Radio kaprys
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Radio kaprys
Witam, mam poczciwego Kaprysa za którego w końcu się zabieram, ale już na wstępie humor mi się popsuł bo myszy zjadły cewki na przełączniku zarówno od obwodów wejściowych i heterodyny od zakresów D, SI i SII, ocalały tylko od fal krótkich bo drut był na ich zęby za twardy, i tu rodzi się moje pytanie, ile zwojów powinny mieć poszczególne cewki dla obwodów wejściowych i heterodyny, dla fal D, SI i SII a może ktoś dysponuje takimi cewkami lub całym przełącznikiem i byłby gotów sprzedać za bony NBP oferty najlepiej tu na forum, gdyż nie zawsze sprawdzam wiadomości.
- walllker
- 625...1249 postów
Re: Radio kaprys
Tak w sprawie przypomnienia tematu nie wie ktoś po ile zwojów i jakim drutem powinny być nawijane cewki do tego radia dla zakresów D, SI i SII
albo inaczej znalazłem w swoim starym poście odnośnie Sonatiny taką wskazówkę i link viewtopic.php?f=11&t=11518&hilit=dane+cewek+pionier
tu są dane nawojowe cewek od Pioniera, czy w kaprysie także zagrają bo mam oryginalne cewki a właściwie cały sprawny przełącznik od pioniera.

tu są dane nawojowe cewek od Pioniera, czy w kaprysie także zagrają bo mam oryginalne cewki a właściwie cały sprawny przełącznik od pioniera.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Coś tam niewątpliwie zagra, ale zapewne kiepsko. Pionier ma trzy zakresy, Kaprys cztery, w dodatku jeśli to pierwszy model Kaprysa - to ma najbardziej krytyczny jeśli chodzi o współbieżność zakres fal średnich podzielony na dwa podzakresy.walllker pisze:czy w kaprysie także zagrają bo mam oryginalne cewki a właściwie cały sprawny przełącznik od pioniera.
Przekładając cewki należałoby przełożyć przynależne im paddingi (kondensatory włączone szeregowo z poszczególnymi uzwojeniami), na dodatek należaloby zmienić poważnie schemat, jako że cewki Pioniera zostały przystosowane do pracy w heterodynie z obwodem strojeniowym w anodzie, Kaprysa - w siatce. A to z kolei zmusiłoby do wymiany wszystkich cewek w obwodzie hetreodyny, a w ślad za nimi - cewek obwodów wejściowych. Niedasie odtworzyć liczby zwojów na podstawie tych pogryzionych cewek?
- walllker
- 625...1249 postów
Przypominam
jeszcze układ połączeń przełącznika z zaznaczonymi punkami połączeń początków i końców uzwojeń, pewnie też się przyda, - pozdrawiam tomek