Słuchawkowy wzmacniacz lampowy - wybór
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Słuchawkowy wzmacniacz lampowy - wybór
Przymiarki do drugiej konstrukcji lampowej DIY w moim wykonaniu (pierwszy przedwzmacniacz na ukończeniu - została obudowa do skończenia).
W związku z powyższym chciałbym zasięgnąć rady, który ze wzmacniaczy słuchawkowych wybrać:
- AVT2744
- AVT2798
Jakie róznice odsłuchowe, w łatwości montażu (laik jestem) lub jakiekolwiek inne są pomiędzy nimi?
Co poradzicie?
Może jakiś inny równie prosty/łatwy w budowie?
W związku z powyższym chciałbym zasięgnąć rady, który ze wzmacniaczy słuchawkowych wybrać:
- AVT2744
- AVT2798
Jakie róznice odsłuchowe, w łatwości montażu (laik jestem) lub jakiekolwiek inne są pomiędzy nimi?
Co poradzicie?
Może jakiś inny równie prosty/łatwy w budowie?
-
- 2500...3124 posty
Re: Słuchawkowy wzmacniacz lampowy - wybór
Zależy do jakich słuchawek... Jeżeli do typowych 32Om to raczej drugi, aczkolwiek oba nie są najlepsze. Pierwszy z nich to OTL z wtórnikiem na wyjściu, jest on w stanie "uciągnąć" niskoomowe słuchawki, ale jego parametry pozostawią wiele do życzenia. Układ ten jest popularny, ale z technicznego punktu widzenia to pomyłka (chyba że masz słuchawki 300Om lub więcej). Trzeba jednak przyznać, że takie wzmacniacze mają spore grono zadowolonych użytkowników. W drugim układzie koncepcja jest słuszna, ale kilka drobiazgów może zepsuć efekt. Zasilanie niskim napięciem anodowym to zwykle większe zniekształcenia. W słuchawkowcu z dobrym skutkiem można użyć tanich transformatorów głośnikowych, ale w tym konkretnym układzie może być wtedy problem z przenoszeniem niskich tonów. W układzie nie ma też globalnego ujemnego sprzężenia zwrotnego co nie poprawia sytuacji. Ja bym taki układ zasilił wyższym napięciem, użył 6N6P na wyjściu i zastosował globalne USZ
Z prostych i tanich słuchawkowców polecam http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... ipa2V.html --- ten schemat opisany jako "Pentoda EL83 w układzie triody."

