Nieznane Radio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Nieznane Radio
Witam kolegów ,otrzymałem radio lampowe ,prawdopodobnie przedwojenne francuskie.Prośba o identyfikację oraz jakieś materiały dotyczące tego radia.Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Nieznane Radio
Podaj obsadę lamp,foto chassis też by się przydało.To na foto nr 002 to typ dachowiecPZL P-11c pisze:Witam kolegów ,otrzymałem radio lampowe ,prawdopodobnie przedwojenne francuskie.Prośba o identyfikację oraz jakieś materiały dotyczące tego radia.Pozdrawiam Darek.

znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
Przy okazji - ta Aga w tle na trzeciej fotce, jaki to model?
-
- 375...499 postów
Witam,udało mi się odczytać z tylnej ścianki nazwę radia SUPERODYNE 67,niestety nie znalazłem wiadomości na jego temat a tym bardziej schematu.Obsada lamp to:6P3S-lampa rosyjska ,prawdopodobnie kiedyś wstawiona jako zamiennik,EK2,EF6,EB4 nie jestem pewien napisu,6K7C,TEZ4 nie jestem pewien napisu oraz oko magiczne z typu EM4 lub podobne .Nie wymontowałem jeszcze ,muszę się do niej dostać a nie wiem jeszcze jak.romanradio pisze:Podaj obsadę lamp,foto chassis też by się przydało.To na foto nr 002 to typ dachowiecPZL P-11c pisze:Witam kolegów ,otrzymałem radio lampowe ,prawdopodobnie przedwojenne francuskie.Prośba o identyfikację oraz jakieś materiały dotyczące tego radia.Pozdrawiam Darek.Pozdrawiam.
-
- 375...499 postów
Witam ,Aga na drugim planie umila mi czas grając gdy coś robię,jest to prawdopodobnie model RSZ-47(AGA-1743),nie posiadam do niej ścianki tylnej ale przy naprawie posiłkowałem się schematem od tego modelu.Obsada lamp to7S7,7H7,7B6,7C5oraz prostownicza 5Y3GT której brakowało ,zamiast była wmontowana AZ1.Więcej zdjęć jest w wątku kolegi zagore1 "Aga reanimacja.Pozdrawiam Darek.tradytor pisze:Przy okazji - ta Aga w tle na trzeciej fotce, jaki to model?
-
- 375...499 postów
Witam kolegów ,niestety nie udało mi się znaleźć materiałów dotyczących radyjka .W obsadzie lamp są zastosowane dwie lampy radzieckie 6K7C oraz 6P3S,widać że były przerabiane na cokół bocznostykowy zastosowany w odbiorniku.Jakie lampy mogły być zastosowane przez producenta?Czy taka przeróbka spowodowała zmiany układowe w odbiorniku ? . Pozdrawiam Darek.
-
- 375...499 postów
.W obsadzie lamp są zastosowane dwie lampy radzieckie 6K7C oraz 6P3S,widać że były przerabiane na cokół bocznostykowy zastosowany w odbiorniku.Jakie lampy mogły być zastosowane przez producenta?Czy taka przeróbka spowodowała zmiany układowe w odbiorniku ? .
Witam ,czy nikt z kolegów nie miał zastosowanych takich lamp ?,drugim problemem który odkryłem dzisiaj przy sprawdzaniu podstawki jest wyciek od spodu elektrolitu z kondensatora 8 mikro,czy przy takim stanie kondensatora można włączyć na próbę odbiornik ?,czy tylko wymiana go uratuje?.Pozdrawiam Darek.
Witam ,czy nikt z kolegów nie miał zastosowanych takich lamp ?,drugim problemem który odkryłem dzisiaj przy sprawdzaniu podstawki jest wyciek od spodu elektrolitu z kondensatora 8 mikro,czy przy takim stanie kondensatora można włączyć na próbę odbiornik ?,czy tylko wymiana go uratuje?.Pozdrawiam Darek.
-
- 375...499 postów
Witam,załączyłem radio wpinając w szereg z zasilaniem żarówkę 60W,żarówka na początku tylko się żarzyła ,po rozgrzaniu lamp zaświeciła jaśniejszym światłem,jak pisałem wcześniej zauważyłem wyciek elektrolitu z drugiego kondensatora filtru zasilacza,w miejsce tego kondensatora podstawiłem inny o pojemności około 8 mikro.Radio po rozgrzaniu tylko buczy,odkryłem że pierwszy kondensator filtra musiał być kiedyś wymieniony ,w jego miejsce wstawiono stały kondensator ,prawdopodobnie rozruchowy.Pomiar tego kondensatora pokazał około 1,5 mikro.Jakie kondensatory mogę zastosować do lampy prostowniczej TEZ4 ? ,podejrzewam ,że wcześniej była to EZ4,w filtrze jest zastosowana cewka wzbudna głośnika.Po zrysowaniu schematu montażowego z natury przyjrzałem się reszcie elementów ,rezystory i cewki wydają się sprawne natomiast kondensatory po pomiarze kilku pokazały dużą różnicę z oznaczeniem.I tutaj mam pytanie ,ponieważ pierwszy raz spotykam się z takim oznaczeniem ,jak odczytywać na przykład 100cm na kondensatorze albo 2MF,czy paski po bokach tulei w kolorze czarnym i czerwonym oznaczają polaryzację oraz to ,że kondensator to elektrolit?.Jak postępować z takimi kondensatorami ,czy wymieniać na współczesne ,czy próbować wstawiać do środka?,wcześniej wstawiałem do środka ale radio nie pochodziło z okresu przedwojennego.Czy dobrze myślę ,że lampa 6P3S mogła wcześniej być wstawiona za EL3 a 6K7C to EF5?.Pozdrawiam Darek.
