Potrzebna pomoc.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Potrzebna pomoc.

Post autor: tedikruk111 »

Proszę nie robić sobie hi hi hi, bo nie wiem jak zamieścić fotki z "moje obrazy" na szacowne forum. Jestem trochę wiekowy i czasem mam problem z obecną techniką. Jak ktoś by miał czas i poprowadził za rączkę mało kumatego, byłbym bardzo wdzięczny. Dzieciaki robią to tak szybko że nie sposób zapamiętać kolejność operacji na klawiaturze a póżniej mówią że pokazywaliśmy to tyle razy.............
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Re: Potrzebna pomoc.

Post autor: GeTe »

Jak piszesz post masz poniżej na niebieskim polu "Dodaj załącznik"
Pod spodem pole "Nazwa" - puste na razie - po prawo przycisk "Przeglądaj.."
Klikasz go, wyskakuje okienko "Wysyłanie pliku". W nim po lewo klikasz ikonkę "Moje dokumenty", następnie w środkowym polu okienka klikasz folder "Moje obrazy". Po otwarciu folderu wybierasz obrazek który chcesz wysłać i przyciskasz przycisk "Otwórz".
W pustym poprzednio polu nazwa pojawia się pełna ścieżka do pliku.
Poniżej przycisku "Przeglądaj.." masz przycisk "Dodaj plik".

I to jeżeli chodzi o dodanie pliku, jak chcesz go wyświetlić w danym miejscu postu, to pod polem w którym piszesz pojawia się dodatkowy przycisk "Wstaw w linii"
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A przed wrzuceniem poproś kogoś, żeby zmniejszył rozmiar zdjęć jeśli są duze, bo krew może zalać, jak się potem ogląda na forum ogromną rozmazaną fotkę o ciężarze 2MB, na której g... widać, poza tym utrzymanie strony i transferu też kosztuje (z kieszeni administratora)...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Jak nie wiesz jak zmniejszyć to pisz, też pomogę ;)

Tylko daj informacje co za program posiadasz poza Paint-em do obróbki zdjęć, np. MS Office (chodź to biurowy to ma Microsoft Office Picture Manager), Corel, GIMP ....
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Najprostszy jest Image Resizer - dodatek z Microsoftu, dodający do systemu opcje zmniejszania fotek za pomocą menu prawego klawisza myszy. Wspominałem o nim już parę razy. Niestety istnieje tylko wersja anglojęzyczna.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Bardzo wygodny prosty i darmowy jest IrfanView
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Tedi każdy system microsoftu posiada Paint - otwórz nim dany plik, masz tam opcję: zmień rozmiar/pochyl, ustaw odpowiednio w poziomie i w pionie tyle samo np 50% abyś widział to na ekranie.
Po zapisaniu kliknij prawym klawiszem i możesz zobaczyć w oknie właściwości jaki jest rozmiar danego pliku.
Zawsze tego używam, nie trzeba ściągać innego programu, jak masz pytania - pytaj
Chętnie pomogę...
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

I pewnie dlatego potem wrzucasz takie kobyły w załącznikach... Paint się nie nadaje do użytecznego pomniejszania zdjęć.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Czasem wrzucę z telefonu ale Ty jak zwykle to samo...
Masz Swoje racje...
Rozumiem, że nie posiadasz telefonu w którym masz internet, przeglądając strony robisz udostępnij tak?

Zapisanie pliku z telefonu którym zwyczajnie robię zdjęcia do projektu *.jpg mają około od 2-3mega .
Gdybym robił je aparatem, który posiadam tj. Canon 1ds miał by około 11-27mB.
Wtedy miałbyś powody do narzekania.
Paint się nadaje jak najbardziej. Jak każdy inny program.
Wystarczy zapisać plik z telefonu który ma 8-12mpx i spróbować bez edycji go zapisać i już zostaje skompresowany.
W irfan-view masz stopień kompresji JPG, po co zawracać głowę człowiekowi który nie koniecznie musi się na tym znać....
Tam jest jasno określone ile skompresuje - spróbuj zobaczysz....
Za moment telefon to będzie komputer - nadal używam stacji roboczej, na której mogę zrobić co chcę w lightroom .
Żaden problem... ale jak jestem w warsztacie używam komórki...
A mógłbym wież mi, mam do tego narzędzia sprzęt i odpowiednią wiedzę. Więc nie ubliżaj.
Ps.
Przykład zdjęcia poniżej 3,2mB w telefonie, oryginał po samym zapisaniu w paint ma 1,1 mB
bez zmniejszania.
Po pomniejszenie o 50% daje 448kb.
Podałem najprostszy Legalny sposób.
Wczytaj się w licencję czy ten sposób który podałeś jest legalny w firmie....
A Paint jest w systemie za darmo czemu więc nie korzystać z jego funkcji..
60% tego obrazu to następne zdjęcie ...... 172kB
P.S.
Trzeba wiedzieć jak korzystać z funkcji wbudowanych w system nim zaczniemy używać innego oprogramowania.
Wszyscy tak narzekacie ale nikt nie podał tego rozwiązania....NIKT.
Więc zanim zadasz sobie trud aby odnaleźć moje posty, i je krytykować zadaj sobie trud aby poznać każdy system Windows....
Ostatnio podczas ściągania ze stron, nawet takich jak dobre programy, można się nabawić programów zupełnie nie potrzebnych w systemie, więc nie podawaj tego typu rozwiązań nie podając linków do bezpośredniej paczki programu.
Trzeci link masz z profesjonalnego programu do obróbki zdjęć 60% kompresji JPG.
Zajmuje 1MB
Ostatnio zmieniony pn, 5 listopada 2012, 12:12 przez djivo, łącznie zmieniany 1 raz.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jaką licencję? O czym bredzisz? Jako najprostszy podałem Image Resizer, który jest bezpłatnym dodatkiem oferowanym przez Microsoft do systemu Windows będący częścią tzw. PowerToys. Do pobrania ze strony Microsoft, wiec nie ściągniesz zadnych wirusów.

viewtopic.php?f=11&t=22592&p=240248&hil ... er#p240248

ps. No i zmarnowałeś kolejne 1,5MB miejsca na serwerze. Fajna zabawa na cudzy koszt. Szkoda, że nie było cię tu, jak ze trzy lata temu forum się notorycznie wykrzaczało z powodu zbyt duzej objętości i braku miejsca na serwerze albo jak Brencik zbierał opieprz od moderatorów za wrzucanie za dużych zdjęć.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Pozwolę sobie dorzucić jeszcze jeden kamyczek do "stosu" wspominanego oprogramowania. Moim zdaniem, najwygodniejszy do szybkiej obróbki grafiki i zdjęć: Paint.NET. Posiada nakładkę "spolszczającą". Licencja free z prośbą o ewentualną dotację na rzecz twórców.
Dla zainteresowanych link do źródła (w ojczystym języku): http://www.paintnet.info.pl/pobieranie-instal.html
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Obrazki można zmniejszać też w ogóle bez żadnego programu (na sowim komputerze) - online.
Wystarczy wpisać w google np. "resize image online".
_
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Dziękuję Kolegą za wsparcie techniczne i duchowe. Muszę jeszcze popracować nad obróbką fotografii bo jedno szpejo zajmuje zbyt wiele MB na serwerze.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
ODPOWIEDZ