Witam
Mam takie pytanko, jak bardzo zmieniaja sie parametry lamp tego typu w czasie eksploatacji ? Chodzi mi o sens kupowania uzywanych lamp. Wiadomo, te lampy z zasady najczesciej pracuja w "lzejszych" warunkach niz lampy "mocy".
Co sadzicie na ten temat ?
Pozdrawiam
zywotnosc ECC itp.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
One długo działają, jak nie ma przydymionego szkła przy cokole i naprzeciw otworów w anodach, ani oczywiście zabielonego getteru, to kupuj. W innym przypadku wolałbym się tych lamp wystrzegać
. Polecam "znienawidzone przez audiofilów" (cholera wie dlaczego
) lampy RFT- tanie jak barszcz jeśli kupujesz np. u menelików na rynku.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ok, dzieki :)
Co do RTF i ich "znienawidzenia"... nie wiem jak w przypadku malych wzmocnien sie zachowuja, ale w przypadku ukladow Hi-gain potrafia tak niesamowicie mikrofonowac, ze to przechodzi po prostu wszelkie granice. Mozna spokojnie "glaskac" lampe palcem i dokladnie to slyszec, dodatkowo wystepuja jakies mechaniczne sprzezenia, nie wiem co tam moze "latac" ze zaczyna sie tak sprzegac, no ale... cos jednak za przeproszeniem "jedzie" jak cholera ;)
Co do RTF i ich "znienawidzenia"... nie wiem jak w przypadku malych wzmocnien sie zachowuja, ale w przypadku ukladow Hi-gain potrafia tak niesamowicie mikrofonowac, ze to przechodzi po prostu wszelkie granice. Mozna spokojnie "glaskac" lampe palcem i dokladnie to slyszec, dodatkowo wystepuja jakies mechaniczne sprzezenia, nie wiem co tam moze "latac" ze zaczyna sie tak sprzegac, no ale... cos jednak za przeproszeniem "jedzie" jak cholera ;)
ECC81 posiada wzmocnienie rzedu 60, a w przypadku ECC83 (wzmocnienie do 100) i w szeregowo polaczonych paru stopniach wzmacniajacych (uklady "Hi-Gain" np w gitarowych przedwzmacniaczach) pierwsza lampa (czesem nawet i kolejna) zaczyna mikrofonowac tak jak napisalem wyzej.
Nic nie pomaga, tylko wymiana lampy na jaka kolwiek inna.
Nic nie pomaga, tylko wymiana lampy na jaka kolwiek inna.