-
- 625...1249 postów
Witam !
Radia francuskie z tego okresu przeważnie były obsadzone amerykańskimi lampami.
Jesli tak to prostownicza powinna być typu "80" lub po podmianie rosyjska 5c4s.
Proponuję na początek sprawdzić jakie napięcia daje trafo - czy jest inne napięcie żarzenia dla lampy prostowniczej a inne dla pozostałych lamp. Jeśli napięcie żarzenia dla lampy prostowniczej jest niższe od napięcia żarzenia dla pozostałych lamp to może to wskazywać ,że pierwotnie jako lampa prostownicza była zastosowana lampa 80.
O schematy do radii francuskich jest dosyć ciężko, być może trzeba będzie samemu narysować i wtedy można próbować dopasowywać jakie lampy gdzie pracują.
Pozdrawiam ed_net
Radia francuskie z tego okresu przeważnie były obsadzone amerykańskimi lampami.
Jesli tak to prostownicza powinna być typu "80" lub po podmianie rosyjska 5c4s.
Proponuję na początek sprawdzić jakie napięcia daje trafo - czy jest inne napięcie żarzenia dla lampy prostowniczej a inne dla pozostałych lamp. Jeśli napięcie żarzenia dla lampy prostowniczej jest niższe od napięcia żarzenia dla pozostałych lamp to może to wskazywać ,że pierwotnie jako lampa prostownicza była zastosowana lampa 80.
O schematy do radii francuskich jest dosyć ciężko, być może trzeba będzie samemu narysować i wtedy można próbować dopasowywać jakie lampy gdzie pracują.
Pozdrawiam ed_net
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Zgadzam się w całej rozciągłości z kolegą "ed-net"-em,że jest to radio ze strefy
frankofonicznej, francusikei lub belgijskie,raczej chyba nie retyckie ze Szwajcarii.
Na typowych dla Francuzów lampach czerwonych.
W końcówce była najprawdopodobniej EL3, słabsza od 6P3S, przed 6K7 mogła też być EF9.
Polecam francuski jakby katalog "Wielka Księga Radia"(po francusku: le Grand Livre de la T.S.F.)
To jest klasyk i kompendium dla radii francuskich.
W razie potrzeby język znam i mogę Koledze pomóc.
Po wbiciu do Googli powyższego francuskiego tytułu proponuję obejrzeć podane marki ew.galerię
pod kątem Swego radia.Bym je typował na początek drugiej wojny najwcześniej.
O ile pamiętam, bocznostyki weszły ok.1934r.
Pozdrawiam.
Jacek.
Zgadzam się w całej rozciągłości z kolegą "ed-net"-em,że jest to radio ze strefy
frankofonicznej, francusikei lub belgijskie,raczej chyba nie retyckie ze Szwajcarii.
Na typowych dla Francuzów lampach czerwonych.
W końcówce była najprawdopodobniej EL3, słabsza od 6P3S, przed 6K7 mogła też być EF9.
Polecam francuski jakby katalog "Wielka Księga Radia"(po francusku: le Grand Livre de la T.S.F.)
To jest klasyk i kompendium dla radii francuskich.
W razie potrzeby język znam i mogę Koledze pomóc.
Po wbiciu do Googli powyższego francuskiego tytułu proponuję obejrzeć podane marki ew.galerię
pod kątem Swego radia.Bym je typował na początek drugiej wojny najwcześniej.
O ile pamiętam, bocznostyki weszły ok.1934r.
Pozdrawiam.
Jacek.
-
- 1250...1874 posty
Witam
już tam szukałem,typuję na belgijskie.
już tam szukałem,typuję na belgijskie.
-
- 375...499 postów
Witam kolegów,dziękuję za zajęcie się moim problemem związanym z pochodzeniem odbiornika,ja obecnie niewiele robię przy nim ,brakuje obecnie czasu.Udało mi się odnowić skrzynkę korzystając z pogody jaka panowała jeszcze niedawno na dworze.Ja z swojej stron wiem od właściciela że radio zostało zakupione w 1938 roku w Francji ,niestety nie wiem jakie przeszło naprawy do tego czasu,wnioskując z lamp jakie udało mi się odczytać zostały wymienione trzy lampy6P3S,6K7C oraz prostownicza TEZ4,magiczne oczko wymontowałem i jest to EM1.Na pewno były stosowane lampy serii" czerwonej ",ponieważ wszystkie cokoły są bocznostykowe i raczej nie były wymieniane,lampy zastępcze są włożone w podstawki od starych lamp bocznostykowych.Z wymienionych części na pewno jest pierwszy kondensator filtra ,został założony rozruchowy i tu moje pytanie czy pojemność jaką zamierzam zamontować 10 mikro dla pierwszego i drugiego będzie odpowiednia dla zastosowanej obecnie lampy TEZ4 ?,drugim pytaniem są objęte oznaczenia kondensatorów ,czy oznaczenie " cm" znaczy piko oraz " MF" to mikro farady ?.Wcześniej nie spotkałem się z takimi oznaczeniami a większość kondensatorów nie będzie miała swojej pojemności.Pozdrawiam Darek.
-
- 1250...1874 posty
1 pF=0,9 cm,drugie oznaczenie tożsame z mikrofaradami.W/g mnie założenie typowego elka 16uF/350,a lepiej 450V załatwia sprawę,jestem coraz bardziej ciekaw skąd pochodzi to radio.
-
- 625...1249 postów