GDS16/15 czyli kolejne szmaciaki w mojej kolekcji ;)

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

GDS16/15 czyli kolejne szmaciaki w mojej kolekcji ;)

Post autor: Tomek Janiszewski »

Nabyłem je dziś na Wolumenie za 60PLN/para u dziadka w centralnej części placu. Miał je conajmniej od dwóch tygodnia, więc kto przegapił niech żałuje :oops: Gąbkowym szajsem mającym zaprogramowaną autodestrukcję jak już wiadomo się brzydzę, tym bardziej ża dawno temu nabyłem takie glośniki właśnie w wersji gąbkowej, skleiłem nawet skrzynki... i po paru latach wzięło się to i rozpadło. Te nabyte dzisiaj okazałhy się sprawne, co więcej nawet gąbka wypełniająca kolumny zachowała jędrność. Skruszała tylko gąbka którą oklejono kiedyś ścianki czołowe.
P1000601.JPG
Mam też podobnie, także szmaciane głośniki w wersji niskotonowej (GDN16/15) też nabyte wraz z kolumnami, tym razem na Grażyny. Tam jednak gąbkę z wnętrza trzeba było wysysać odkurzaczem, bo rwała się i rozpadała pod dotknięciem palca :lol:
Na oko ich membrany mają identyczną konstrukcję, różnią się tylko tym że GDS-y mają wklejony stożek
P1000606.JPG
a GDN-y kopułkę
P1000608.JPG
Badałem też częstotliwość rezonansu poza obudową: okazała się bardzo zbliżona, w okolicach 45Hz, co jest zgodne z danymi dla GDN16/15. W obudowach rózniły się znacznie (ok. 70Hz dla kolumny z GDN, prawie 100Hz dla kolumny z GDS), ale też kolumny GDS mają znacznie mniejszą pojemność: są płytsze o przeszło 2cm, węższe o niemal 1cm, i niższe o ok. 5cm, jako że nie przewidziano tam miejsca na GDW. Intrygujące jest że te mniejsze kolumny mają oznacenie ZG10C/1, mimo ze zastosowane głośniki pozwoliłyby na wyraźnie więcej. Może oryginalnie były w nich GDS16/10 (z kobaltowymi magnesami, koszami z szajsmetalu i resorem z dętki od rowera) a obecne głosniki zostały wstawione przy okazji naprawy, lub fabrycznie, jako elementy zastępcze?

I jeszcze ciekawostka od Florka: przechodziłem koło niego gdy perorowal jakiemuś klientowi że w przypadku głośników "zamiana plusa z minusem powoduje duży spadek sprawności". Zapytałem czy na pewno chodzi o klasyczny głośnik dynamiczny (a nie archaiczny elektromagnetyczny, taki z magnesem w kształcie podkowy), i czy mowa jest o pojedynczym glośniku (a nie o zestawie stereo lub zespole wielodrożnym) precyzując że w takim wypadku, o ile tylko mamy poprawnie działający wzmacniacz wolny od składowej stałej na wyjściu, to "biegunowość" głośnika nie ma żadnego znaczenia. Ale Florek się wówczas wścierwił... :twisted:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: GDS16/15 czyli kolejne szmaciaki w mojej kolekcji ;)

Post autor: chrzan49 »

Masz racje Tomaszu.Szmaciaki 16-lki to wyjątkowo udana konstrukcja i można z nich zrobić jak ktoś szczęściarz i ma sporo świetne boxy.
Pozdrawiam
Tomasz
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A tak na ucho to jak te kolumienki (ZG10C/1) grają?
_
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Przyzwoicie, choć nieco gorzej niż ZG15-C ze wspomnianymi GDN-ami. Odczuwa się mniejszą objętość skrzynek jak również brak GDW9/15. Tu przedstawiłem dla porównania obie te konstrukcje na jednej fotce:
P1000613.JPG
Mam jeszcze jakieś puste skrzynki po innych szmacianych GDN16/15 ktore wraz z dwoma innymi, nabytymi na Wolumenie luzem użyłem do naprawy zespołów ZG25-C, znależionymi jakieś 10 lat temu... na korytarzu w robocie. W oryginalnych GDN16/12 rozsypały się gąbki. Wstawiłem szmaciaki oraz zupełnie nową zwrotnicę: szeregową 12dB/okt zamiast kundla 6/12dB/okt jaką zastosowano w oryginale. Jest tylko jedna cewka, wykonana z telewizyjnego dławika przeciwzakłóceniowego, odwinięta częściowo do uzyskania indukcyjności do ok. 100uH (rolę drugiej pełni induikcyjność pasożytnicza GDN) za to aż 4 kondensatory MANT z których dwa tworzą obwody Zobela. Kolumna obenie ma zatem 30W 4 omy, i wygląda tak:
P1000611.jpg
Mógłbym więc przełożyć GDS-y do większych skrzynek, i nawet dodać GDW, ale póki co wstrzymam się od tego. Małe też ma swoje zalety :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.