Przetwornica AC/DC napięcie wyjściowe 800V i 0,5A

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Davido
15...19 postów
15...19 postów

Przetwornica AC/DC napięcie wyjściowe 800V i 0,5A

Post autor: Davido »

Witam czy ktoś ma schemat przetwornicy AC/DC napięcia o napięciu wyjściowym 800V (albo i większe napięcie i prądzie 0,5A??Dziękuje za pomoc
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Davido
15...19 postów
15...19 postów

Już przeglądałem ten wątek jednak nie znalazłem tego co chciałem.Albo za niskie napięcie wyjściowe albo za niskie natężenie.ten układ był by w sam raz ale niestety za niskie natężenie.Macie jakieś inne pomysły?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ostatnimi czasy wykonałem zasilacz do wzmacniacza lampowego z wyciągniętego ze śmietnika zasilacza komputerowego AT. Daje następujące napięcia:
6,3 V /10 A ( w zależności od obciążenia napięcia anodowego)
6,3 V/ 1 A
15,5 V/ 2A
350 V/0,2 A
Do wytworzenia napięcia 350V użyłem transformatora przetwornicy ze starego monitora kolorowego 15"(nawiasem mówiąc, jest tam tyle uzwojeń, że można otrzymywać napięcia anodowe od 150V do ok. 400V.
Jedna wada tego sprzętu - żeby wystartował musi mieć obciążenie na wyjściu 6,3 V ( np. podłączone żarzenie lampy).
Davido
15...19 postów
15...19 postów

NIestety nie tego szukam.za małe napiecie i natęzenie.Ma ktoś jeszcze inny pomysł do wytworzenia 700-800DC??
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Klasyczna aplikacja kostki SG3525A, lub TL494. Jedyne co, to odpowiednio mocne trafko jest potrzebne i jakieś mocne tranzystory wykonawcze.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Można, jak już wspomniał marekb zastosować przetwornicę od komputera PC. Można ją również przerobić, by dawała jedno napięcie stabilizowane o wartości od kilku do kilkuset wolt (konieczne przewinięcie transformatora wyjściowego i odpowiednie przełączenie sprzężenia zwrotnego na to jedno wyjście). Dla dalszego zwiększenia mocy i napięcia można połączyć dwa takie zasilacze szeregowo, co pozwoli podnieść moc wyjściową do 500-700W.
Co do przedstawionych przeze mnie układów stabilizatorów we wskazanym przez Bogusia wątku to przy niewielkiej różnicy napięć między wejściem a wyjściem stabilizatora można z nich pobierać prądy o wartościach nawet kilku amper, o czym wspomniałem w swoich ostatnich wypowiedziach dotyczących stabilizatorów wysokonapięciowych. Można jedynie dla bezpieczeństwa przerobić układ ogranicznika prądu w taki sposób, by dużą wartość prądu dało się z nich pobierać jedynie przy niewielkiej różnicy między napięciami: wejściowym a wyjściowym (zakrzywiona charakterystyka ograniczania prądu – przy prawidłowym obciążeniu do kilku amper, a przy zwarciu miliampery). Dla zwiększenia wartości stabilizowanego napięcia wyjściowego można zastosować szeregowe połączenie dwóch identycznych układów zasilanych przez oddzielne mostki prostownicze z dwóch niezależnych uzwojeń transformatora.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Davido
15...19 postów
15...19 postów

A teraz trochę inne pytanie: czy znacie transformator o napięciu wyjściowym 450V i prądzienie mniej 300mA? I czy dostanę go w Polsce.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Może nieśmiertelny transformator od RUBINA lub dwa połączone szeregowo - ostatnio kupiłem takie po 15zł(TCA-270).
Jeżeli to ma być tylko 300mA to nawet jeden powinien wystarczyć(ma kilka wysokonapięciowych uzwojeń które można połączyć szeregowo)..
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Davido pisze:A teraz trochę inne pytanie: czy znacie transformator o napięciu wyjściowym 450V i prądzienie mniej 300mA??I czy dostane go w Polsce.
Większość firm produkujących w Polsce transformatory wykona, bez najmniejszych problemów taki transformator. Wystarczy przedzwonić i złożyć zamówienie. Ostatnio otrzymałem zamawiane wcześniej transformatory toroidalne o mocy 0,8kW. Pomiary wykazały, że wykonane zostały idealnie. Dodatkowo wyposażyli mi je w ekrany rozdzielające uzwojenia.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .