przeróbka EZ81

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

vitel
2 posty
2 posty

przeróbka EZ81

Post autor: vitel »

Witam
Posiadam OR Juwel,uszkodzona w nim jest lampa EZ81.Czy można ją zastąpić diodami krzemowymi(np 1N4007)?
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: przeróbka EZ81

Post autor: Piotrek J. »

W Juwelu jest EZ80, więc najlepiej wymienić na taką. Są tanio na Allegro więc nie ma się co bawić.
vitel
2 posty
2 posty

Post autor: vitel »

Ale taka przeróbka jest możliwa?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

vitel pisze:Ale taka przeróbka jest możliwa?
Jest, tylko po co? Powszechnie jest tui znana moja grzebiąca natura, polegająca na niepohamowanej chęci zastępowania półprzewodników lampami, oczywiście w urządzeniach lampowych. Sam chętnie przerobiałbym niejedno krajowe radio z prostownika selenowego na EZ80, mimo że wymagałoby to wymiany transformatora sieciowego (lub dołożenia drugiego TS30/1 gdyby taki już był). Przerobiłem już ametystopodobny telewizor z diody BY238 w prostowniku anodowym na 2XPY82, a dwa tranzystory BF214 we wzmacniaczu różnicowej fonii zastąpiłem lampą PCF82. Byłby sens zastępowania lampy EZ80 lub EZ81 diodami (w dodatku tak paskudnymi jak plastikowe 1N4007; żeby chociaż to były nostalgiczne DK62) tylko wtedy gdyby lampy nie było pod ręką. Ale nawet wtedy nie wolno poprzestawać na wlutowaniu diod w podstawkę po lampie, trzeba by dołożyć rezystor szeregowy w połączonych katodach (dla skompensowania znaczego oporu lampy prostowniczej) a i obniżenie napięcia żarzenia (np. przez przełączenie transformatora sieciowego na 240V jeśli jest taka możliwość) byłoby bardzo wskazane. Inaczej można przeciążyć pozostałe lampy... i nabrać chęci zaptyania na forum jak zastąpić je tranzystorami :P
jaskie
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: jaskie »

jak zastąpić je tranzystorami
No właśnie. Jak?
Wiem, temat kontrowersyjny - ale czasem faktycznie nie ma innego wyjścia. Osobiście, w ramach eksperymentu, próbowałem zastąpić pierwszą lampę ECH21 w Mazurze. Udało mi się osiągnąć stan działający, ale każda z posiadanych przeze mnie prawdziwych lamp działała lepiej, więc sobie odpuściłem. Do konstrukcji użyłem BF245 w części triodowej, a BF992 oraz BF422 w heptodowej. Czy ktoś jeszcze próbował?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W latach 60-tych ubiegłego wieku była moda na przerabianie "Szarlotek" na tranzystory. Nie mogę się dokopać do Radioamatora z tamtego okresu gdzie był opis takich przeróbek. Może któryś z Kolegów uchował ten numer?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

