

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak obliczyć wartości elementów w buforze jak na stronie:
http://www.republika.pl/audioton/bufor.html

Dokładnie ten sam schemat tylko np inna lampa (np. 6N13S), oczywiście inne napięcie zasilania.
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

6N13S jako bufor to troche przesada. Jest to trioda mocy do innych celów stworzona. Ale jesli ktoś chce...
Skorzystaj z danych "typowych" które znajdziesz w katalogu (np u Franka). Daj mniejsze prądy anodowe.
Prąd z zasilacza bedzie tylko żarł, a reszta - bo ja wiem?
Lepiej dać inną lampę małej mocy np ECC82 czy tp., nawet 6N8S i wyższe napiecie zasilania.
Lampy w układzie wtórnika jak na tej stronie, mają szerokie pasmo i liniowo przenoszą, stąd znieksztąłcenia bedą małe. A bufor ma nieco zniekształcać sygnał w "typie lampowym".
R