Naprawa Pionierka

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Naprawa Pionierka

Post autor: Harqu »

Niestety panowie, ja nie dam rady (gówniarz z małym doświadczeniem :D) Szukam osoby (najlepiej z Krakowa) która podjęłaby się uruchomienia mojego Pionierka (rocznik 1954) bardzo mi na tym zależy, radyjko posiada dla mnie wartość sentymentalną gdyż było zakupione przez moją babcię... Zapłacę, elektronika nie jest pokopana, cewki w miarę całe, a nie chcę go zepsuć...

Pozdrawiam

Mateusz.
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Naprawa Pionierka

Post autor: zagore1 »

Harqu pisze:Niestety panowie, ja nie dam rady (gówniarz z małym doświadczeniem :D) Szukam osoby (najlepiej z Krakowa) która podjęłaby się uruchomienia mojego Pionierka (rocznik 1954) bardzo mi na tym zależy, radyjko posiada dla mnie wartość sentymentalną gdyż było zakupione przez moją babcię... Zapłacę, elektronika nie jest pokopana, cewki w miarę całe, a nie chcę go zepsuć...

Pozdrawiam

Mateusz.
Napisz do kolegi "merk1". Kolega specjalizuje się w Pionierkach i jest z Krakowa.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Harqu
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Harqu »

Wielkie dzięki za pomoc szanownemu koledze! :)
Kupię radioodbiornik ZRK Tango
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Koledzy, mam bardzo dla mnie istotne pytanie. Gdybyście mieli zostawić sobie tylko jednego Pionierka z zamysłem do użytku na co dzień: 80% Jedynka 20% jakaś egzotyka na falach krótkich, i mieli do wyboru:

a) jeden z pierwszych modeli , ten z kwadratowymi filtrami i cewkami od Agi pod chassis
b) jakiś model średni, z dwoma kubkami filtra p.cz.
b) któryś z ostatnich modeli , np. ten z tylko jednym kubkiem filtra p.cz, lub może Promyka?

Moje pytanie do Was: czy jest między nimi jakaś wyczuwalna różnica? O to mi chodzi, czy w miarę upływu lat Pionier był "zubożany" (jak to u komunistów) z coraz węższym zakresem KF, jednobarwną skalą bez opisów, jedną żaróweczką skali, czy też może te zmiany mu służyły bo konstruktorzy doszli że ten pierwszy model jest nieco "przekombinowany" i go być może nawet ulepszali ... ?

Ja miałem i naprawiłem kilka pionierów, ale nie mam wyrobionego zdania a muszę podjąć decyzję.

Proszę o Waszą opinię.

Pozdr!
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Osobiście to bym wziął Pionierka w bakelicie, U2 z kolorową skalą, dwa kubki, rocznik '50 - '52.

a) jeden z pierwszych modeli , ten z kwadratowymi filtrami i cewkami od Agi pod chassis
Ten wydaje mi się takim "prototypem", konstrukcją rozwojową, wstępną, ale powoli dopracowywaną - doświadczalną

b) jakiś model średni, z dwoma kubkami filtra p.cz.
Najstaranniej wykonany, i już dopracowany.

b) któryś z ostatnich modeli , np. ten z tylko jednym kubkiem filtra p.cz, lub może Promyka?
Coraz większe oszczędności, poczynając od skali poprzez ograniczenie fal krótkich do "jedynych słusznych" stacji kończąc na braku ekranowania tego filtra p.cz. i (coraz) mniej starannym wykonaniu.

Ale jeżeli nie musi być konieczne Pionier to bym wziął Mazura, który ma lepszy dźwięk i większą czułość (przynajmniej u mnie). Wykonany dość starannie, bez względu na rocznik, poza tym można do niego podłączyć gramofon i np. komputer i posłuchać Trójki.
mazur.jpg
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Osobiście wybrałbym wersję pierwszą z kwadratowymi filtrami - po prostu unikat. W czasach kiedy jeszcze sporo Pionierków trafiało do naprawy, nie zastanawiałem się które lepiej "chodzą" ale raczej wskazałbym na te pierwsze. Duże rozbieżności były nawet w tym samym modelu odbiornika dlatego ciężko jest mi porównać poszczególne wersje. Zastanawiam się jeszcze nad faktycznym powodem okrojenia zakresu krótkich. Przyjęło się że zrobiono to z "wiadomych" powodów ale przecież również na zakresie średnich nadawały "wrogie" radiostacje a przecież średnich nie okrojono.
tetroda pisze:Ale jeżeli nie musi być konieczne Pionier to bym wziął Mazura,
Ze wszystkich Pionierów też wolałbym Mazura.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Tylko w Mazurze nie ma tego "magicznego" efektu występującego w Pionierach, zwłaszcza tych bez urdoksa w obwodzie żarzenia a dotyczącego podświetlenia skali. Ale to czysty sentyment.. Jeśli tylko radio miało by być użytkowane to wybrał bym opcję "a" ewentualnie "b" ale w tej wersji z lepiej wykonanymi filtrami p.cz. (bez trójkątnych przetyczek na wierzchu obu filtrów)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Dziękuję za mądre porady.

Też myślałem o Mazurze, bo miałem kiedyś Mazura-Lux i grał bardzo ładnie...

Jak sprawa się wyklaruje - dam znać :)
Robert SP5RF