O analizatorach i rowerach :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
biohack
- 500...624 posty

Re: O analizatorach i rowerach :)
Mz jest naj naj
żadne jawy miałem jawke 50 i na 3 choćbym nie wiem jak piłował muł straszny mół pojechałem nią na moto bazar do Łodzi , dziewczyna na skuterku to mnie brała jak chciała 
-
KaKa
- 1875...2499 postów

Nic tylko, pozazdrościćbiohack pisze:dziewczyna (..) to mnie brała jak chciała
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Głodnemu chleb na myśli 
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów

Ja to juz chyba za stary jestem na taka ekwilibrystyke na skuterku.....albo za leniwy 
Aleksander Niemand
-
KaKa
- 1875...2499 postów

Głodny, głodnemu wypomniThereminator pisze:Głodnemu chleb na myśli
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Mój kolejny pojazd drogowy. Jest produkcji polskiej z 1954r.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy stare tranzystory!
-
maciej_333
- 625...1249 postów

Temat dotyczy analizatorów i rowerów. Zatem mam rower i umiem na nim jeździć - tak w celach formalnych
.
Teraz bardziej o analizatorach. Chciałem wykonać odbiornik ADS-B. Miałoby to pracować na 1090MHz. Zatem wybór padł na głowicę od analogowego tunera SAT. Jednak nie bardzo wiem jaką p.cz. ma taka głowica. Nie ma w niej PLL, jest preskaler i zewnętrzna PLL na płycie tunera. Preskaler dzieli przez 128. Dyskryminator w głowicy pracuje znakomicie przy dewiacji ok. 15MHz.
Wykonałem pewne pomiary na jednym z zaprogramowanych kanałów:
częstotliwość heterodyny fh = 12,67218MHz * 128=1622,03904MHz.
Z pomiaru wobulatorem wynika, że częstotliwość środkowa to ok. 1175MHz. Jednak odczyt z mechanicznej skali wobulatora jest dość mało dokładny, a mój miernik częstotliwości pracuje jedynie do 200MHz. Zatem podałem sygnał z generatora w.cz., pracującego do 300MHz. Kolejno dostroiłem tak generator, by uzyskać minimum sygnału ARW (najlepsze dostrojenie). Częstotliwość dla jakiej to nastąpiło wyniosła 189,5866MHz. Jeżeli przyjąć szóstą harmoniczną, to mamy 189,5866MHz * 6=1137,5196MHz. Zatem widzimy, że wszystko ma jakiś sens. Badając układ wobulatorem można też dojść do wniosku, że heterodyna ma wyższą częstotliwość od sygnału wejściowego.
Jeżeli odejmiemy:
1622,03904MHz - 1137,5196MHz = 484,51944MHz
Czyli można przyjąć, że częstotliwość pośrednia to 480MHz ? Na ile wiarygodne mogą być te pomiary ?
Teraz bardziej o analizatorach. Chciałem wykonać odbiornik ADS-B. Miałoby to pracować na 1090MHz. Zatem wybór padł na głowicę od analogowego tunera SAT. Jednak nie bardzo wiem jaką p.cz. ma taka głowica. Nie ma w niej PLL, jest preskaler i zewnętrzna PLL na płycie tunera. Preskaler dzieli przez 128. Dyskryminator w głowicy pracuje znakomicie przy dewiacji ok. 15MHz.
Wykonałem pewne pomiary na jednym z zaprogramowanych kanałów:
częstotliwość heterodyny fh = 12,67218MHz * 128=1622,03904MHz.
Z pomiaru wobulatorem wynika, że częstotliwość środkowa to ok. 1175MHz. Jednak odczyt z mechanicznej skali wobulatora jest dość mało dokładny, a mój miernik częstotliwości pracuje jedynie do 200MHz. Zatem podałem sygnał z generatora w.cz., pracującego do 300MHz. Kolejno dostroiłem tak generator, by uzyskać minimum sygnału ARW (najlepsze dostrojenie). Częstotliwość dla jakiej to nastąpiło wyniosła 189,5866MHz. Jeżeli przyjąć szóstą harmoniczną, to mamy 189,5866MHz * 6=1137,5196MHz. Zatem widzimy, że wszystko ma jakiś sens. Badając układ wobulatorem można też dojść do wniosku, że heterodyna ma wyższą częstotliwość od sygnału wejściowego.
Jeżeli odejmiemy:
1622,03904MHz - 1137,5196MHz = 484,51944MHz
Czyli można przyjąć, że częstotliwość pośrednia to 480MHz ? Na ile wiarygodne mogą być te pomiary ?
-
argus
- 25...49 postów

