To mój pierwszy post, ale mam nadzieję, że uda mi się uzyskac odpowiedź na moje pytanie. Jestem początkujący jeśli chodzi o elektronikę i lampy, ale zacząłem własną edukację w tym kierunku. Jako jeden z pierwszych większych projektów postanowiłem zbudowac zegar Nixie. Posiadam 4 lampy LC-531 wymontowane z multimetru Unitry. Działają ok jeśli podłączam je do źródła HV (stosuję przetwornicę 9V -> 150-220V schemat). Do zasilanai używam 180-190V oraz rezystor 10k od strony anody (mam nadzieję, że taki jest ok (działało równiez z 47k).
Kilka dni temu w końcu udało mi się zdobyć SN74141 i próbowałem go przetestować. Więc podłączyłączyłem wszystko używając ATtiny2313 w ten sposób:

i zaprogramowałem mikroklocka tym kodem:
Kod: Zaznacz cały
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
int main()
{
DDRB = 0x0F;
while(1)
{
PORTB = 0x00;
for(int i=0;i<10;i++)
{
_delay_ms(2000);
PORTB+=1;
}
}
return 0;
}
Dwa razy sprawdziłem wszystkie połaczenia i w rezultacie zamiast działac jak się spodziewałem, zaświeciły się wszystkie cyfry na jednej lampie.
Wydaje mi się, że 74141 jest w porządku, bo spróbowałem do wyjść podłączyć diody LED (+ do 5V i - do wyjść układu) i działało prawidłowo (zapalały się jedna po drugiej we właściwej kolejności.
Jakiekolwiek sugestie co robię nie tak? Brakuje mi czegoś w schemacie, podłaczyłem coś źle, a może to wina kodu?
Pozdrawiam,
MP