-
- 125...249 postów
Raczej typowe: Sennheiser HD 203.
Impedancja 32 Ohm
Przetworniki dynamiczne, zamknięte
Pasmo przenoszenia 18 - 18000 Hz
Dynamika SPL 115 dB
Zniekształcenia harmoniczne THD < 0,5%
Impedancja 32 Ohm
Przetworniki dynamiczne, zamknięte
Pasmo przenoszenia 18 - 18000 Hz
Dynamika SPL 115 dB
Zniekształcenia harmoniczne THD < 0,5%
-
- 2500...3124 posty
Faktycznie typowe, chociaż mają niezłą nawet jak na słuchawki sprawność --- kilka (dosłownie) mW wystarczy, żeby móc nawet głośno słuchać muzyki.
-
- 125...249 postów
Znalazłem tylko to: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... ipa2V.htmlEinherjer pisze:[...] Z prostych i tanich słuchawkowców polecam http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... ipa2V.html --- ten schemat opisany jako "Pentoda EL83 w układzie triody."
Faktycznie jest tam "Pentoda EL83 w układzie triody.", tylko schemat malo czytelny i obawiam się czy podołam...
-
- 2500...3124 posty
Układ jest bardzo prosty, praktycznie prościej się nie da. Można go spokojnie poskładać metodą montażu przestrzennego. Schemat też jest wystarczająco czytelny. Jeśli chcesz zmontować coś w miarę taniego, dobrze grającego i przy okazji coś się nauczyć to polecam. Pomogę. Jeśli chcesz tylko polutować kita to polutuj, ale nie oczekuj, że dostaniesz coś innego niż... kit właśnie.
-
- 125...249 postów
Dzięki.Einherjer pisze:Układ jest bardzo prosty, praktycznie prościej się nie da. Można go spokojnie poskładać metodą montażu przestrzennego. Schemat też jest wystarczająco czytelny. Jeśli chcesz zmontować coś w miarę taniego, dobrze grającego i przy okazji coś się nauczyć to polecam. Pomogę. Jeśli chcesz tylko polutować kita to polutuj, ale nie oczekuj, że dostaniesz coś innego niż... kit właśnie.
W razie czego pisać tu czy priv?
-
- 2500...3124 posty
Pisz tu. Nigdy nie wiadomo czy to co tu napiszemy komuś jeszcze się nie przyda. Ale ostrzegam! Nie mam zamiaru robić tu wykładu z podstaw elektroniki ani tłumaczyć rzeczy, które można wygooglać w minutę.
-
- 125...249 postów
Jednak poziom mojej wiedzy (chyba) uniemożliwia mi zabranie się za budowę nawet tak prostego (wg Einherjera) wzmacniacza.
Nie dość, że schemat jest w bardzo małej rozdzielczości (jak dla mnie nie wszystko da się odczytać) to nie widzę (nie ma) tak prozaicznych rzeczy jak wejście sygnału, potencjometr, wartości niektórych rezystorów...
Nie dość, że schemat jest w bardzo małej rozdzielczości (jak dla mnie nie wszystko da się odczytać) to nie widzę (nie ma) tak prozaicznych rzeczy jak wejście sygnału, potencjometr, wartości niektórych rezystorów...
-
- 2500...3124 posty
Potencjometru nie widzisz, bo go na tym schemacie nie ma
Oczywiście zrobisz jak uważasz --- chociaż na stronie Jasia jest wszystko co potrzeba, żeby taki wzmacniacz zbudować. Trzeba tylko włożyć w to nieco pracy i pomyślunku.

-
- 125...249 postów
Chętnie bym spróbował żeby się czegoś nauczyć, ale (bądźmy szczerzy) umiejscowienie potka to już dla mnie "schody" (tak samo jak brak wejścia sygnału)...
Na już moje wątpliwości na czerwono

Na już moje wątpliwości na czerwono

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Od lewej:
100nF/250V
680k
2,2k
220nF/250V
100R
160R
2200uF/25V
Rf dobierasz
100nF/250V
680k
2,2k
220nF/250V
100R
160R
2200uF/25V
Rf dobierasz
-
- 125...249 postów
Dzięki, pojawiło sie światełko w tunelu.dolphin123 pisze:Od lewej:
100nF/250V
680k
2,2k
220nF/250V
100R
160R
2200uF/25V
Rf dobierasz
Prosiłbym jeszcze o wyjaśnienie kilku rzeczy:
- czy to jest schemat dla jednego kanału?
- jaki tranformator zastosować? TG 2.5-1-666?
- gdzie wpiąć potencjometr? logarytmiczny, liniowy, jaka wartość?
- gdzie jest wejście sygnału?
Dzięki jeszcze raz za naukę

-
- 6250...9374 posty
Żadnego światełka w tunelu nie widzę, a jedynie lenia łażącego po torach... Gdybyś zadał sobie trud bardziej niż tylko pobieżnego obejrzenia jakiegokolwiek lampowego schematu, nie zadawałbyś tak idiotycznych pytań jak to o wejście.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Hmmm... leniem to raczejnie jestem, a pytania wynikają z chęci nauki i braku wiedzy.
Ale skoro tak to dziękuję.
P.S. Nie wiem dlaczego te pytania są idiotyczne.
Poniżej schemat przedwzmacniacza lampowego z zaznaczonym wejściem...
Ale skoro tak to dziękuję.
P.S. Nie wiem dlaczego te pytania są idiotyczne.
Poniżej schemat przedwzmacniacza lampowego z zaznaczonym wejściem...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.