Pomiary w zasadzie OK. Co do szczegółowych rozwiązań spójrz tu:
http://www.lll.lu/~edward/edward/adsb/V ... eiver.html
Powinno Cię zainspirować.
pzdr.
http://www.lll.lu/~edward/edward/adsb/V ... eiver.html
Powinno Cię zainspirować.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice
)
-
maciej_333
- 625...1249 postów

To już widziałem. Obecnie odpuściłem na razie sobie ADS-B i zaczynam rozbudowywać swój analizator widma na głowicy TV. Dodam do niego głowicę SAT i będę miał przyrząd do ok. 2GHz. Okazuje się, że w takiej głowicy mamy dwie przemiany. P.cz. w konwerterze przy antenie to ok. 1GHz. Pierwsze p.cz. w głowicy to ok. 480MHz. Potem jednak jest układ CXA1165M, który pracuje w pętli VFO i zarazem wraz z kilkoma tranzystorami stanowi dyskryminator. Pin 1 tej kostki to wyjście p.cz. Jest to niewykorzystany pin. Zainspirowany pewną francuską stroną na temat ADS-B postanowiłem rozłączyć VFO i spolaryzować diody napięciem stałym (ewentualnie za pomocą dzielnika na potencjometrze). Potem do wyjścia p.cz. układu CXA1165 dołączę filtr SAW od telewizora. Wystarczy już tylko dostroić heterodynę od CXA1165. Dzięki temu mamy piękne p.cz. 38.9MHz i dość łatwo możemy to dołączyć do istniejącego już układu. Do strojenia przydatny może się okazać mój analizator widma, pracujący jako woltomierz selektywny. Wejścia głowic myślałem by połączyć za pomocą jakiejś zwrotnicy antenowej.
Pozostaje kłopot rozłączenia ARW w tej głowicy SAT. To nie będzie takie proste, bo jeszcze nie ustaliłem skąd ARW jest brane. Nawet dokładnie nie wiem jak to szybko znaleźć
.
Pozostaje kłopot rozłączenia ARW w tej głowicy SAT. To nie będzie takie proste, bo jeszcze nie ustaliłem skąd ARW jest brane. Nawet dokładnie nie wiem jak to szybko znaleźć
-
OTLamp
Było tutaj trochę o oscyloskopach, znalazłem przypadkiem taki link: http://www.myvintagetv.com/vintage_test_equipment.htm
Jest tam chyba najbardziej "odjechany" oscyloskop: Bendix model 160. A zaraz niżej, najbardziej "odjechana" i zarazem najbardziej cycata lampa oscyloskopowa, posiadająca aż 5 dział elektronowych!
Jest tam chyba najbardziej "odjechany" oscyloskop: Bendix model 160. A zaraz niżej, najbardziej "odjechana" i zarazem najbardziej cycata lampa oscyloskopowa, posiadająca aż 5 dział elektronowych!
-
staszeks
- 2500...3124 posty

Chłopaki
A może tak poanalizowac jakość piwa?
(i w ten sposób post jest o analizowaniu i rowerach)
A może tak poanalizowac jakość piwa?
(i w ten sposób post jest o analizowaniu i rowerach)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
k0niu86
- 5...9 postów