jaskie pisze:Do konstrukcji użyłem BF245 w części triodowej, a BF992 oraz BF422 w heptodowej
Tranzystor MOSFET dwubramkowy nie jest pełnym odpowiednikiem funkcjonalnym heptody. Mieszacz z takim tranzystorem pozostaje nadal mieszaczem sumacyjnym, z tym tylko że są dwie różne elektrody na które wprowadza się sygnały w.cz. i heterodyny (i to zapewne jest jednym z ważniejszych powodów dla którym mieszacze na dwubramkowych FETach doskonale działają na UKF podczas gdy iloczynowe mieszacze na heptodach są w tym zakresie praktycznie bezużyteczne). Dla pełnej analogii brakuje mu jeszcze zjawiska rozdziału prądu. Lepszym analogiem byłby wzmacniacz różnicowy zbudowany z trzech FETów, przy czym katodzie odpowiadałoby źródło dolnego FETa, siatce pierwszej - jego bramka, siatce trzeciej - jedna z bramek FETa w górnym piętrze, anodzie - dren tegoż FETa, siatce drugiej - dren przeciwnego FETa. Dla zmniejszenia pojemności zwrotnej można byłoby dodać jeszcze jednego FET (a nawet tranzystor bipolarny) tak aby utworzyć kaskodę z FETem "anodowym", i sygnał p.cz. odbierać z kolektora lub drenu tego tranzystora. Może właśnie zbyt duża pojemność zwrotna (zwłaszcza między drenem a "górną" bramką) była powodem kiepskiego rezultatu przy próbie zastąpienia ECH21 dwubramkowym MOSFETem?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:W latach 60-tych ubiegłego wieku była moda na przerabianie "Szarlotek" na tranzystory
Eee tam. To już o wiele ciekawiej wyglądalaby "Szarlotka" przerobiona na heptalowe lampy sieciowe: EK90/6BE6/6H31/6A2Π za 1R5T, EF93/6BA6/6F31/6K4Π za 1T4T, EBC91/6AV6/6BC32 (niby trioda zamiast pentody, ale zapewniająca nie gorsze wzmocnienie) za 1S5T, wreszcie EL90/6AQ5/6L31 lub EL95 względnie 6AK6 za 3S4T. I tylko oczko DM70 musiałoby pozostać po staremu. Za to nawiązując niejako do tematu - zasilacz anodowy można by zrealizować na EZ91/6X4/6Z31/6Ц4Π. Mam wszystkie te lampy (niestety nie wszystkie NOS, więc nie wiem czy sprawne) i noszę się z zamiarem zbudowania takiego odbiornika, jednak wzorem niedawno zbudowanej loktalowej Syrenki byłaby to nowa konstrukcja, a nie zgrzebana Szarotka.
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze: Tranzystor MOSFET dwubramkowy nie jest pełnym odpowiednikiem funkcjonalnym heptody. Mieszacz z takim tranzystorem pozostaje nadal mieszaczem sumacyjnym, z tym tylko że są dwie różne elektrody na które wprowadza się sygnały w.cz. i heterodyny (i to zapewne jest jednym z ważniejszych powodów dla którym mieszacze na dwubramkowych FETach doskonale działają na UKF podczas gdy iloczynowe mieszacze na heptodach są w tym zakresie praktycznie bezużyteczne).
No ciekawe co piszesz. Uważasz że prąd drenu nie będzie funkcją iloczynu napięć bramek w dwubramkowym MOSFET'cie?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

TELEWIZOREK52 pisze:W latach 60-tych ubiegłego wieku była moda na przerabianie "Szarlotek" na tranzystory
Napisz kilka zdań jak to było? Czy robili zamienniki lamp i wkładali podstawki mogąc w 10 minut powrócić do oryginału, czy też wybebeszali Szarotkę i robili od nowa na tranzystorach. Ja znalazłem taki opis, ale to było zupełnie nowe radio po tych przeróbkach... Wiem że w tamtych czasach często przeliczano ile kosztuje godzina pracy odbiornika na bateriach i Szarotka wypadała jakoś drastycznie drogo... Drogo i niestety krótko.... Taki Czar wypadał o niebo lepiej... Choć ta jego bateria 3R10 bodajże, to też jakiś dziw. A 2R10 to widziałem w tamtych czasach ze 2 razy w życiu, choć o dziwo teraz jest w ciągłej sprzedaży na Wolumenie..

Pozdr.
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W tamtych latach byłem zafascynowany odbiornikami tranzystorowymi i na Szarotki patrzyłem z lekkim obrzydzeniem. Z tego co pamiętam to po prostu wyjmowano lampy i lutowano półprzewodniki. Celowo piszę ogólnie półprzewodniki bo nie pamiętam co wstawiano ale wydaje mi się że były to nasze TGxx - innych zresztą nie było. Jak już pisałem opis tej przeróbki był umieszczony w którymś Radioamatorze.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:Uważasz że prąd drenu nie będzie funkcją iloczynu napięć bramek w dwubram\kowym MOSFET'cie?
Niewątpliwie będzie: na takiej samej zasadzie jak będzie w przypadku doprowadzenia sumy obu napięć na jedną bramkę zwykłego FETa. Charakterystyka prądu drenu w funkcji napięcia dren - źródło jest nieliniowa, ze znacznym udziałem wyrazu kwadratowego, i w tej sytuacji mamy Id~(Us+Uh)**2=US**2+Uh**2+2*Ua*Uh, przhy czym o ten ostatni składnik chodzi w przypadku mieszania. Korzyść z zastosowania MOSFETa dwubramkowego w porównaniu ze zwykłym FETem będzie polegala na dobrej separacji obu sygnałów (pozostaje stosunkowo słabe sprzężenie przez pojemność między bramkami).