Przedwzmacniacz mikrofonowy Gyratec IX
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Przedwzmacniacz mikrofonowy Gyratec IX
Ostatnio zrobiłem takie coś, myślę że dość znane więc nie będę się rozpisywał na jego temat. Odpalił z pierwszego kopa, jak zwykle u mnie brak opisu panelu, ale pracuję nad tym. Jest tylko jeden szkopuł w układzie: podczas przełączania filtru górnoprzepustowego, jest stukanie w głośnikach, chciałem to wytłumić dając rezystory 10M równolegle do przełącznika(na zdjęciu schemat, mam nadzieję że do odczytania), zastanawia mnie też czy nie można dodać także filtru dolnoprzepustowego pasywnego, w ostateczności można pomyśleć o aktywnym. Jakieś pytania, jak ktoś ma to słucham i służę pomocą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Re: Przedwzmacniacz mikrofonowy Gyratec IX
Możesz napisać coś więcej o tym projekcie?
Albo podać linki?
Interesująca sprawa. Chętnie bym poznał szczegóły.
Albo podać linki?
Interesująca sprawa. Chętnie bym poznał szczegóły.
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Re: Przedwzmacniacz mikrofonowy Gyratec IX
Wszystkie potrzebne dane masz tutaj, http://www.groupdiy.com/index.php?topic ... 0#msg42650 i tutaj: http://www.gyraf.dk/schematics/schematics.html .
Ważne jest ominięcie paru ścieżek, na wejściu, gdyż swoją długością powodowały efekt anteny, co jest opisane na forum groupdiy dokładniej, lepiej jest także zastosować lepsze transformatory firmy Lundahl (mają szersze pasmo przenoszenia, tym samym dźwięk jest na innym poziomie), no i lampy też swoje dokładają. Ja zakupiłem niedawno takowe Lundahle, i jestem w fazie testowania, mam także dławik i sprawdzę, czy w zasilaczu nie wniesie nic pozytywnego od siebie. Jeszcze okablowanie masy wejść i wyjść - muszą być razem, należy o tym pamiętać, żeby później uniknąć nie potrzebnego stresu.
Pliki Gerber są dostępne na stronie Gyraf.dk i można je stamtąd pobrać, ja tak zrobiłem i zleciłem do zakładu. Także takiego gotowca, to dawno nie było.
Ważne jest ominięcie paru ścieżek, na wejściu, gdyż swoją długością powodowały efekt anteny, co jest opisane na forum groupdiy dokładniej, lepiej jest także zastosować lepsze transformatory firmy Lundahl (mają szersze pasmo przenoszenia, tym samym dźwięk jest na innym poziomie), no i lampy też swoje dokładają. Ja zakupiłem niedawno takowe Lundahle, i jestem w fazie testowania, mam także dławik i sprawdzę, czy w zasilaczu nie wniesie nic pozytywnego od siebie. Jeszcze okablowanie masy wejść i wyjść - muszą być razem, należy o tym pamiętać, żeby później uniknąć nie potrzebnego stresu.
Pliki Gerber są dostępne na stronie Gyraf.dk i można je stamtąd pobrać, ja tak zrobiłem i zleciłem do zakładu. Także takiego gotowca, to dawno nie było.
-
- moderator