Witam,
bardzo proszę o udostępnienie czegokolwiek o Mierniku indukcyjności INCO MLR-2. Jeżeli jest możliwość bardzo proszę o podesłanie na maila k0niu86 (małpka) gmail.com
bardzo proszę o udostępnienie czegokolwiek o Mierniku indukcyjności INCO MLR-2. Jeżeli jest możliwość bardzo proszę o podesłanie na maila k0niu86 (małpka) gmail.com
-
MarekSCO
- 2500...3124 posty

Normalnie aż mnie zatkało, jak zobaczyłem, że ten wątek wyświetla się ciągle na pierwszej stronie 
Daaaaaaaawno nic nie pisałem na tym forum... W dodatku popełniłem, jak widzę teraz, jedno karygodne niedopatrzenie...
Zbagatelizowałem drugą część tematu wątku - mianowicie rowery...
No to się poprawię odrobinkę...
Fotki w kolejności wyświetlania:
1. Analizatory widma użytkowane obecnie w warsztacie ( w tym 2 szt samodzielnych )
Zdjęcie chyba z przed 2 lat więc nie będę się rozpisywał
Wstawiam, żeby i o analizatorach też coś było
Teraz do sedna:
2. Rower, którym najczęściej poruszam się po mojej wiosce i okolicznych lasach...
Powstał ze złomu ( elementy do budowy roweru podarował mi kolega, który prowadzi skup złomu zdaje się )
Osobliwością jest wysoki mostek kierownicy, co niejako zabezpiecza wygodna wyprostowaną pozycję
podczas jazdy.
3. Rower inspirowany "puzonem" autorstwa Marka Utkina. Niesamowicie wygodny w upalne letnie dni.
Nie chce się z niego zsiadać po prostu
4. Rewelacyjny ( przynajmniej w naszej opinii ) tandemik poskładany podobnie jak i poprzednicy na bazie tego
co dostałem w darze ze złomowiska.
5. Przewożąc takie cacko na dachu starego auta, po niewielkiej modyfikacji bagażnika,
można naprawdę miło podróżować i zwiedzać świat
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji o rowerach
MarekSCO
Daaaaaaaawno nic nie pisałem na tym forum... W dodatku popełniłem, jak widzę teraz, jedno karygodne niedopatrzenie...
Zbagatelizowałem drugą część tematu wątku - mianowicie rowery...
No to się poprawię odrobinkę...
Fotki w kolejności wyświetlania:
1. Analizatory widma użytkowane obecnie w warsztacie ( w tym 2 szt samodzielnych )
Zdjęcie chyba z przed 2 lat więc nie będę się rozpisywał
Wstawiam, żeby i o analizatorach też coś było
Teraz do sedna:
2. Rower, którym najczęściej poruszam się po mojej wiosce i okolicznych lasach...
Powstał ze złomu ( elementy do budowy roweru podarował mi kolega, który prowadzi skup złomu zdaje się )
Osobliwością jest wysoki mostek kierownicy, co niejako zabezpiecza wygodna wyprostowaną pozycję
podczas jazdy.
3. Rower inspirowany "puzonem" autorstwa Marka Utkina. Niesamowicie wygodny w upalne letnie dni.
Nie chce się z niego zsiadać po prostu
4. Rewelacyjny ( przynajmniej w naszej opinii ) tandemik poskładany podobnie jak i poprzednicy na bazie tego
co dostałem w darze ze złomowiska.
5. Przewożąc takie cacko na dachu starego auta, po niewielkiej modyfikacji bagażnika,
można naprawdę miło podróżować i zwiedzać świat
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji o rowerach
MarekSCO
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Dlaczego rowery mają zwykłe przerzutki? Piasty wielobiegowe są prostsze w obsłudze i bardziej niezawodne.
Czy koła rowerów mają obręcze stalowe, czy aluminiowe? Aluminiowe koła dość łatwo można skrzywić.
Dlaczego rowery mają zwykłe przerzutki? Piasty wielobiegowe są prostsze w obsłudze i bardziej niezawodne.
Czy koła rowerów mają obręcze stalowe, czy aluminiowe? Aluminiowe koła dość łatwo można skrzywić.
Ratujmy stare tranzystory!