Posiadam odbiornik radiowy Figaro i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki która objawia się w sposób następujący:Po włączeniu radia, po rozgrzaniu lamp radio gra głośno i wyraźnie ,a po upływie paru minut cichnie, jak gdyby ktoś go powoli zciszał regulatorem siły głosu i następnie gra bardzo cicho (po przekręceniu potencjometru na max).Wzmacniacz mcz. jest OK. lampy ECH 81 i EBF 89 podmieniałem i efekt jest wciąż ten sam.Radio czasem nagle ponownie zaczyna grać głośno pod wpływem zewnętrznych zakłóceń (np.włączenie lampki nocnej stojącej obok radia ,lub w chwili dołączania anteny zewnętrznej do gniazda antenowego).
Objawy te występują na wszystkich zakresach fal.
Problemy z OR Figaro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jdubowski
- moderator
Re: Problemy z OR Figaro
Sprawdź oporki upływowe siatek - może któryś ma przerwę i lampa się zatyka. Może to być też zimny lut...Qba3l pisze:Po włączeniu radia, po rozgrzaniu lamp radio gra głośno i wyraźnie ,a po upływie paru minut cichnie, jak gdyby ktoś go powoli zciszał regulatorem siły głosu i następnie gra bardzo cicho (po przekręceniu potencjometru na max).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zmierz też napięcie ARW - może wzbudza się wzmacniacz p.cz. co powoduje wzrost ARW i zatkanie wzmacniacza p.cz.Qba3l pisze:Posiadam odbiornik radiowy Figaro i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki która objawia się w sposób następujący:Po włączeniu radia, po rozgrzaniu lamp radio gra głośno i wyraźnie ,a po upływie paru minut cichnie, jak gdyby ktoś go powoli zciszał regulatorem siły głosu i następnie gra bardzo cicho (po przekręceniu potencjometru na max).Wzmacniacz mcz. jest OK. lampy ECH 81 i EBF 89 podmieniałem i efekt jest wciąż ten sam.Radio czasem nagle ponownie zaczyna grać głośno pod wpływem zewnętrznych zakłóceń (np.włączenie lampki nocnej stojącej obok radia ,lub w chwili dołączania anteny zewnętrznej do gniazda antenowego).
Objawy te występują na wszystkich zakresach fal.
Ja mam identyczny objaw na Calypso ale chyba tylko na długich. W każdym razie na średnich, krótkich i UKF nie zaobserwowałem. Objaw jest sporadyczny - czasem gra wiele godzin bez zatkania. Jestem prawie pewien że to coś z ARW, jakby się zacinało. Podanie silnego sygnału (takiego żeby oczko się rozchyliło) "odblokowuje" ARW. Mam w tym celu kawał drutu przy wejściu antenowym jako antena zewnętrzna zbierająca wszystkie zakłócenia - wystarczy dotknięcie.
Ponieważ objaw nie jest częsty i nie przeszkadza zbytnio nie biorę się na razie za to. Gdybyś jednak wykrył miejsce uszkodzenia to podziel się tym. Mam też wrażenie że używanie radia mu pomaga: gdy zaczynałem "ożywiać" to radio objaw występował bardzo często, teraz po wielogodzinnym działaniu jest sporadyczny.
pozdrawiam
kopacz
Ponieważ objaw nie jest częsty i nie przeszkadza zbytnio nie biorę się na razie za to. Gdybyś jednak wykrył miejsce uszkodzenia to podziel się tym. Mam też wrażenie że używanie radia mu pomaga: gdy zaczynałem "ożywiać" to radio objaw występował bardzo często, teraz po wielogodzinnym działaniu jest sporadyczny.
pozdrawiam
kopacz
Mam identyczny problem z radioodbiornikiem FIGARO jak kol.Kuba.Nie wiem jak sobie z tym poradzić.Może ktoś pomóc?
- gachu13
- 1250...1874 posty
Miałem podobny problem w innym odbiorniku (Empo Konsul) - winny był rezystor 2M umieszczony za diodą układu ARW. Działa to tak, że po załączeniu radia kondensatory ARW (zwykle 1-2 kondensatory 10-100nF) ładują się powoli niewielkim prądem z siatek 1, napięcie siatek spada i lampy powoli się zatykają.

Sprawdźcie rezystory 2,2M i 1M w obwodzie ARW.
Pozdrawiam

Sprawdźcie rezystory 2,2M i 1M w obwodzie ARW.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Dziękuję za pomoc.Sugerowane rezystory wymieniłem na nowe.Wyczyściłem też przełącznik zakresów.Wydaje się.że wszystko wróciło do normy:)